Search
Close this search box.

Nova publikacija: Mladi pokreću promjene! – Stavovi učenika_ca srednjih škola o aktivnom sudjelovanju i prihvaćanju različitosti

Podijeli

Mislim da bi trebali potaknuti i naše vršnjake, ne samo starije, da istaknu svoje probleme i napravimo pokret kao što to sada radi sindikat (učitelja) da bi mogli mijenjati stvari. Da se zaista pozabavimo problemima. Naš je problem što se svi žale, a ne želimo se pokrenuti. I to je najgore.

Citat iz istraživanja

Istraživanje koje se nalazi pred vama provedeno je u sklopu projekta „Mladi pokreću promjene!: školskim kreativnim projektima do pozitivnih promjena u školama i lokalnoj zajednici“, koji Forum za slobodu odgoja provodi u sklopu većeg projekta „Start the Change“ sufinanciranim od strane Europske komisije.

Istraživanje je provedeno u pet srednjih škola u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji u studenom i prosincu 2019. Istraživala su se mišljenja učenika i učenica o tome kako vide svoje škole, probleme s kojima se nose oni sami, ali i njihovi vršnjaci te kako vide teme prihvaćanja i neprihvaćanja različitosti u školskoj zajednici; koji su to stavovi i ponašanja neprihvaćanja onih koji se po nečemu razlikuju, koje su mogućnosti za razgovor i bavljenje ovim temama u školi te što i na koji način je moguće učiniti kako bi se svi u školi osjećali prihvaćeno. Mladi su bili pozvani otvoreno reći što smatraju presudnim za svoje aktiviranje u školskoj i lokalnoj zajednici.

Učenici su podijelili svoja razmišljanja o mnogobrojnim problemima s kojima se susreću u svom školovanju, probleme koji su nam svima vjerojatno poznati, ali ih možda niste imali prilike čuti kako izgledaju iz učeničke perspektive. Provirite u publikaciju, pogledajte sadržaj s kojeg možete „skočiti“ u područje koje vas zanima: općenito o školi, o učiteljima i metodama poučavanja, o problemima u sustavu obrazovanja, o glasu učenika i njihovom aktivnom sudjelovanju te o različitostima, diskriminaciji i predrasudama s kojima se susreću. Jedna skupina učenika dala je osvrt i o tome kako vide šire društvo.

Učenici ovih škola su u nastavku projekta odlučili baviti se nekim od navedenih problema i to kroz svoje kreativne projekte. Svojim projektima promoviraju važnost glasa učenika u školama i prihvaćanja različitosti te bez obzira na trenutno online okruženje, nastavljaju raditi na svojim kreativnim idejama. Projekti su puni glasova, komunikacije, crtanja, bojanja i sastavljanja namještaja. Pratite naš projekt „Mladi pokreću promjene“, a uskoro vam javimo više.


Projekt „Mladi pokreću promjene!“ ima za cilj osnažiti mlade u području socijalnih i građanskih kompetencija, posebice ojačati njihove sposobnosti za empatiju i poštivanje različitosti koje postoje u zajednicama u kojima žive, ali i one na globalnom nivou, te razumjeti njihove međusobne povezanosti. Forum za slobodu odgoja provodi projekt uz podršku projekta „Start the Change“ koji sufinancira Europska unija.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.