Search
Close this search box.

Dvije strane različitosti u Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac

Podijeli

Srednja škola MIOŠ nasljednica je prve Obrtničke škole u Karlovcu. Kroz godine mijenjala je svoj naziv i lokaciju, smjestivši se u samom centru grada, ali isto tako uvodila je i različite programe obrazovanja usmjerene na obrtnička i industrijska zanimanja. Učenici, koji pristižu iz cijele Karlovačke županije, a s obzirom na geografski položaj, doticaj dviju susjednih država, prirodne osobitosti, gospodarstvo i kvalitetu življenja donose bogatstvo razlika u različitim aspektima (vjerski, etnički, socioekonomski, kulturni, obrazovne mogućnosti učenika i obrazovna postignuća roditelja). Škola broji 386 takvih učenika, raspoređenih u 23 razredna odjela. Oni se školuju za jedno od 14 trogodišnjih zanimanja i 2 četverogodišnja zanimanja. Među trogodišnjim postoje tri obrazovna programa za učenike s teškoćama u razvoju. Osim u razlikama među učenicima naša škola je bogata je i razlikama među nastavničkim osobljem. Profesori, inženjeri, stručni učitelji, nastavnici općeobrazovnih  i strukovnih predmeta u svom radu daju sve od sebe kako bi motivirali učenike da razviju svoje potencijale u struci.

Sudjelovanje u projektu „Pokreni promjenu“ vrlo nam je važno jer omogućuje nastavnicima i učenicima pronaći zajednički jezik te olakšava učenički put kroz školovanje. Kako bi to u školi i ostvarile, voditeljice su u sklopu projekta osmislile radionice pod nazivom „2 strane različitosti“ .

Projekt „2 strane različitosti“ ima za svoj cilj usmjeriti i osnažiti nastavnike za razgovor s učenicima na temu različitosti, kao i rješavanje problema koji proizlaze iz različitosti. Nadalje, cilj je i usmjeriti učenike na prihvaćanje i suživot s različitostima, kao i povećati osjećaj odgovornosti za vlastito ponašanje.

Projekt je započeo u školskoj godini 2017/2018 na način da smo s razrednicima prvih i drugih razreda (svih usmjerenja) proveli ciklus od pet radionica unutar šest mjeseci. Teme radionica bile su sljedeće: 1. Identitet – „To sam ja“; 2. Stereotipi, predrasude i diskriminacija – „Gdje se nalazim – različite uloge u društvu“, „Stereotipi i predrasude u medijima“; Ljudska prava – „Kako se Pepeljuga izborila za svoja prava“; Kontroverzne teme – „Mitovi i činjenice“; Rješavanje sukoba – „Koji je tvoj okidač?“, „A što sad?“. Radionice možete pronaći u publikaciji zbirke radionica Foruma za slobodu odgoja (Pokreni promjenu).

Zadaci sa radionica za nastavnike

Svaka od radionica prvo je provedena s razrednicima, pri čemu su bili kroz predavanje upoznati s temom te materijalima za radionicu. Tijekom radionica razrednici su se našli u ulozi učenika, ponovili već poznato, naučili nešto novo te razmijenili iskustva. Zatim su u narednih mjesec dana, tu istu su radionicu proveli u svom razredu na satu razrednog odjela s učenicima. Dojmovi razrednika o njihovim radionicama sa sata razrednog odjela su raznolika, ali vrijedna. Naime, iako je polazište bilo isto, razredi su drugačije doživjeli pojedine teme. Rad razrednika bio je izazovan, s obzirom da učenici dolaze s različitim pretpostavkama te s šarolikim rasponom znanja o temama.

Atmosfera i zadaci sa radionica za učenike

Tijekom ove školske godine naši učenici su bili uključeni u različite aktivnosti, kako bi osvijestili vrijednost različitosti i ponosa koji iz toga proizlazi.

U studenom smo, u sklopu Tjedna strukovnog obrazovanja, održali Dane otvorenih vrata pod nazivom ‘Vještine za sutra’. Cilj nam je bio pokazati dobrobiti strukovnog obrazovanja, kako bi ih djeca i roditelji prepoznali kao budućnost. U svemu tome pomogao nam je naš gost Davor Gobac s porukom za mlade. Svi su se ugledali na tajkune, političare, ove kaj su olako zgrabili ogromnu lovu, a zaboravljaju da je najsretniji život kad radiš posao koji voliš i koji znaš raditi. A zašto biti soboslikar? Zato što fali soboslikara i ako budeš uredan soboslikar, vjerojatno ćeš zaradit gomilu love, kazao je Gobac.

Davor Gobac u Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi

U prosincu smo organizirali Božićni sajam. Sajam je bio humanitarnog karaktera, s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za učenike slabijeg socioekonomskog statusa. Ponosni smo na naše učenike i profesore koji su ovom akcijom pokazali svoju kreativnost i altruizam.

U veljači, povodom maškara, iako smo najbolje maske, pokazali smo koliko smo različiti, a isti. Zatim smo gledali nizozemski film ‘Jel’ ti žao?’, koji govori o netelorenaciji i neprihvaćanju među mladima te posljedicama istog.

Maškare u Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi

Tijekom travnja naši učenici su sudjelovali na Državnim natjecanjima strukovnih sektora, a mi smo ponosni na njih i njihove rezultate jer time promoviraju i strukovna zanimanja. Prisustvovali smo i Sajmu srednjih škola grada Karlovca, prilikom čega smo istaknuli kako je to biti različiti, strukovnog usmjerenja.

Sajam srednjih škola na Proljetnoj promenadi grada Karlovca

U svibnju su učenici od voditelja projekta udruge Carpe diem Karlovac te dvije studentice na mobilnosti slušali o važnosti volontiranja.

Iznimno smo ponosni što naši učenici među sobom žive različitosti, što su spremni svaki dan iznova dokazivati da vrijedi biti drugačiji, da vrijedi biti dio strukovnog obrazovanja.

Napisala tekst: Ivana Barić

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.