Razvoj školskog volontiranja

„Najveću dobrobit za školu smatram otvaranje škole prema mladim stručnjacima zainteresiranim za volonterski angažman u školi. Mislim da je školskim mentorima bilo korisno s nama volonterkama podijeliti poslove vezano za projekte te doći do novih ideja.”

OPIS EDUKACIJE

Edukacija osnažuje učitelje u dvama područjima: organiziranje kvalitetnih volonterskih aktivnosti za učenike i kvalitetno upravljanje volonterima u školi poput vanjskih volontera, roditelja ili drugih dionika lokalne zajednice.

Naglasak je stavljen na odgojno-obrazovnim ciljevima volontiranja za učenike, ali i na analizi potreba svake škole za organiziranjem svrhovitih volonterskih projekata.

Iskustvo prethodnih projekata pokazuje kako je izuzetno kvalitetna i plodonosna praksa povezivanja mladih osoba poput studenata i mladih nezaposlenih stručnjaka sa školama u svrhu zajedničkog osmišljavanja i provedbe održivih i kvalitetnih volonterskih programa u školama.

Školski mentori i volonteri o ovakvom konceptu volontiranja govore:

„Učenici su odlično prihvatili volontere, jako im se sviđa volontiranje i puno njih je reklo kako je sretno što konačno ima uopće ta mogućnost u školi.”

„Školski volonteri obogaćuju školski kurikulum, ne u papirnatom smislu, već se trude osmisliti i obogatiti slobodno vrijeme učenika, pokazujući im važnost ulaganja u društvo i pomoć potrebitima.”

ISHODI UČENJA

Nakon edukacije polaznik:ca će moći:

  • prepoznati potencijal i važnost obrazovnog procesa u volontiranju
  • objasniti ulogu motivacije i dobrovoljnosti u volontiranju
  • opisati korake planiranja projekta (kratkoročnog i dugoročnog)
  • mapirati potrebe škole i lokalne zajednice te definirati moguće volonterske aktivnosti kao odgovor na prepoznatu potrebu
  • analizirati ideje za volonterske aktivnosti i opisati biranje teme volonterske aktivnosti sukladno prepoznatim potrebama i mogućnostima škole
  • opisati osnovne odrednice Zakona o volontiranju i važnost zakonskog uređenja volontiranja u školama
  • objasniti osnovne korake upravljanja radom volontera (volonterskog menadžmenta), odnosno uvođenja vanjskih volontera u volonterski program škole
  • prihvatiti važnost pružanja podrške volonterima i vrjednovanja rada volontera
  • definirati moguće načine širenja dobre prakse te razumjeti važnost vidljivosti volonterskih programa među ključnim dionicima u lokalnoj zajednici.

EDUKACIJA SE PROVODI OD

2017. g.

PROSJEČNA OCJENA

4,92

BROJ POLAZNIKA

120

VRSTA EDUKACIJE

seminar stručnog usavršavanja

BROJ SATI

24

DINAMIKA ODRŽAVANJA

seminar u trajanju od tri dana

OBVEZE POLAZNIKA

sudjelovanje na cjelokupnom seminaru

PREUZMITE KURIKULUMI

sudjelovanje na cjelokupnom seminaru

KONTAKT

Višnja Pavlović, vpavlovic@fso.hr
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.