Projekti

Strategija održive energije Jugoistočne Europe

Na poziv Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Forum za slobodu odgoja se pridružio projektu „Strategija održive energije Jugoistočne Europe“ (prema eng. skraćenici: SEE SEP) kojeg je nositelj Fondacija Mreža za promjene jugoistočne Europe iz Sarajeva. Projekt je prijavljen i odobren unutar programa Civil Society Facilty Framework Partnership Agreements. Ugovor je potpisan 1. prosinca 2012. godine.

U Jugoistočnoj Europi postoji oko 25 milijuna potencijalnih novih građana Europske unije, a svaki od njih je potrošač energije. Pitanje energija je jedno od najkompleksnijih pitanja s kojima se suočava regija s međusobno povezanim i dalekosežnim utjecajima društva, gospodarstva i okoliš JI Europe. Kompleksonsti će u svakom slučaju doprinijeti i skora deregulacija tržišta do 2015. godine.

Strategija održive energije za Jugoistočnu Europu (eng. The South East Europe Sustainable Energy Policy – SEE SEP) je osmišljena kako bi se ovi izazovi i premostili. SEE SEP je višegodišnji program koji obuhvaća 16 partnera iz regije, a podupire ga Europska komisija, Balkan Trust for Democracy i UNDP.

Doprinos projekta bit će osnažiti organizacije civilnog društva i građane za aktivniji utjecaj na politike politike i prakse prema poštenijoj, čistijoj i sigurnijoj energetskoj budućnosti regije. Koristeći posebne alate za energetsko modeliranje i izradu scenarija, SEE SEP mreža će predložiti alternativnu strategiju održive energije JI Europe, nadopunu postojeće (umjesto izrade novih) izvješća, studija i strategija. Kroz strateško zagovaranja i praćenja, SEE SEP mreža će raditi na podizanju svijesti o utjecaju trenutne energetske politike nasuprot alternativne, niskougljične, održivog politike za građane i njihove buduće generacije.

SEE SEP će omogućiti i pravovremene konzultacije s građanima, uspostaviti grupu stručnjaka i stvoriti kvalitetna istraživanja, nadzor i strateško zagovaranje, kao i stvoriti platformu ili siguran prostor za tripartitni dijalog između Vlada, organizacija civilnog društva te tvrtki na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini.

Cilj je da se prepoznaju ključni negativni aspekti energetskog sektora (uključujući i energetsko siromaštvo, korupciju, štete za okoliš i loše primjene zakona EU i direktivama), te da se prizna vrijednost sudjelovanja civilnog društva u procesima reformi energetskim sektora.

Na samom projektu, partnerska organizacija DOOR će biti zadužena za koordinaciju nacionalnih aktivnosti, kao i za provedbu svih stručnih aspekata projekta vezanih za izradu i planiranje strategije.

Uloga Foruma za slobodu odgoja je da ključne segmente projekta prilagodi javnosti te iskomunicira ključnim dionicima te široj javnosti

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

TRAJANJE PROJEKTA:

PROVODITELJI:

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.