Search
Close this search box.

Partneri na međunarodnom projektu “Let’s Talk” okupili se na drugom sastanku u Ateni

Podijeli

Četiri partnerske organizacije na projektu „Lets Talk – razvoj rodno osjetljivog programa mentalnog zdravlja za mlade“ financiranom kroz program Erasmus+ od 26. do 27. rujna 2022. održale su drugi partnerski sastanak, ovog puta u cijelosti uživo, u Ateni, gdje nas je ugostila partnerska organizacija KMOP – Social Action & Innovation Centre.

Tijekom sastanka otvoreno smo raspravljali i donosili zaključke o nacionalnim i transnacionalnom izvještaju s preporukama koji su u završnim fazama te smo planirali njihovu promociju i širenje. Izvještaji će donijeti pregled politika i praksi u području zaštite i promocije mentalnog zdravlja mladih u četirima partnerskim zemljama te će dati preporuke stručnjaka koji rade s mladima te samih mladih o tome kako unaprijediti ovo područje s rodno osjetljivim pristupom. Na sastanku smo također dogovorili sljedeće korake u projektu, a to je prije svega razvoj samog programa za unaprjeđenje kompetencija svih koji rade s mladima u području mentalnog zdravlja. Ovaj program sastojat će se od kurikuluma za stručno usavršavanje te same edukacije, zatim priručnika za osobe koje rade s mladima, u kojem će se objasniti važnost rodne perspektive u mentalnom zdravlju mladih, preporuka za rodno osjetljivu podršku mladima te rodno osjetljivi pedagoški alati i intervencije. Također ćemo razviti i niz edukativnih materijala za podršku samim mladim osobama. Sastanak je tako poslužio i za planiranje tema za koje smo kroz terensko istraživanje zaključili da su prijeko potrebne i važne za program. Svi partneri složili su se da su najčešća pitanja s kojima se mladi suočavaju u svojim zemljama nedostatak sustava podrške odraslih i obitelji, kontinuirani rodni stereotipi, nedostatak znanja o pitanjima mentalnog zdravlja mladih, stigmatizacija mentalnih problema i poteškoća te mnogi zajednički rizici za razvoj istih. Polazeći od ovih zapažanja, odlučili smo da će se teme kurikuluma vrtjeti oko rješavanja pitanja mentalnog zdravlja, koristeći rodno osjetljiv i holistički pristup, te stavljajući naglasak na svijest o rodno stereotipnoj socijalizaciji, spoznavanju i propitivanju identiteta (kako mladi razumiju svijet u kojem žive, sebe, te jedni druge), zatim gradeći otpornost kod mladih, promičući rodnu ravnopravnost, razbijanje stigme problema mentalnog zdravlja, kao i jačajući i podržavajući glas mladih, posebno u sustavu neformalnog obrazovanja.

Predstavnici i predstavnice svih partnerskih organizacija bili su izrazito aktivni i motivirani za zajednički rad te su i zadovoljni ishodom ovog dvodnevnog sastanka – plodnim raspravama i donesenim zaključcima. Sastanak je bio izvrsna prilika za razmjenu stavova i mišljenja, kako o samoj temi tako i o napretku provedbe projekta.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.