„Drugima od srca…“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U Osnovnu školu Franje Krežme u Osijeku ide oko 350 učenika koji pohađaju jednosmjensku nastavu u 16 odjela. Škola je aktivna u organiziranju različitih aktivnosti, poput integriranih dana, dana otvorene škole, ali i školskih projekata u kojima na drugačiji način istražuju različite teme iz svijeta koji ih okružuje.

Sudjelovanjem u projektu „Školski volonteri“ željeli su proširiti teme volonterskih aktivnosti te unaprijediti suradnju s Volonterskim centrom Osijek kako bi uspostavili nove programe iz područja građanskog odgoja i obrazovanja. Osnovni cilj njihovog volonterskog programa „Drugima od srca…“ je senzibilizacija učenika za probleme u školi i lokalnoj zajednici koji često ostaju nezamjećeni.

Prva aktivnost u projektu, nakon edukacije učitelja, bila je provedba fokus grupe s učenicima tijekom koje su definirane teme volonterskih akcija. Sukladno izraženim željama učenika, osmišljene su različite akcije u sklopu kojih je provedena vršnjačka pomoć u učenju, nekoliko humanitarnih akcija, druženje s vrtićkom djecom i posjet skloništu za napuštene životinje.

Vršnjačka pomoć u učenju „Učenik učeniku“ projekt je u kojem su četiri učenice 7. razreda, uz podršku učiteljice hrvatskog jezika, dva puta tjedno tijekom cijelog polugodišta pomagale svojim vršnjacima u savladavanju gradiva hrvatskog jezika. Osim vršnjačke pomoći u učenju, organizirana je i podrška dviju vanjskih volonterki koje su za učenike razvile cijelu mrežu pomoći u učenju i pisanju zadaća za predmete matematika i engleski jezik, te su provodile radionice u kojima su učenici imali priliku razvijati nove životne vještine.

Učenici volonteri (4. razreda) pripremali su se za posjet lokalnom vrtiću na način da su uvježbali izvođenje igrokaza i čitanje dviju bajki, te su u dva navrata svojim mlađim vršnjacima pomagali u razumijevanju pročitanog  i tako se i sami okušali u ulozi učitelja. Kroz humanitarni projekt „Izrada srca”    učenici su izrađivali i ukrašavali srca od tkanine te su ih na humanitarnom sajmu darivali, a prikupljene donacije iskoristili su za kreiranje 15 poklon paketa s namirnicama za vršnjake slabijeg imovinskog stanja. Zanimljivo je da je to bio projekt učenika volontera 4. i 7. razreda što je omogućilo i nova poznanstva i prijateljstva u školi. U Božićno vrijeme učenici volonteri u školi su organizirali prikupljanje brašna koje je dostavljeno lokalnoj udruzi „Rijeka ljubavi“ koja skrbi o građanima slabijeg imovinskog stanja. A kao nagradna aktivnost za mlade volontere organiziran je posjet skloništu za napuštene pse. Učenici su skloništu darivali vrećice hrane i zdjelice za vodu, a tijekom posjeta proveli su neko vrijeme i u druženju sa psima.

I ranijih smo godina organizirali humanitarne akcije u kojima smo novcem dobivenim od prodanih izrađenih ukrasa pomogli svake godine jednoj obitelji, a u nekima čak i potaknuli javnost za šire akcije  (pomoć obitelji u Erdutu ). Uvijek je to bila ideja nas odraslih koju su učenici prihvatili i sudjelovali. Ali ove godine su učenici sami inicirali izradu ukrasa, sami željeli ići u azil za napuštene pse i nakon toga sakupljali hranu, sami predložili „kad nam se vrati igralište, da ga oslikamoˮ. Tu vidimo najveću pozitivnu promjenu.

Učenici, u pravilu, vole pomagati, ali često nisu svjesni događanja oko sebe. Bilo je važno osvijestiti probleme mladih u društvu, potaknuti razumijevanje i istaknuti  važnost mogućeg sudjelovanja u malim promjenama na bolje. (voditeljica školskog projektnog tima)

Učenici volonteri u posjetu vrtiću

Izrada srca za sajam


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.