Istraživačko izvješće “Pokreni promjenu!” ukazuje kako su učenici iznimno nezadovoljni nepravdom oko sebe

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Istraživanje “Pokreni promjenu: mladi ljudi o svojim interesima, potrebama, problemima i rješenjima suvremenih izazova” provedeno je s ciljem razjašnjavanja interesa, potreba, problema i rješenja aktualnih i svakodnevnih izazova učenika u četiri europske zemlje. Timovi istraživača iz partnerskih organizacija u Sloveniji, Italiji i Velikoj Britaniji proveli su istraživanja i izradili izvješća o rezultatima. Forum za slobodu odgoja je proveo istraživanje u Hrvatskoj je proveo dva istraživanja usmjerena na razumijevanje interesa, potreba, problema i prijedloga rješenja aktualnih problema hrvatskih srednjoškolaca, a navedeni rezultati su predstavljeni i u ovom komparativnom izvješću.

Istraživanje je podijeljeno na četiri poglavlja. Prvo uzima u obzir opće interese studenata, način na koji su odabrali i sudjeluju u različitim aktivnostima i razinu zadovoljstva koje im te aktivnosti pružaju. Cilj je bio utvrditi, iz perspektive učenika, jesu li kapaciteti škola i lokalne zajednice dovoljni da zadovolje njihove interese. Druga poglavlje govori o svakodnevnim problemima učenika s naglaskom na prepoznavanju osobnih i generacijskih problema na školskoj i lokalnoj razini. Dodatni naglasak stavljen je na proučavanju iskustava učenika o diskriminaciji, predrasudama, stereotipima i poštivanju različitosti. Tako su fokusne skupine raspravljale o važnosti poštivanja drugih mišljenja i stavova, sudjelovanja u procesu donošenja odluka i osjećaju sigurnosti u školi i lokalnoj zajednici. Treće poglavlje govori o rješenjima postojećih problema što uključuje uvid u primjenu ideja i aktivnosti koje bi mijenjale postojeću nezadovoljavajuću situaciju. Četvrto poglavlje obuhvaća razumijevanje koncepta volontiranja i identifikacije mogućnosti volontiranja u školi i lokalnoj zajednici.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da se današnji učitelji suočavaju s velikim izazovima. Dok rade s učenicima iz različitih etničkih, vjerskih ili jezičnih skupina, oni pokazuju puno šire kompetencije koje im je omogućilo njihovo početno obrazovanje. Na usporednoj razini u četiri zemlje, problemi i brige učenika povezani su najviše s njihovim akademskim uspjehom, odnosima s njihovim učiteljima, prihvaćanjem među vršnjacima, njihovim fizičkim izgledom i samospoznajom. Također u svim četiri zemlje postoji snažan osjećaj nepravde koji se odnosi na probleme koje učenici imaju. Ocjenjivanja ili nejednako sankcioniranje učenika zbog njihovih lošeg ponašanja izaziva snažan osjećaj nepravde. Učenici vjeruju da je nepravda uzrokovana pripadnošću različitim skupinama, zbog čega neki imaju povlašteni tretman

Na temelju zaključaka iz ovog kvalitativnog istraživanja izrađuju se preporuke za sve razine, a koje će dati odgovor na pitanja: Što učitelji mogu učiniti?, Što političari mogu učiniti?, Što škole mogu učiniti?

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.