Strategije uključivanja LGBT+Q+ učenika:ca

„Sve pohvale predavačima – bili ste izrazito stručni, simpatični i dragi što je rezultiralo stvaranjem ugodne atmosfere. Iako sam pratila putem Zoom-a, u niti jednom trenu se nisam osjećala isključeno. Bilo mi je divno i preporuke svakome tko želi proširiti svoje znanje o LGBT zajednice, ali i otvoriti svoj um i razmišljanja.”

„Odlično koncipiran seminar. Malo sam se bojala prije početka jer stvarno malo znam o temi. Uspjeli ste mi je približiti, ali me i motivirati da je širim dalje u razredu, školi, selu i županiji. HVALA!”

OPIS EDUKACIJE

Nedavno istraživanje o iskustvima i potrebama mladih LGBT+Q+ osoba u Hrvatskoj govori da je čak 41% sudionika:ica istraživanja imalo osjećaj da se njihov LGBTIQ identitet nikada ne poštuje niti se uvažava, a njih 28% (73) nikada se nije osjećalo sigurno kao LGBTIQ osoba tijekom srednje škole (Štambuk 2022.).

Upravo je ovo jedan od motiva za pokretanje ove edukacije, kako bi se izgradila uključiva škola za sve identitete i različitosti.

Tijekom ove edukacije, polaznici:e će imati priliku razgovarati i istražiti temeljne pojmove poput rodnog identiteta, rodnog izražavanja, seksualne orijentacije i sl. te će se preispitati kako kultura i društvo utječu na rodne uloge i seksualnost. Na stvarnim primjerima diskriminacije, uznemiravanja i govora mržnje prema rodnim i seksualnim manjinama polaznici će se upoznati sa zakonskim okvirom zaštite ljudskih prava.

Također, tijekom edukacije polaznici će imati priliku raspravljati o položaju LGBT+Q+ učenika u školama, važnosti „coming outa“ te problemima s kojima se susreću LGBT+Q+ učenici. Kroz radionice, polaznicima će se ukazati na postojeće alate i smjernice za uključiviju školu i školske politike u stvaranju inkluzivnijeg školskog okruženja za LGBT+Q+ učenike.

ISHODI UČENJA

Nakon edukacije polaznik:ca će moći

  • definirati ključne pojmove vezane za LGBT+Q+ identitete
  • raspravljati o rodnom i seksualnom identitetu te izražavanju
  • definirati i opisivati diskriminaciju, uznemiravanje i govor mržnje
  • navesti antidiskriminacijski pravni okvir u Hrvatskoj
  • opisati kako društveno i kulturalno okruženje oblikuje iskustvo roda i seksualnosti
  • navesti glavne probleme s kojima se susreću LGBT+Q+ učenici u školama
  • navesti i prepoznati važnost „coming outa“
  • predložiti plan za inkluzivne prakse na radnom mjestu za LGBT+Q+ pojedince
  • preporučiti strategiju provedbe za uključivanje LGBT+Q+ učenika u školsko okruženje.

EDUKACIJA SE PROVODI OD

2021. g.

PROSJEČNA OCJENA

5,0

BROJ POLAZNIKA

22

VRSTA EDUKACIJE

seminar stručnog usavršavanja

BROJ SATI

16

DINAMIKA ODRŽAVANJA

seminar u trajanju od jednog i pol dana

OBVEZE POLAZNIKA

sudjelovanje na cjelokupnom seminaru

PREUZMITE KURIKULUMI

sudjelovanje na cjelokupnom seminaru

KONTAKT

Mario Bajkuša, mbajkusa@fso.hr
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.