EDI GO projekt razvija resurse za ravnopravnije i inkluzivnije politike i prakse organizacija koje rade s mladima

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Od prosinca 2022. godine Forum za slobodu odgoja, u suradnji s organizacijama iz Grčke, Francuske, Španjolske i Italije, provodi Erasmus+ projekt pod nazivom EDI GO – introducing the organisational approach to integration of equality, diversity, inclusion model in working with young people. Pojam „EDI” obuhvaća one vrijednosti na kojima je ovaj projekt i temeljen: Equality – ravnopravnost, Diversity – različitost, Inclusion – inkluzija.

Ideja projekta je prikupiti ona znanja i iskustva koja će organizacijama, stručnjacima:kinjama i svima onima koji rade s mladima pomoći da u sklopu svojeg djelovanja dodatno unaprijede organizacijske prakse i politike kako bi bile uključivije, raznolikije i promicale jednakost mogućnosti.

Tijekom prve faze projekta u pet država provedeno je 15 fokus grupa s 99 mladih osoba te 50 zaposlenika:ica i volontera:ki koji rade u organizacijama civilnog društva koje primarno rade s različitim skupinama mladih. Prikupljene informacije i njihova analiza biti će detaljno prikazani u komparativnom izvještaju koji će poslužiti kao temelj za razvijanje Toolboxaskupine resursa koji će obuhvatiti smjernice za unapređivanje EDI prakse i politike organizacija koje rade s mladima, primjere dobrih praksi te inkluzivne jezične smjernice. Toolbox će putem online platforme projekta biti na raspolaganju svim zainteresiranima koji rade s djecom i mladima, a žele dodatno unaprijediti svoje EDI prakse u svakodnevnom radu.

Kako bi se utvrdilo koje točno prakse pomažu kada je u pitanju osiguravanje uključive politike u radu različitih organizacija, bilo je potrebno detektirati koje su to karakteristike mladih zbog kojih su često izloženi nerazumijevanju ili diskriminaciji. Analiza provedenih intervjua i fokus grupa pokazala je da su diskriminaciji i neprihvaćanju u većoj mjeri izloženi mladi nižeg socio-ekonomskog statusa, druge boje kože, podrijetla ili nacionalnosti, kao i mladi koji izlaze iz rodno-normativnih okvira te mladi s invaliditetom (fizičkim, kognitivnim i/ili psihološkim).

Isto tako, mladi i stručnjaci koji rade s njima izdvojili su i prepreke za aktivnije uključivanje mladih u nepovoljnom položaju u aktivnosti organizacija koje rade s mladima. Također, u razgovoru i s mladima i sa stručnjacima:kinjama govorilo se o nesvjesnim pristranostima na raznim razinama, od onih u svakodnevnoj komunikaciji do onih koje su dijelom formalnih procesa. Sukladno tome sudionici istraživanja ponudili su i konkretne prijedloge kao i primjere dobre prakse koji mogu inspirirati i druge organizacije civilnog društva koje rade s mladima da se osvrnu na svoje EDI prakse te vide ima li prostora za dodatni napredak.

Pozivamo vas da pratite Forumove mrežne stranice kako biste saznali nove informacije o razvoju Toolbox-a jer vjerujemo da će ovi resursi biti korisni ne samo organizacijama koje rade s mladima, već i svima koji se žele dodatno osnažiti u temama ravnopravnosti, različitosti i inkluzije.

Fotografija je s provedbe fokus grupe s mladima (Zagreb, svibanj 2023.)

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.