„Kad se male ruke slože…“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osnovna škola Vugrovec-Kašina jedna je od osam osnovnih škola sesvetskog kraja i jedna od najstarijih škola Hrvatskog Prigorja. U njenom su sastavu škole u Kašini, Vugrovcu, Planini Donjoj i Prekvršju. U matičnoj školi te područnim školama već niz godina provode se razne humanitarne akcije te su sudjelovanjem u projektu „Školski volonteri“ planirali proširiti mogućnosti volontiranja u lokalnoj zajednici, ali i samoj školi.

Sve volonterske akcije i projekte koje je školski tim planirao provesti, uspješno su provedeni. Proveli su niz jednokratnih akcija i surađivali s nekoliko ustanova socijalne zaštite u svojim lokalnim zajednicama, ali proveli su i jedan dugo željeni dugoročni projekt suradničkog učenja u samoj školi. Posebno su ponosni na podršku roditelja koji su na razne načine sudjelovali u akcijama, direktnim sudjelovanjem te doniranjem raznih potrebnih materijala. Svojim pomaganjem i suradnjom roditelji su pružili lijep primjer učenicima te jasno dali do znanja kako su spremni uključiti se i u buduće akcije te na taj način dati doprinos sukreiranju života škole.

U sklopu projekta „Školski volonteri” provedeno je 14 volonterskih akcija i projekata. U nastavku izdvajamo samo neke od njih:

Pomoć u učenju, tj. suradničko učenje osmišljeno je kao dugoročni projekt te kao polazna točka za daljnje volontiranje. Učenici osmih razreda pomagali su učenicima drugog razreda, koji su bili u produženom boravku, u pisanju zadaća, vježbanju matematike i engleskog jezika. Zanimljiva karakteristika projekta je da u njemu nisu sudjelovali samo učenici s odličnim uspjehom, već svi učenici koji su izrazili želju za sudjelovanjem. Na taj način svim je učenicima omogućeno da se osjećaju kompetentno u podučavanju.  S vremenom je ideja o pomoći u učenju sazrijevala pa se ovaj projekt jednim dijelom počeo provoditi u Kući sv. Franje u Vugrovcu Donjem, u kojoj su smještena djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su ujedno i učenici ove škole. Dvije subote u mjesecu učenici odlaze u Vugrovec Donji svojim vršnjacima te im pomažu u savladavanju nastavnih sadržaja. Puno je zainteresirane djece i kandidata nikada ne nedostaje što ukazuje na to koliko je ovakav oblik međuvršnjačke pomoći potreban i koristan.

Jedna od volonterskih akcija bila je i posjet Domu za starije i nemoćne „Mihela. Uz pomoć roditelja učenici su na radionicama izrađivali poklončiće, čestitke i ukrase za štićenike Doma. S učiteljicom su uvježbali recitacije, pjesmice i igrokaze koje su izveli u Domu te na taj način unijeli veselje i pjesmu u Dom, međusobno su se družili i upoznavali. I štićenici Doma su pripremili kratki umjetničko-kulturni program za svoje goste tako da je sreća bila obostrana. Na taj se način kod učenika razvijala empatija i briga za starije i nemoćne osobe, a koliko je ovo iskustvo bilo pozitivno potvrđuje i činjenica da su i učenici i štićenici izrazili želju za budućim druženjima.

Uređenje okoliša PŠ Vugrovec volonterska je akcija koja je provedena kako bi se kod svih dionika škole razvio odgovoran odnos prema očuvanju kvalitete okoliša i osvijestilo pravo sviju na zdrav okoliš. Na Satu razrednika razgovaralo se o zaštiti i očuvanju okoliša te su učenici predlagali što bi sve mogli napraviti i čija bi im pomoć dobro došla. Na roditeljskom sastanku predstavljena je  ideja o uređenju okoliša te su roditelji podržali i ponudili svoju pomoć. Roditelji su donirali automobilske gume i cvijeće, a Zagrebački holding – podružnica Zrinjevac donirao je zemlju za sadnju cvijeća. Volonterska akcija, u koju su se uključili učenici, roditelji i domar škole, organizirana je u proljeće, a ponovljena je i ujesen. Tom prilikom su uz pomoć roditelja posađene maćuhice, maknute osušene biljke te postavljene improvizirane klupice.

  • Ja sam se jako lijepo osjećao tijekom volontiranja i želim zauvijek biti volonter zato što je volontiranje predivno. (J. S., 3. razred)
  • Kada volontiram osjećam se sretno. Volim volontirati. Sretan sam kad vidim da se netko smije zato što sam mu pomogao. Želim da svi volontiraju! (M. P., 3. razred)

 

Roditelji izrađuju čestitke i poklončiće za korisnike Doma za starije i nemoćne „Mihelaˮ

 

Pomoć u učenju


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa“ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.