Osnovna škola „Sveti Matej“ Viškovo vas poziva na „šeranje pozitive i lajkanje različitostiˮ

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Osnovna škola „Sveti Matej“ Viškovo najveća je škola u Primorsko-goranskoj županiji.  Broji 920 učenika i učenica raspoređenih u 39 razrednih odjela. Škola je smještena u industrijskoj zoni Viškova koju karakterizira intenzivno naseljavanje ljudi iz različitih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva. Tako velik broj učenika donosi i velike razlike u različitim aspektima: kulturološkom, socioekonomskom, etničkom, vjerskom, obrazovnom statusu roditelja te obrazovnim mogućnostima učenika.

Stoga ne čudi da je i ovoj školi bilo važno priključiti se projektu „Pokreni promjenuˮ kako bi pronašli dodatnu inspiraciju, ali i inspirirali druge za nove aktivnosti koje će pomoći učenicima da prepoznaju važnost neprestanog promišljanja o međusobno uvažavanju i prihvaćanju različitosti.

Nakon što su postali dio projekta, kako sami kažu – pokrenuli su „oluju u svojim mozgovimaˮ i osmislili projekt „Šeraj pozitivu, lajkaj različitost“. Kao što i sam naziv projekta govori, ciljevi i vrijednosti koje žele postići i razviti provedbom ovog projekta su razvoj socijalnih vještina važnih za interakciju s vršnjacima, poticanje suradnje i međusobnog uvažavanja djece te povećanje bliskosti i tolerancije različitosti među vršnjacima.

U nastavku donosimo kratak opis projektnih aktivnosti  koordinatorica projekta: pedagoginje Jasne Pipinić i profesorice Ines Kovač.

Radionicama do pozitivnih promjena

Projekt je osmišljen interdisciplinarno, međupredmetno, provođenjem na hrvatskom jeziku, matematici, glazbenoj kulturi, informatici i satovima razrednog odjela. Konačni rezultat i sublimacija svih aktivnosti projekta objedinjeno će se prikazati na školskoj priredbi za Dan škole, koja će i nositi naziv „ Šeraj pozitivu, lajkaj različitost.“ Priredba će biti profesionalno snimljena. Također će i školski list „Tratinčica“, promocija kojeg će biti na Dan škole, tematski biti posvećen ovom projektu.

Do sada su provedene radionice „Neka krene od mene“, „Moj kolaž“ i  „Zbogom, nasilje! Dobro nam došla, tolerancijo!“, na satovima razrednog odjela (radionice možete pronaći u zbirci radionica „Pokreni promjenu“).

Učenici su osvijestili da je svatko odgovoran za svoje ponašanje, a na nama ja da pokušamo dati sve od sebe kako bismo pokrenuli promjenu. Naučili su koje ljudske osobine su potrebne da bismo bili dobri ljudi, osvijestili su vlastitu moć za pokretanje promjena u svakodnevici. Naučili su što je identitet te da je svatko od nas poseban i jedinstven, neponovljiv.  Osvijestili su da je etiketiranje pripisivanje negativnih karakteristika nekoj osobi ili skupini na temelju predrasuda te su naučili da je lijepo podržati različitost i uvidjeti sličnost među djecom i mladima.

U planu je radionicu „Neka krene od mene“ provesti i s roditeljima.

Sve učenike istinski je dirnuo filmić „Life Vest Inside – Kindness Boomerang – One Day“, gdje su mogli naučiti kako se dobra djela šire kao dobre vibracije te da svatko od nas nekim dobrim djelom može potaknuti i druge na dobra djela.

Socijalizacijska šetnja

Druže li se naša školska djeca dovoljno i kvalitetno? Jesu  li voljni i sposobni surađivati i rješavati zadatke ako se nađu u grupi nasumce izabranih učenika iz razreda? U okviru projekta „Pokreni promjenu“ pokušali smo osmisliti socijalizacijsku šetnju „Zajedno do cilja“ s namjerom da pokažemo da se svi naši petaši mogu uspješno družiti i zajedno rješavati postavljene zadatke bez obzira na interesne, fizičke i intelektualne razlike.

Aktivnost traje šezdesetak minuta i uključuje formiranje grupa (dijelovi slagalica slika obitelji različitih rasa, pa čak i fiktivnih – poštujemo ih sve), šetnju i rješavanje zadatka (križaljka dopunjaljka koja je različita za svaku grupu, a čije je rješenje pojam ili poruka koju promiče projekt), provjera rješenja i povratak. Sve grupe uspješno su obavile zadatak. Na satu informatike svaka grupa osmislit će svoj osvrt na aktivnost i predstaviti je ostalima.

