Projekt „Europska raziličitost danas!ˮ – studijski posjet Siciliji

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Cilj projekta „Europska različitost danas!“ je osnaživanje osoba koje rade s mladima u području globalnog učenja, integracije migranata i interkulturalnog obrazovanja. Projekt je financiran iz programa Erasmus+.

Forumov tim stručnjaka je posjetio talijansku organizaciju Centar za kreativni razvoj „Danilo Dolciˮ u Palermu na Siciliji te smo dobili iznimnu priliku upoznati se s projektima i metodama rada s mladima koji se odvijaju u multikulturalnoj sredini Palerma i Sicilije.

Centar za kreativni razvoj „Danilo Dolciˮ osnovan je još davne 1958. godine te iza sebe ima velike i izuzetno značajne rezultate za sam razvoj civilnog društva na Siciliji. Danilo Dolci, osnivač Centra (Centra za studije i inicijative za punu zapošljivost, kako se Centar tada zvao) bio je poznati mirovni borac za prava građana Sicilije u periodu kad se Sicilija borila s visokom stopom siromaštva i vladavinom mafije. Svojim pristupom i nenasilnim metodama, poput „naopakih štrajkova“ (nezaposleni štrajkaju na način da pristupaju popravljanju, na primjer, oštećenih cesta) i štrajka glađu, borio se protiv korumpirane vlasti i tada moćne mafije. Svojim nenasilnim metodama u borbi za prava obespravljenih zaradio je ime sicilijanskog Gandija te je četiri puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Danas Centar nosi njegovo ime, te zajedno sa svojom mlađom i velikom sestrinskom organizacijom CESIE na Siciliji rade na području osnaživanja i razvoja obrazovanja, mladih, integracije migranata te na području ljudskih prava.

Dobre prakse rada s mladima

Tijekom boravka stručnjaci obiju organizacija predstavili su najzanimljivije projekte koje su provodili sa školama i s mladima. Izabrali smo nekoliko projekata koji su nam se činili zanimljivi jer su razvili korisne i inovativne resurse za rad s mladima:

EmuSchoolˮ je projekt kojim se učitelji i učenici osnažuju u području emocionalne inteligencije kako bi smanjili rano napuštanje školovanja.

Otherness“ je projekt u sklopu kojeg se razvijaju resursi za učitelje kako bi razvijali osobne i građanske kompetencije učenika, poput priručnika.

Robin“ je projekt koji osnažuje djecu, mlade i one koje rade s njima u području integracije migranata i obrazovne inkluzije. Priručnik razvijen u projektu pruža mnoštvo različitih radionica i aktivnosti koje se mogu provoditi s mladima.

Projekt „Mysty“ razvija kompetencije učitelja i mladih za digitalno pričanje priča kako bi se slavila različitost. A kroz projekt „E-course“ razvijaju se kompetencije učitelja za aktivno sudjelovanje djece migrantskog porijekla u osnovnom obrazovanju.

Još jedan zanimljiv projekt „Bodi projekt“ razvija resurse za interkulturalno obrazovanje u vrtićima te osnovnim školama. Priručnik za učitelje sadržava mnogobrojne praktične aktivnosti i radionice za rad s mladima. 

Posebno je bilo zanimljivo posjetiti klasičnu gimnaziju „Vittorio Emanuele IIˮ osnovanu još u 16. stoljeću. Školska zgrada se nalazi u srcu Palerma, pored katedrale iz 12. stoljeća, što predstavlja iznimno zanimljivo okruženje za obrazovanje. Bili smo u prilici razgovarati s učenicima koji sudjeluju u projektu „Pokreni promjenu“, kao i učenici hrvatskih škola, te je bilo zanimljivo čuti o tome što žele mijenjati u svojoj školi i lokalnoj zajednici.

Tijekom boravka u Palermu imali smo priliku posjetiti dva centra za prihvat migranata i jedan multikulturalni vrtić. Astalli Centar prihvaća migrante koji su tek stigli na Siciliju te im pruža osnovne usluge poput doručka, tuširanja i odjeće. Centar pri salezijanskoj crkvi Santa Chiara omogućava smještaj mladim migrantima te organizira različite obrazovne radionice za njihovu bolju integraciju u društvo. S druge strane, multikulturalni vrtić Majke Tereze uz podršku raznih donatora i volontera omogućava migrantskim roditeljima da njihova djeca pohađaju vrtić i razne radionice koje se održavaju u sklopu vrtića.

 

Posjet Centru za kreativni razvoj „Danilo Dolciˮ ujedno je i zadnji studijski posjet u sklopu projekta „Europska različitost danas!“. Čeka nas objedinjavanje dobrih praksa rada s djecom i mladima prepoznatih tijekom studijskih posjeta u jednoj publikaciji te provedba zadnje radionice kako bismo predstavili zanimljive metode rada s mladima za interkulturalno obrazovanje. Pratite nas.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.