Search
Close this search box.

Prijavite se za edukaciju i preuzmite nove nastavne resurse za podršku školama u integraciji učenika/ca iz Ukrajine

Podijeli

U sklopu projekta „Škole zajedništva / Школи спільнот“ koji provodimo uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, razvili smo paket nastavnih resursa za podršku učiteljima i školama u integraciji učenika i učenica iz Ukrajine. Paket se sastoji od priručnika za osnovne i priručnika za srednje škole te od tri snimljena predavanja.

Priručnici i predavanja namijenjeni su učiteljima i nastavnicama, stručnim suradnicima i ravnateljicama osnovnih i srednjih škola te pokrivaju teme koje su sudionici istraživanja koje smo proveli u lipnju 2022. sami istaknuli kao najvažnije. 

Priručnici daju pregled zakonsko-administrativnog okvira školovanja učenika i učenica raseljenih iz Ukrajine te se detaljno bave smjernicama u područjima sporazumijevanja i jezika, socijalizacije i odnosa, poučavanja i vrednovanja, mentalnog zdravlja raseljenih učenika i učenica te brigom o mentalnom zdravlju učitelja/ica i pomagača.

Dodatak u oba priručnika su i nastavni materijali koji se sastoje od pet nastavnih priprema osmišljenih s ciljem što kvalitetnije integracije učenika i učenica iz Ukrajine. Nastavne pripreme sadrže i dvojezične radne listove koji omogućavaju aktivnije uključivanje raseljenih učenika. Naslovi nastavnih priprema koje možete pronaći u priručniku:

PRVI DAN ŠKOLE: KAKO SI? / ПЕРШИЙ ДЕНЬ У ШКОЛІ: ЯК СПРАВИ?
DOBRO DOŠLI U NAŠ SVEMIR! / ЛАСКАВО ПРОСИМО У НАШ ВСЕСВІТ!
JEZIČNA BARIJERA KAO PRILIKA / МОВНИЙ БАР’ЄР ЯК ШАНС
UČENJE PO MJERI / НАВЧАННЯ, ЯКЕ ЯКРАЗ ДЛЯ МЕНЕ
ČEP PO ČEP – STEREOTIP / КРИШКА ДО КРИШКИ – СТЕРЕОТИП

PREUZMITE PRIRUČNIK ZA OSNOVNE ŠKOLE

PREUZMITE PRIRUČNIK ZA SREDNJE ŠKOLE


Snimljena predavanja izvodi Iskra Pejić, psihologinja i psihoterapeutkinja, s dugogodišnjim iskustvom rada u školi te iskustvom rada na integraciji učenika s izbjegličkim statusom u škole. Tri predavanja snimljena su na platformi YouTube kako bismo omogućili učiteljima/cama da sami izaberu i poslušaju teme o kojima žele znati više.


→ U prvom predavanju „Razumijevanje iskustava raseljene djece i utjecaja na njihovu dobrobit i mentalno zdravlje“  u trajanja od 30 minuta možete čuti više o sljedećim temama:

  • zajednička iskustva učenika i učenica iz Ukrajine vezana za raseljavanje (što uključuje višestruke gubitke – doma, socijalne mreže, osjećaja sigurnosti; promjenu države, jezika, kulture)
  • specifična iskustva (potencijalna izloženost traumatskim događajima vezana za rat u Ukrajini)
  • utjecaj gubitaka, potencijalno traumatskih iskustava i izbjegličkog života na dobrobit i mentalno zdravlje učenika.


→ U drugom predavanju „Uloga nastavnika i škola u potpori svim učenicima“ u trajanju od 55 minuta detaljnije je razmotrena uloga učitelja/ica i škole kroz tri područja važna za uspješnu integraciju raseljenih učenika:

  • sporazumijevanje i učenje jezika (uvjeti važni za usvajanje inog jezika, kako se sporazumijevati uz jezičnu barijeru)
  • socijalizacija i odnosi (kako osigurati vršnjačku potporu, suradnja s roditeljima raseljenih učenika)
  • obrazovna podrška na nastavi (osnovne preporuke vezane za poučavanje, praćenje i vrednovanje inojezičnog učenika).


→ U trećem predavanju „Primjeri dobre prakse integracije učenika izbjeglica u hrvatske i druge škole EU“ u trajanju od 37 minuta prikazani su primjeri dobre prakse integracije raseljenih učenika u škole, a primjeri su povezani sa sadržajem koji je obrađen u prethodnim predavanjima.

U predavanjima su predstavljeni dodatni resursi i literatura te se u opisu videa nalaze poveznice na prezentacije.


Dvodnevni seminar stručnog usavršavanja organizira se u tri grada (Zagreb, Varaždin i Split) u kojima i blizu kojih se nalazi najveći broj upisanih učenika i učenica iz Ukrajine (sukladno podacima MZO-a).

Ciljevi seminara su podržati inkluziju ukrajinskih učenika i učenica, uključiti ih u život škole, podržati učitelje:ice da budu podrška učenicima u jačanju otpornosti i mentalnog zdravlja, potaknuti sudionike:ce da se u radu s izbjeglom djecom i mladima brinu i o sebi.

Detalje o datumima seminara i rokovima prijave, kao i programu i voditeljicama, možete pogledati u Pozivu, a prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnog obrasca.

Za sva dodatna pitanja možete se javiti voditeljici projekta, Višnji Pavlović, na e-adresu: vpavlovic@fso.hr.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.