Projekti

Škole zajedništva / Школи спільнот – podrška školama u inkluziji učenika i učenica iz Ukrajine

U svibnju 2022. započeo je jednogodišnji projekt „Škole zajedništva / Школи спільнот“ kako bismo pružili podršku školama u Hrvatskoj koje pohađaju učenici i učenice iz Ukrajine.

U sklopu projekta razvijamo sveobuhvatni program kojim se jačaju kompetencije odgojno-obrazovnih radnika i radnica za rad s djecom i njihovim roditeljima/skrbnicima, posebice kako bi se povećalo razumijevanje nedavnih, često traumatskih, iskustava raseljene djece i utjecaja na njihovu dobrobit i mentalno zdravlje, kao i pružila dodatna podrška za vraćanje socijalne i emocionalne dobrobiti te nastavak njihovog obrazovanja. Dodatno razvijeni sadržaji (edukacije, predavanja i priručnici) pomoći će u razvijanju kompetencija za poučavanje u multikulturalnom okruženju te uključivanju vršnjaka i lokalne zajednice kao stupova podrške novim učenicima i njihovim obiteljima.

Navedeno se ostvaruje kroz tri ključna segmenta projekta:

  1. Program mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške učenicima, nastavnicima i drugom obrazovnom osoblju
  2. Inkluzivni pristup kvalitetnim mogućnostima učenja
  3. Uključivanje djece, roditelja/skrbnika i lokalne zajednice u podršci stvaranju povoljnog okruženja za učenje.

Sva tri segmenta bit će ostvarena kroz niz edukacija, stručnih predavanja, mentorskih susreta, radionica s učenicima i s roditeljima/skrbnicima učenika te razvoj resursa s radnim materijalima. Uz Forumov stručni tim, na aktivnostima projekta bit će uključen i niz vanjskih stručnjaka i stručnjakinja sukladno temama koje sami nastavnici prepoznaju kao najvažnije za njihovo osnaživanje.

Kako bismo omogućili sudjelovanje što većeg broja škola iz svih dijelova Hrvatske, aktivnosti će biti provođene kombinirano, uživo i online, te će se uživo provoditi na tri lokacije: Ličko-senjska županija, Zagreb i Varaždin. Sve online aktivnosti i resursi bit će dostupni svim školama u cijeloj Hrvatskoj te će poziv za sudjelovanje uživo na svim lokacijama biti otvoren za sve škole u Hrvatskoj.

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

Višnja Pavlović, vpavlovic@fso.hr

Stručni tim projekta:
Ana Munivrana, amunivrana@fso.hr
Vanja Kožić Komar, vkozic@fso.hr
Jelena Perak, jperak@fso.hr

Vanjske suradnice:
Iskra Pejić, psihologinja i gestalt psihoterapeutkinja
Mirna Jakšić, psihologinja i gestalt psihoterapeutkinja
Marija Roth, psihologinja i gestalt psihoterapeutkinja

TRAJANJE PROJEKTA:

svibanj 2022. – svibanj 2023.

PROVODITELJI:

Nositelj projekta:
Forum za slobodu odgoja

Partner projekta:
Ured UNICEF-a za Hrvatsku

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.