Izjava Foruma za slobodu odgoja uz početak nove školske godine

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Na početku svake nove školske godine ponovno osvještavamo činjenicu lošeg stanja sustava odgoja i obrazovanja: preopterećeni učenici, veliki naglasak na znanju, a ne na razvoju kompetencija, potplaćeni učitelji, nastavni planovi i programi koji ne odgovaraju stvarnim potrebama suvremenog društva itd.
 
Posljednjih godina smo svjedoci manjka političke odgovornosti da se ozbiljno, sustavno i kvalitetno pristupi nužnoj reformi sustava odgoja i obrazovanja. Štoviše, sustav je postao dio dnevnopolitičkih rasprava, područje skupljanja politički bodova, a može se reći da je i žrtva političke trgovine. Kao glavne kočnice u reformi sustava treba imenovati neimanje vizije, volje i želje kod odgovornih da se sustav reformira – ponavljamo – ozbiljno, sustavno i kvalitetno. Uz sve to treba spomenuti i intencije da se sustav podredi jednoj ideološkoj opciji umjesto da naše škole razvijaju i izgrađuju mlade osobe koje će znati i umjeti živjeti u 21. stoljeću, koje će znati i umjeti odgovoriti na sva pitanja koja na budućnost donosi.
 
Na žalost, započinje još jedna školska godina koja će proći bez stvarnih promjena u sustavu odgoja i obrazovanja. Jer da je postojala stvarna politička volja i politički konsenzus oko obrazovanja kao nacionalnog interesa ove godine bi prva generacija učenika krenula u novu školu, u školu u kojoj bi učili po novim kurikulumima koje su razvili njihove učiteljice i učitelji, u kojoj bi se obrazovali u duhu suvremenog svijeta imajući na umu svoju prošlost, ali bi učili kompetencije potrebne za budućnost.
 
Iako je posljednje dvije godine obrazovanje bilo jedno od prioritetnih tema, iako su građani u velikom broju dva puta izašli na ulice kako bi političkim strukturama pokazali kakvo obrazovanje žele za svoju djecu smatrajući da Hrvatska može bolje i da obrazovanje može biti kvalitetnije i smislenije mi ni danas, na početku još jedne školske godine, nemamo jasan odgovor kakvu obrazovnu politiku Hrvatska želi provesti.
 
Odgovori za kojima uporno tragamo su
  • na koji način će povećati ulaganja u obrazovanje i znanost,
  • hoćemo li stvarno obrazovanje postaviti kao ključni prioritet bez kojeg nema niti socijalnog niti gospodarskog napretka,
  • kakav ćemo odnos imati prema učiteljima i njihovom materijalnom i društvenom položaju,
  • kada i na koji način će odgovorni shvatiti kako bez ulaganja u učitelje i njihov profesionalni razvoj nema ni kvalitetne škole (država trenutno uz proračuna izdvaja 70 kn po učitelju godišnje za njihovo stručno usavršavanje),
  • na koji način ćemo pristupiti djeci s teškoćama,
  • kako će se hrvatska obrazovna politika postaviti prema djeci migrantima i azilantima,
  • hoćemo li uvesti u škole Građanski odgoj i obrazovanje kao odgovor na sve ekstremnije stavove djece i mladih,
  • hoće li naša djeca u školama imati Zdravstveni odgoj utemeljen na znanstvenim i suvremenim spoznajama.
Ovo su iznimno bitna pitanja koja definiraju Hrvatsku za dvadeset, trideset godina. Ova pitanja pokazuju kako se obrazovanju treba pristupiti s ozbiljnim, sustavnim i kvalitetnim rješenjima, s jasnom vizijom. Ova pitanja nas upozoravaju kako parcijalna rješenja ne bi trebalo biti mjesta u odnosu prema obrazovanju.
 
Posebno pozivamo učitelje da ustraju u svojim naporima za kvalitetno obrazovanje naše djece, a roditelje pozivamo da im u tome pomognu. Vaša predanost i ljubav prema pozivu i prema učenicima, vaši slobodni dani i vikendi uloženi u pripremanje nastave i stručno usavršavanje je iskra koja daje nadu kako Hrvatska može bolje i onda kada sustav nije poticajan.
 
Učenicima i učenicima, njihovim roditeljima, učiteljima i učiteljicama, ravnateljima i ravnateljicama, stručnim suradnicima i suradnicima te svom nenastavnom osoblju škola želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu!
Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.