Cilj 5. Rodna ravnopravnost

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Srednja škola kneza Branimira, Benkovac
Mentorica: Jadranka Kardum Uskok

Početkom školske godine 2019./2020. na sastanku smo razmjenjivali mišljenja i raspravljali o novim idejama, strategijama i ciljevima te zaključili da će nam ponajviše ekologija i svijest o klimatskim promjenama biti od ključne važnosti za godišnji plan. Tijekom školske godine članovi školskog tima okupljali su se svakog četvrtka u prostorijama Gradske knjižice Benkovac gdje su družeći se, smišljali, planirali i provodili svoje ideje i male projekte.

Počeli smo s radionicom u lokalnom vrtiću „Bubamara“ pod nazivom „Veselo jutro bez tehnologije“. Održali smo dvije edukativne igre u kojima smo razgovarali o ekologiji, klimatskim promjenama te vrlo važnoj temi – recikliranju. Prva igra pod naslovom „Plan grada“ educirala je o tome kako očuvati okoliš, što je EU te kako kvalitetno i točno odlagati otpad. Nakon naučenoga gradiva mališani su novo znanje uveli u praksu i u maloj utrci i sami reciklirali. S ovim smo odlično započeli novu godinu i pokazali svoju odlučnost i zalaganje.

Obilježili smo ekodane, a osim panoa i ukrasa željeli smo unijeti i malo božićnog duha u prostorije naše škole, pa su članovi našeg tima pekli i pripremali ukusne i zdrave kolače i domaće proizvode. S prikupljenim donacijama kupili smo sadnice jabuka za školsko dvorište.

Obilježavanje Eko dana

Pred naš je tim potom postavljen novi izazov: na inovativan način istražiti probleme koji se izravno tiču samih učenika i njihove budućnosti. Aktivnost smo nastavili s provedbom programa EPAS koji je ovaj put bio usredotočen na globalne ciljeve, njihov lokalni kontekst, napore Europske unije u dostizanju tih ciljeva te motiviranje učenika na aktivniji rad za održivost. Za temu školskog projekta izabrali smo rodnu ravnopravnost, što smo predstavili na videokonferenciji ambasadora.

S dolaskom toplijih dana proljeća naš je tim organizirao nekoliko šetnji radi podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Šetali smo do izvora vode u selu Šopot pokraj Benkovca, do Park šume Glavice Grubića nadaleko od benkovačke vojarne i Gradskog groblja te do Kaštel Benkovića, srednjovjekovnoga kaštela u Benkovcu. Uz razmjenjivanje priča naših starih, malo šale i povijesti našega kraja proveli smo zanimljivo i zdravo poslijepodne.

Ekološke šetnje

Tijekom veljače i ožujka škola ambasador u nekoliko je navrata gostovala na Radio Benkovcu. Članice Mirta, Matea, Valentina i Anđela gostovale su povodom Svjetskog dana radija, pri čemu su informirale slušatelje o temi očuvanja okoliša, što je jedan od najvećih globalnih izazova 21. stoljeća. Građanima smo približili ekološka ulaganja u grad Benkovac te su predstavljene ideje osmišljene tijekom provedbe programa EPAS. Razgovarali smo i o obrazovnim i poslovnim prilikama za mlade u gradu Benkovcu, prilikama u Europskoj uniji, projektima koje smo proveli kao škola ambasador, ukazali na problem neravnopravnosti spolova te razgovarali o otvaranju Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Radionice
Gostovanje u radijskim emisijama

Članovi našeg tima Škole ambasadora Europskog parlamenta održali su i radionice o funkcioniranju Europske unije, ciljevima djelovanja, državama članicama, ali i izazovima koji slijede nakon izlaska Ujedinjenoga Kraljevstva iz Unije. Radionice su imale i interaktivan karakter pri čemu su učenici bili podijeljeni u dvije grupe te su na edukativan i zabavna način prikupljali nova znanja i informacije o Europskoj uniji.


Ova aktivnost je održana u sklopu projekta “Škole za održivu Europu” kojeg financira CROSOL: Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske i Zaklada Solidarna iz projekta „Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.“

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.