 Pokretanje promjene na satu matematike

U cilju osvježavanja nastave matematike, učiteljica pokušava raznim motivacijskim zadacima zainteresirati učenike za nastavni predmet. Nekoliko puta u polugodištu na panou u učionici osvane motivacijski zadatak. Nije obavezan, učenici ga rješavaju na dobrovoljnoj bazi. Rješenja se primaju u vremenu od dva tjedna. Važna je dobra volja i svaki pokušaj i ponuđeno rješenje se uzima u obzir. Cilj je da se potiče razmišljanje, slobodno izražavaju i razvijaju ideje i strategije te ukazuje na mogućnost različitih pristupa problemu. Najzanimljivija rješenja izlažu se na pano u učionici.

 Zadani geometrijski lik ima oblik PP – Pokreni promjenu

U nastavku donosimo primjer zadatka za ožujak te rješenja koja su učenici pronašli: Napiši neki pojam (ili nacrtaj sliku) koji povezuješ s projektom „Pokreni promjenu“ i osnosimetrično ga preslikaj obzirom na odabrani pravac kao os simetrije.

 

Pokretanje promjene na satu hrvatskoga jezika

Na satu hrvatskoga  jezika učenici su dramatizirali narodnu pjesmu „Marina krunaˮ te su osmišljavali mogući rasplet igrokaza u skladu s ciljem projekta „Pokreni promjenu“. Narodna pjesma završava Marinim odbijanjem Maurina zvanog u narodu Črni Moro pa su učenici mijenjali odnos glavnih likova različitih po nacionalnosti, vjeri i boji kože u prijateljski i tolerantan, a mnogi su dramski sukob pretvorili u sretnu ljubav koja bajkovito završava. Učenici su se zabavili rušenjem predrasuda i aktivno sudjelovali u stvaranju tolerantnijih odnosa u društvu radeći u skupini od pisanja teksta prema zadanom literarnom predlošku do pripremanja scenografije, kostima, lutaka, kazališnog plakata  i izvođenja igrokaza. Nakon predstave  dobili su zadatak preoblikovati pjesmu u strip te su medijsku nastavu završili izradom stripa.

Himna projekta

Na satu hrvatskog jezika  učenici su dobili ključne pojmove od kojih su stvarali stihove himne projekta. Učiteljice su prikupile učeničke ostvarenja te su od najuspješnijih sastavile školsku himnu. Himnu ćemo uglazbiti, a učiteljica glazbene kulture uvježbat će s učenicima izvođenje.

HIMNA ŠKOLSKOG PROJEKTA „ŠERAJ POZITIVU, LAJKAJ RAZLIČITOST“

Pokreni promjenu

Moja je škola prijatelj svima

velikima i malima,

poznatima, posebnima,

ona je ponos našega kraja,

u njoj su svima jednaka prava,

kreativnost s umom spaja.

Različitost u  igri zanemari,

u  zajedništvu se pronađi,

prihvati crno i bijelo,

pruži mi ruku, pomozi,

neka ljubav i nada zavlada,

trebamo život bez predrasuda!

Srušiti  ograde nije lako,

 potruditi se može svatko,

izgradi mostove prijateljstva

da kroz život ne ideš sam,

lakše je kad nekome pripadaš.

Pokreni se, promijenimo svijet,

upali iskru tolerancije,

oboji svijet šarenim bojama,

poslušaj, poveži se  s drugima,

ŠERAJ POZITIVU, LAJKAJ RAZLIČITOST!

 

Nadamo se da ste u među ovim odličnim idejama pronašli inspiraciju za svoj rad s učenicima. Do sljedećih novosti iz Osnovne škole „Sveti Matej“ Viškovo i mi vas pozdravljamo uz poruku učenika: „Pokreni se, promijenimo svijet…ˮ

+++

Učitelji i stručni suradnici iz 15 osnovnih i srednjih škola iz područja cijele Hrvatske, sudionici projekta Pokreni promjenu, već 5 mjeseci ostvaruju aktivnosti s ciljem promicanja zajedništva i prihvaćanja različitosti. Podsjetimo, projekt „Pokreni promjenu – prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ ili skraćeno „Pokreni promjenu“ je europski projekt čiji je cilj prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrijednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva među mladima u četirima europskim zemljama (Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija). Projektom se želi osnažiti učitelje, djecu, mlade te njihove roditelje u razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.