Predstavnici:e Foruma sudjelovali:e na konferenciji “9th International Degrowth Conference”

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Od 29. kolovoza do 2. rujna 2023. Zagreb je bio domaćin devete međunarodne konferencije o odrastu, organizirane suradnjom Instituta za političku ekologiju (IPE), Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu (IDIZ), kolektiva Što, kako & za koga (WHW), Multimedijalnog instituta (Klub MaMa) i Znanstvenika za klimu (Zklimu). Konferencija je okupila stručnjake:inje, znanstvenik:ce i aktiviste:inje iz cijelog svijeta kako bi istražili:e koncept odrasta (eng. degrowth).

Koncept odrasta predstavlja okvir ekološke tranzicije temeljen na sistemskom razmišljanju koje se protivi logici stalnog i neobuzdanog ekonomskog rasta.

U sklopu konferencije, sudionici:e su imali:e priliku sudjelovati u raznolikim programskim aktivnostima, uključujući prezentacije, panel rasprave, radionice, izložbe, filmske projekcije i koncerte.

U sklopu konferencije održano je predstavljanje rezultata istraživanja Mreže za edukaciju, tranziciju, adaptaciju i razvoj provedenog kroz projekt „Metar do bolje klime.’’ Tijekom višegodišnjeg projekta u suradnji nevladinih udruga, istraživačkih institucija i lokalne samouprave oformljena je tematska mreža čiji je cilj doprinijeti tranziciji u niskougljično društvo prilagođeno klimatskim promjenama bez energetskog siromaštva. U sklopu Degrowth konferencije također je održana i Nacionalna konferencija o energetskom siromaštvu na kojoj su predstavljena istraživanja vezana uz prilagodbe klimatskim promjenama i primjeri dobrih praksi rada u zajednici s ciljem stvaranja održivog i pravičnog društva.

Nadalje, jedna od tema konferencije bila je o odrastu u području obrazovanja gdje se pokušalo odgovoriti  na niz pitanja i izazova s kojima se obrazovanje suočava. Posebno se raspravljalo o ulozi obrazovanja u lokalnoj zajednici, o poučavanju mladih  o (od)rastu te kako obrazovni sektor može pomoći u slučaju prirodnih opasnosti i klimatske krize.

Jedna od radionica koja je govorila o toj temi bila je “Supporting schools to (de)grow from hazards” organizacije Network of Education Policies Centers. Na radionici je predstavljena metodologija kojom se škole mogu pripremiti za opasnosti i prirodne katastrofe poput potresa i poplava, koristeći metodu „appreciative inquiry” koja potiče propitivanje i otkrivanje onoga što je dobro funkcioniralo prije nego što su se dogodile promjene pod utjecajem opasnosti kao što su potresi, poplave i sl. Tijekom radionice, sudionici:e su primijenili:e ovu metodu na stvarne situacije koje su se dogodile tijekom pandemije i potresa u Zagrebu. Sudionici su isticali svoje iskustvo rada s mladima za vrijeme zatvaranja (eng. lockdown) koji je nosio negativne posljedice za obrazovanje, ali su istovremeno potaknuli solidarnost između učenika i učitelja.

Predavanje pod nazivom „University community engagement from the bottom up – How can universities contribute to the degrowth transition?” održali su predstavnici sveučilišta u Segedinu te ukazali kako sveučilišta mogu doprinijeti odrastu. Naglasak je stavljen na društveni angažman sveučilišta, što je definirano kao obostrano korisna suradnja između sveučilišta i različitih drugih aktera s fokusom na socijalnu pravdu.

Predavanje “Commoning education” održali su predstavnici organizacije “Institute for Commoning.” Pojam “commoning” označava pojam zajedničenja, tj. stvaranja zajedničkih dobara. Autori uzimaju ovaj koncept te ga primjenjuju u sektor obrazovanja, predstavljajući ideju osnivanja diplomskog studija pod nazivom “Master of commoning Administration.” Izlaganje je otvorilo pitanje kako proširiti prostor za neovisno obrazovanje i istaknulo potrebu za razumijevanjem postojećih obrazovnih alternativa van državne i tržišne kontrole.

Sažetci svih izlaganja dostupni su na poveznici, dok snimke panela i ključnih izlaganja možete pogledati na YouTube kanalu Zagreb Degrowth Conference.

Drago nam je što su smo sudjelovali u ovom velikom događaju te nastavljamo dalje kroz obrazovanje putem zajedničkog učenja i rada graditi održiviju budućnost.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.