Search
Close this search box.

„Dobra djela daju ti krila!ˮ

Podijeli

Osnovna škola Kamešnica nalazi se u središtu Otoka, a pored matične škole postoje i dvije područne škole (Ruda i Udovčići). Školu pohađa oko 450 učenika koji imaju mogućnost sudjelovanja u volonterskom klubu škole, koji organizira brojne volonterske aktivnosti. Sudjelovanjem u projektu „Školski volonteri“ željeli su proširiti suradnju s organizacijama civilnog društva te obogatiti ponudu volonterskih aktivnosti za svoje učenike i roditelje.

Dugoročni projekt škole je suradnja s Centrom za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonačiˮ iz Sinja kojeg učenici volonteri posjećuju kako bi se družili s korisnicima Centra. U predbožićno vrijeme su kroz nekoliko zajedničkih kreativnih radionica uljepšali jedni drugima blagdane, razmijenili iskustva i odlično se zabavili. Volonteri su također sudjelovali u niz drugih volonterskih akcija, uključujući akciju „Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest!“ u sklopu koje su učenici prikupljali prehrambene i higijenske potrepštine za korisnike socijalne samoposluge. Akcija je provedena u suradnji s lokalnom Udrugom za civilno društvo i kvalitetu življenja SRMA – Sinj. Akcija „Dobra djela daju ti krila“ je organizirana povodom Dana ružičastih majica – Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja – kada su svi učenici škole dobili pero s dobrim djelima od strane superjunaka Pinkmana koji se dobrim djelima bori protiv nasilja. Naime, Pinkman je u suradnji sa školskim volonterima za svakog učenika izradio po jedno papirnato pero na kojemu su bili zapisani zadaci, odnosno dobra djela koja su učenici trebali napraviti. Kao simboličan znak da su svoj zadatak uistinu ispunili, učenici su svoja pera bojili u ružičastu boju i lijepili na zajednička krila dobrih djela svih učenika osnovne škole. Za Međunarodni dan volontera učenici su sa svojim voditeljicama ispekli muffine koje su prodavali na prigodnom štandu, te su na kraju prikupljene novce donirali COO „Juraj Bonačiˮ kao lijep završetak suradnje za tu školsku godinu.

Prvenstveno, mislimo da je učenicima jasnija slika o tome što je volontiranje te su postali zainteresiraniji za isto. Veselo sudjeluju u osmišljavanju i provedbi aktivnosti. U početku su slušali naše prijedloge, a sad sve više sami osmišljavaju što bi mogli raditi. (koordinatorica školskog projektnog tima)

Pinkman ?

Volonterke pripremaju plakat za akciju „Siromaštvo nije izbor, pomaganje jest!“


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.