Poziv na seminar stručnog usavršavanja „Strategije uključivanja LGBT+Q+ učenika:ca“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Forum za slobodu odgoja poziva odgojno-obrazovne radnike i radnice na sudjelovanje u seminaru stručnog usavršavanja pod nazivom „STRATEGIJE UKLJUČIVANJA LGBT+Q+ UČENIKA:CA“ u sklopu projekta „WE PROJECT: Promocija ravnopravnosti mladih LGBT+Q+ osoba u radnoj okolini koji će se održati uživo i virtualno od 15. do 17. prosinca u Mariji Bistrici.

O projektu

Projekt „WE PROJECT: promocija ravnopravnosti mladih LGBTI+Q+ osoba u radnoj okolini“ je europski istraživački projekt koji se bavi iskustvima mladih LGBTI+Q+ osoba u radnoj okolini na početku njihove karijere. Malo se zna o konkretnim aktivnostima poduzetima kako bi se osigurao prijelaz mladih LGBTI+Q+ osoba iz obrazovnog sustava na tržite rada, no istraživanja pokazuju da je diskriminacija LGBTI+Q+ osoba u radnom okruženju i dalje prisutna u cijeloj Europi.

Projekt ima tri glavna cilja: osnažiti mlade LGBTI+Q+ radnike:ice, podržati stručnjake:inje koji:e rade s mladim radnicima:ama (npr. učitelji:ce, psiholozi:ginje, članovi:ice radničkog vijeća i sl.) te zagovarati promjene kod donositelja:ica odluka, kao i kod političkih i društvenih dionika.

Seminar stručnog usavršavanja

Na seminaru ćemo u šest sesija razgovarati i istražiti temeljne pojmove poput rodnog identiteta, rodnog izražavanja, seksualne orijentacije i sl. Preispitat ćemo kako kultura i društvo utječu na rodne uloge i seksualnost. Na stvarnim primjerima diskriminacije, uznemiravanja i govora mržnje prema rodnim i seksualnim manjinama upoznat ćemo se sa zakonskim okvirom zaštite ljudskih prava. Raspravljat ćemo o položaju LGBT+Q+ učenika u školama i važnosti „coming outa“ te problemima s kojima se susreću LGBT+Q+ učenici. Kroz radionice ćemo sa sudionicima ukazati na postojeće alate i smjernice za uključiviju školu i školske politike u stvaranju inkluzivnijeg školskog okruženja za LGBT+Q+ učenike.

Ishodi učenja

Polaznici će po završetku seminara moći:

  • definirati ključne pojmove LGBT+Q+
  • raspravljati o rodnom i seksualnom identitetu te izražavanju
  • definirati i opisivati diskriminaciju, uznemiravanje i govor mržnje
  • navesti antidiskriminacijski pravni okvir u Hrvatskoj
  • opisati kako društveno i kulturalno okruženje oblikuje iskustvo roda i seksualnosti
  • navesti glavne probleme s kojima se susreću LGBT+Q+ učenici u školama
  • navesti i prepoznati važnost „coming outa“
  • predložiti plan za inkluzivne prakse na radnom mjestu za LGBT+Q+ pojedince
  • preporučiti strategiju provedbe za uključivanje LGBT+Q+ učenika u školsko okruženje

Kome je seminar namijenjen?

Seminar je namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima osnovnih i srednjih škola; stručnom osoblju, učiteljima:cama, nastavnicima:cama te ravnateljima:cama. Mogućnost prijave imaju maksimalno dvije osobe iz iste obrazovne ustanove.

Voditelji seminara

MARIO BAJKUŠA. Profesor sociologije i hrvatske kulture, trenutno zaposlen kao direktor razvoja i programa u Forumu za slobodu odgoja. Odgovoran je za provedbu programa i koordinaciju volontera, kao i za razvoj novih programa. Član je nacionalnih i međunarodnih radnih skupina i odbora koji se tiču obrazovanja. Trener je u nekoliko programa i ima veliko iskustvo u provedbi seminara u području građanskog odgoja i obrazovanja, komunikacije i upravljanja projektima kako za učitelje tako i za mlade.

MAJA ŠARIĆ. Magistra politologije, asistentica je u programu „Demokratizacija škola“ u FSO-u. Diplomirala je u području javnih politika, menadžmenta i razvoja s temom „Građanski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj“ na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Volontirala je u raznim organizacijama civilnog društva u području integracije marginaliziranih skupina – izbjeglica, migranata i azilanata te temama javnih politika visokog obrazovanja. Završila je pripravništvo u Agenciji za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) u programu Erasmus+ na izgradnji kapaciteta u području visokog obrazovanja za države izvan EU-a. Kontinuirano se obrazuje u području zaštite i promicanja ljudskih prava.

Informacija o edukaciji

Naziv edukacije: Strategije uključivanja LGBT+Q+ učenika:ca

Vrsta edukacije: seminar stručnog usavršavanja

Cilj edukacije: pružiti temeljni uvod u u pojmove LGBT+Q+ i planiranje strategija izrade inkluzivnijeg školskog okruženja za LGBT+Q+ učenike

Trajanje edukacije: 2 dana. Edukacija će početi 15.12. u 16.00 sati. U četvrtak 16.12. edukacija će trajati od 9.30 do 18.00 sati, a u petak 17.12. od 9.30 do 12.30 sati.

Uvjeti za dobivanje potvrde: Polaznik:ica stječe pravo na potvrdu o stručnom usavršavanju sudjelovanjem na cijelom seminaru.

Bodovanje: Sukladno čl. 8. Pravilnika o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima (Narodne novine 68/19 i 32/21) ovaj seminar stručnog usavršavanja može se bodovati s 2 boda u postupku napredovanja (sudjelovanje u edukaciji na državnoj razini više od 11 do 20 sati).

Logističke informacije

Vrijeme održavanja

Edukacija će se održati uživo od 15. do 17. prosinca 2021. godine u Mariji Bistrici. Sudionici koji iskažu želju da sudjeluju virtualno osigurat će se sudjelovanje putem platforme ZOOM.

Troškovi sudjelovanja

Troškovi stručnog usavršavanja, smještaja u hotelu s dva noćenja te osiguranim obrocima su pokriveni od organizatora. Troškove prijevoza sufinanciramo u maksimalnom iznosu od 200,00 kn.

Prijava

Prijaviti se možete putem prijavnice koju možete preuzeti preko ove poveznice. Prilikom prijave naznačite želite li sudjelovati uživo ili virtualno. Prijave se primaju do 6. prosinca 2021. kada će se potvrditi održavanje seminara. Broj sudionika za sudjelovanje uživo je 20, dok se virtualno može prijaviti dodatnih pet osoba.

Postupak izbora

Sudionici za seminar uživo i virtualno bit će odabrani prema redoslijedu prijave, a prednost će imati kolegice i kolege koje nisu do sada pohađali slične seminare stručnog usavršavanja te kolegice i kolege iz srednjih strukovnih škola.

Epidemiološke mjere

Forum za slobodu odgoja pri organizaciji edukacija slijedi upute nadležnih tijela. Svi izabrani sudionici:ce će trebati dostaviti FSO-u važeću COVID potvrdu kako bi mogli sudjelovati uživo. Tijekom edukacije obavezno je nošenje maski u prostoriji održavanja edukacije, držanje razmaka te dezinfekcija ruku.

Kontakti

Za sve dodatne upite i informacije, kontaktirajte nas na: Mario Bajkuša mbajkusa[et]fso.hr i Maja Šarić msaric[et]fso.hr

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.