Search
Close this search box.

Preko 80 sudionika:ca sudjelovalo u radionici “Što EU ima sa mnom?”

Podijeli

U sklopu projekta “EUNITE: EU Citizens Unite and promote the European Project” tijekom travnja, svibnja i lipnja održali smo šest radionica pod naslovom “Što EU ima sa mnom?” za stručno osoblje u obrazovanju, mlade i zainteresiranu javnost.

Radionice su se primarno usredotočile na utjecaj Europske unije i njenih politika na svakodnevni život građana, kao i na različite alate i platforme putem kojih građani mogu aktivnije sudjelovati u političkom životu EU, poput “What Europe Does For Me“, “Your Voice in Europe” i “European Citizens’ Initiative“.

Tijekom radionice sudionici:ce su kroz interaktivne aktivnosti učili o utjecaju Europske unije i njezinih politika na svakodnevicu, kakve veze Europska unija ima s njihovim svakodnevnim aktivnostima, za što je sve Europska unija odgovorna te kako građani mogu aktivnije sudjelovati u političkom životu Europske unije van samih izbora za Europski parlament.

Prva radionica održana je 29. travnja u prostoru Foruma za nastavnike:ce i učenike:ce Ekonomske škole u Požegi koji su posjetili Zagreb u pratnji učenika:ca i nastavnika:ca s Kanarskih otoka koji su došli u Hrvatsku preko programa razmjene učenika.

Drugu radionicu održali smo 22. svibnja u suradnji s udrugom KUMULUS čiji su članovi stručnjaci u području obrazovanja, socijalnog rada, pedagogije i psihologije itd. Tijekom radionice pridružili su nam se i učenici:ce i nastavnici:ce Škole za medicinske sestre Mlinarska, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, Osnovne škole Petra Zrinskog u Zagrebu te predsjednica Mjesnog odbora August Šenoa u čijim smo prostorijama održali radionicu.

Isti dan održali smo i treću radionicu u Osnovnoj školi Rapska za stručno osoblje škole i jednu umirovljenu učiteljicu.

Kako bismo o ovoj važnoj temi raspravljali van Zagreba, četvrtu radionicu održali smo u Rijeci, 29. svibnja u suradnji s Osnovnom školom Dolac za nastavnice osnovnih škola u Rijeci.

Održali smo petu radionicu kao dio GOOD inicijative 3. lipnja u Centru mladih Ribnjak gdje smo imali priliku razgovarati sa sudionicima različitih sektora i profesionalnih pozadina. Ovo je potaknulo zanimljive diskusije i interakcije među prisutnima. U radionici su prisustvovali predstavnici:ce organizacija civilnog društva, Grada Zagreba, obrazovnih ustanova, novinari te zdravstveni radnici.

Posljednju radionicu održali smo u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec za nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola u Čakovcu i okolici.

U radionicama je ukupno sudjelovalo 86 sudionika:ca različitih dobnih skupina, a radionice su vodili direktor razvoja i programa Mario Bajkuša i asistent u programu „Demokratizacija škola“ Vlaho Kavain.

Na kraju radionice sudionici su ispunili evaluacijski obrazac. Ukupna ocjena radionica bila je 4,87. Sudionici su također visoko ocijenili relevantnost radionica za njih osobno s 4,85, korištene metode s 4,74 te relevantnost radionica za njihovu struku s 4,69. Svi sudionici koji su ispunili evaluacijski obrazac naveli su da bi ovu radionicu preporučili svojim kolegama.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u radionicama i svima koji su sudjelovali u organizaciji istih te tako doprinijeli njihovoj kvaliteti i dinamičnosti.

Projekt EUNITE je usmjeren na građane s ciljem osnaživanja građana EU-a i poticanja građanskog sudjelovanja na lokalnoj, nacionalnoj i razini EU, uključujući i sljedeće izbore za Europski parlament 2024. Nositelj projekta je talijanska organizacija CESIE, a uz Forum partneri na projektu su sljedeće organizacije: “Perifereia Anatolikis Makedonias kai Thrakis” iz Grčke, “Pistes solidaires” iz Francuske, te “Vives University of Applied Sciences” i “Out of the Box International” iz Belgije.

Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Europska unija niti EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.