Search
Close this search box.

Projekti

Obrazovanje protiv korupcije

“Lokalno partnerstvo za obrazovanje protiv korupcije” ili skraćeno “Obrazovanjem protiv korupcije” je projekt kojeg je Forum za slobodu odgoja provodio zajedno s međunarodnom organizacijom Network of Education Policy Centres, te organizacijama iz Hrvatske:Agencija lokalne demokracije, SisakAgencija lokalne demokracije, Osijek, i Info Zona, Split u razdoblju od travnja 2013. godine do listopada 2014. Godine. Projekt se provodio na području županija u kojima ove organizacije djeluju – Sisačko-moslavačkoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Zagrebu.

Projekt je financirala Europska unija u sklopu programa IPA 2010 (Pomoć u tranziciji i izgradnji insititucija), a sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Opći cilj projekta je bio pojačati utjecaj organizacija civilnog društva u identifikaciji, implementaciji, potpori i razvoju antikorupcijskih politika i praksi u obrazovnom sustavu, koji je ostvaren provedbom sljedećih aktivnosti

 • istraživanja o koruptivnim praksama u srednjoškolskom obrazovnom sustavu
 • stvaranju lokalnih partnerstava između škola, lokalne zajednice i organizacija civilnog društva u potpori školama za uvođenje antikorupcijskog obrazovanja,
 • provedbi kampanje za srednjoškolce o štetnosti koruptivnih praksi,
 • edukaciji i osnaživanju mladih o štetnosti korupcije,
 • stručnom usavršavanju nastavnika u području antikorupcijskog obrazovanja, te
 • zagovaranju uključivanja antikorupcijskog obrazovanja (građanskog odgoja i obrazovanja) u školske kurikulume.

Navedene aktivnosti su polučile određene rezultate i ishode, koji će koristiti u daljnjem implementiranju, potpori i razvoju antikorupcijskih politika i praksi u obrazovnom sustavu.

 • Provedba istraživanja o koruptivnim praksama je rezultirala istraživačkim izvještajem Percepcija sitne korupcije i neetičnog ponašanja u hrvatskim srednjim školama koja je tiskana u 300 primjeraka. U sklopu te aktivnosti je napravljen sažetak istraživanja (policy brief) koji je tiskan u 810 primjeraka. Osim toga, napravljene su Smjernice za izradu i upotrebu nastavničkog kodeksa ponašanja koje su tiskane u 1500 primjeraka, a 600 primjeraka je podijeljeno različitim dionicima u obrazovnom sustavu. Naposlijetku, napravljen je i video koji sumira rezultate istraživanja i može se vidjeti na sljedećoj poveznici http://goo.gl/ttK6gR
 • U drugom skupu aktivnosti, organizirano je umrežavanje između škola, lokalne zajednice i organizacija civilnog društva, gdje je sudjelovalo 17 sudionika, te dva međunarodna stručnjaka. Jedan od njih je bila Muriell Poissont, UNESCO-ova stručnjakinja za izradu nastavničkih etičkih kodeksa, a drugi je bio Esad Bratović iz PROMente-a koji je bio zadužen za obradu podataka prikupljenih istraživanjem.
 • Kao treći skup aktivnosti, provedena je kampanja za učenike pod nazivom Podijeli znanje a ne zadaću, na koju je stiglo 67 učeničkih radova iz cijele Hrvatske, sudjelovalo je 97 učenika iz 26 škola, i napravljena je publikacija najboljih učeničkih radova Podijeli znanje a ne zadaću, zbirka učeničkih radova. U okviru ovog skupa aktivnosti, održana je edukacija za 27 učenika koji su samostalno uspostavili on-line platformu za komunikaciju što je dodatan i neočekivan ishod projekta.
 • U posljednjem skupu aktivnosti su održane četiri dvodnevne edukacije u Osijeku, Zagrebu, Sisku i Splitu, na kojima je sudjeovao 91 nastavnik, te su napravili 86 nastavnih priprema i održali satove u školama gdje su širili znanje stečeno na edukacijama. Na ovim satovima je bilo uključeno preko 1100 učenika i 42 nastavnika, a od svih nastavnika koji su bili direktno uključeni u projekt njih 51 je dobilo potvrdu u stručnom usavršavanju. Naposlijetku, napravljena je zbirka nastavnih priprema Obrazovanje protiv korupcije: zbirka nastavnih priprema, koja objedinjuje najbolje nastavne pripreme koje su nastavnici poslali.
 • Posljednja, zagovaračka aktivnost je provedena na okruglim stolovima u Osijeku, Splitu, Zagrebu i Sisku na kojima je ukupno sudjelovlao 62 osobe, među kojima su bili nastavnici, učenici i roditelji.

 

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Mario Bajkuša, mbajkusa@fso.hr

TRAJANJE PROJEKTA:

PROVODITELJI:

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.