Projekti

Možemo to riješiti: preventivni program školske medijacije

Projekt povezuje i umrežava „iskusne“ i manje iskusne zagrebačke škole s ciljem dijeljenja znanja, dobrih praksi i međusobne podrške u pristupu prevenciji nasilja u školi, primjenjujući medijaciju kao metodu razumijevanja i rješavanja sukoba, te njezina načela u stvaranju pozitivne školske klime.

Projekt okuplja nastavnice:ke i stručne suradnice:ke iz 10 zagrebačkih škola te im pruža potrebna znanja o tome kako pokrenuti ili nastaviti program medijacije u školi i alate u provođenju medijacije kao preventivnog programa. Također ih osnažuje u području edukacije, podrške i motiviranja učenika u razumijevanju sukoba, restorativnih praksi u učionici, nenasilne komunikacije, asertivnosti, odnosa te aktivnog sudjelovanja u rješavanju vršnjačkih sukoba na miroljubiv način.

Sudjelovanjem u radionicama učenici uče o tome kako jasno komunicirati, kako se asertivno zauzeti za sebe, prepoznati svoje i tuđe emocije i potrebe, što su zapravo sukobi, koja im je pozadina, zašto nastaju i kako ih riješiti na nenasilan način. Određena skupina njih osposobljava se i za vršnjačke medijatore kako bi, uz podršku svojih nastavnika:ca i stručnih suradnica:ka, rješavali svoje sukobe.

Osnovne aktivnosti projekta uključuju:

  • edukaciju učitelja:ca iz Školske medijacije i podjela paketa za škole;
  • uključivanje učenica i učenika u program radionica iz medijacije;
  • umrežavanje škola i predstavljanje dobrih praksi i rezultata projekta.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Marina Brkić

TRAJANJE PROJEKTA:

1.10.2023. – 30.4.2024.

PROVODITELJI:

OŠ Gustava Krkleca

OŠ Kustošija

OŠ Vugrovec Kašina

Športska gimnazija

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.