Započela II. akademija za ravnatelje_ice

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nakon nekoliko odgoda, u petak 15. siječnja 2021. godine započela je II. akademija za ravnatelje_ice u sklopu projekta “HEAD: Osnaživanje ravnatelja/ica za inkluzivnu školsku kulturu”. Cilj ovog programa stručnog usavršavanja je osnažiti ravnatelje_ice u područjima koja su od iznimnog značaja za rad ravnatelja_ica poput liderstva, upravljanja ljudskim resursima, komunikacije, školskog kurikuluma i sl. Uz navedene teme, ovaj II. akademija za ravnatelje_ice će se baviti i osnaživanjem ravnatelja_ica za oblikovanje inkluzivne školske kulture.

Ova Akademija okuplja 23 ravnatelja_ica srednjih škola i učeničkih domova iz deset županija. Četvero polaznika_ica je na početku svog ravnateljskog mandata, a kolega_ica s najdužim ravnateljskim mandatom je već 16 godina ravnatelj_ica. Svi zajedno zaduženi su za preko 8300 učenika_ica što je skoro 6% ukupne srednjoškolske učeničke populacije u ovoj školskoj godini. Također, u uključenim školama i učeničkim domovima radi 1022 odgojno-obrazovna_e radnika_ice.

Svrha uvodnog modula koji je održan 15. siječnja bila je predstaviti forum za slobodu odgoja, projekt “HEAD: Osnaživanje ravnatelja/ica za inkluzivnu školsku kulturu” i sam program Akademije. Također, bila je ovo prilika da polaznici_e predstave svoju školu kao i svoja očekivanja od programa Akademije.

Uvodno predavanje održala je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole u Zagrebu i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Tema uvodnog predavanja je bila “Prostor za liderstvo u postojećem okviru rada ravnatelja” tijekom kojeg je predavačica zajedno s polaznicima prošla kroz sve aspekte rada ravnatelja_ice te su identificirali područja u kojima se može napraviti “korak više” od onoga što je zakonom i propisima određeno.

Uvodni modul polaznici_e su ocijenili s prosječnom ocjenom 4,71, a među stvarima koje smatraju osobito vrijednima polznici_e su izdvojili_e: dobra energija, poticajno, predavanje odlično, korisno predavanje za bolje vođenje škole, upoznavanje kolega, spontanost i zanimljivost, dvosmjerna komunikacija, konkretni primjeri.

Na kraju, polaznici_e su iskazali veliku želju da se što prije Akademija nastavi uživo kako bi se mogle ostvariti i neformalni kontakti među polaznicima što je svakako jedna od bitnih karakteristika programa Foruma za slobodu odgoja.

Ovim putem želimo zahvaliti Hrvatskoj udruzi za odnose s javnošću koja nam je ustupila prostor za naš studio iz kojeg se održavao ovaj virtualni uvodni modul.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.