Search
Close this search box.

Održan supervizijski sastanak sudionika projekta „Pokreni promjenu“ u Vukovaru

Podijeli

Forumov tim održao je supervizijski sastanak u Vukovaru sa školama koje sudjeluju u projektu „Pokreni promjenu”. Tehnička škola „Nikola Tesla” koja se nalazi u prelijepom Borovu naselju ugostila je sudionike sastanka koji su došli iz šest osnovnih i srednjih škola.

Koordinatori i koordinatorice projekata u školama razmijenili su svoja iskustva o provedbi projekata s učenicima te izvijestili o tome kako su projekti prihvaćeni u njihovim školama i lokalnim zajednicama. Sudjelovanje učenika u aktivnostima koje su organizirane u školama i lokalnim zajednicama bilo je dobrovoljno. Učenici su sami osmišljavali ideje te uz podršku koordinatora aktivno sudjelovali u radu s vršnjacima, ranjivim skupinama te na taj način doprinosili općem unapređenju školske klime i međuljudskih odnosa. Učitelji su kao početnu točku sudjelovanja u projektu „Pokreni promjenu ustanovili potrebe škole kroz manja akcijska istraživanja (ankete ili fokus grupe) sa svojim učenicima na temu diskriminacije i podijela koje postoje. Zanimljivo je bilo slušati njihove osvrte o postignućima njihovih projekata kroz koje su učenici osvijestili  različitosti koje postoje među njima. Na taj je način upravo pitanje prihvaćanja različitosti postalo tema susreta i dijaloga, a ne podjela i diskriminacije.

Pored zadovoljstva uspjehom projekata, sudionici su podijelili i zabrinutost radi značajnog pada broja učenika na godišnjioj razini – kod novih upisa, ali i tijekom školske godine. Vrijeme sastanka smo posvetili i razgovoru o izazovima rada u školama i s učenicima koji evidentno ne planiraju ostati u Hrvatskoj, te su se postavljala pitanja kako osnažiti učenike da se što bolje nose sa suvremenim izazovima u našem društvu i svijetu. Pitanje je i kako osnažiti sve nas. Odgovore je teško iznaći.

***

U vijestima smo već objavljivali priče školskih projekata iz projekta „Pokreni promjenu te ovdje dodajemo mali uvid u one za koje još nismo detaljnije pisali, ali svakako planiramo u sljedećem razdoblju.

Sastanak u Tehničkoj školi „Nikola Tesla”

Gimnazija „Matija Mesić”, Slavonski Brod

O projektu Razumijevanjem do prihvaćanja prisjetiti se možete na sljedećem linku: https://fso.hr/2018/04/18/otrovno-pero-gimnazije-matija-mesic-salje-poruku-razlicito-je-cool-kul-tura/

No drago nam je izvjesiti vas da su odabrane najbolje fotografije te je škola organizirala izložbu pristiglih i nagrađenih radova.

Nagrađena fotografija

 

Nagrađena fotografija

 

Nagrađena fotografija

Osnovna škola Trpinja

Skoro cijela škola (70 učenika) je sudjelovala u aktivnostima projekta Mali volonteri s ciljem omogućavanja učenicima da se na nove načine povežu sa svojom širom lokalnom zajednicom. Škola je smještena u malom mjestu te se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu za pripadnike srpske nacionalne manjine. Učenici  svih razreda sudjelovali su u brojnim aktivnostima te su posjećivali lokalni vrtić, dom za starije osobe, prihvatilište za životinje u Vinkovcima; prikupljali su humanitarnu pomoć za socijalnu samoposlugu „Duga” u Vukovaru. U svoje su prostorije primili i starije sugrađane koje su podučavali novim tehnologijama, a oni s njima dijelili priče o svojim školskim danima. O svemu ovome kao o temi broja, pisali su i u svom školskom časopisu „Naš list“.

Posjet vrtiću

 

Školski časopis „Naš list“

Tehnička škola „Nikola Tesla” iz Vukovara

O ovoj školi i njihovim projektima već smo vas informirali, a prisjetiti se možete na sljedećem linku: https://fso.hr/2018/04/03/tehnicka-skola-nikole-tesle-u-vukovaru-pokrece-promjenu/

No htjeli smo pohvaliti i njihov ovogodišnji projekt „Književni klub“ koji su pokrenule profesorica etike Jasmina Šahović Žabka i profesorica hrvatskoga jezika Irina Marić.

Profesorica Irina s nama je podijelila i aktivnosti projekta:

„Književni klub nastao je s misijom sjedinjenja i upoznavanje nacionalne i regionalne suvremene književnosti. U radu kluba sudjeluju 32 učenika, 20 iz nastave na hrvatskom i 12 iz nastave na srpskom jeziku. Do sada smo imali susrete s književnicima Filipom Davidom, Srđanom Srdićem, Mašom Kolanović, Miljenkom Jergovićem, Tanjom Mravak i Amirom Bukvićem. U jesen planiramo ugostiti Pavla Pavličića i Julijanu Matanović. Jednom tjedno se članovi kluba nalaze, a rade na aktivnostima poput čitanja djela autora, debatnim klubovima, analizama i književnim tribinama.“

Zdravstvena i veterinarska škola „dr. Andrija Štampar” Vinkovci

Kroz projekt „Pruži mi ruku da poletiš“ učenici sva tri stručna usmjerenja (medicinska sestra/tehničar, veterinarski tehničar/ka i fizioterapeut/kinja) su aktivno volontirali i osmišljavali radionice koje su provodili u suradnji s različitim partnerima poput Rehabilitacijskog centra „Mala Terezija”, Centra za nestalu, zanemarivanu i zlostavljanu djecu,  Gradske knjižnice Vinkovci, Opće bolnice Vinkovci – odjel pedijatrije, Doma za starije i nemoćne osobe Vinkovci te Konjičkog kluba za terapijsko jahanje „Eohipus” Vinkovci.

Voditeljica projekta podijelila je s nama svoja zapažanja:

„Kako svakodnevno pratim, koordiniram te izravno sudjelujem u radu volontera i naših partnera, mogu reći kako sam iznimno impresionirana elanom i željom za volonterskim radom naših učenika volontera jer posebnim ljudskim umijećem usklađuju svoje redovne školske obveze s volonterskim obvezama.“

 

Nastavljamo i dalje objavljivati priče škola u projektu „Pokreni promjenu”. Pratite nas. 🙂

+++

Učitelji i stručni suradnici iz 15 osnovnih i srednjih škola iz područja cijele Hrvatske, sudionici projekta „Pokreni promjenu, već 5 mjeseci ostvaruju aktivnosti s ciljem promicanja zajedništva i prihvaćanja različitosti. Podsjetimo, projekt „Pokreni promjenu – prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ ili skraćeno „Pokreni promjenu“ je europski projekt čiji je cilj prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrijednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva među mladima u četirima europskim zemljama (Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija). Projektom se želi osnažiti učitelje, djecu, mlade te njihove roditelje u razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije.

 

 

 

 

 

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.