Search
Close this search box.

Projekti

Strategija održive energije Jugoistočne Europe

Na poziv Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), Forum za slobodu odgoja se pridružio projektu „Strategija održive energije Jugoistočne Europe“ (prema eng. skraćenici: SEE SEP) kojeg je nositelj Fondacija Mreža za promjene jugoistočne Europe iz Sarajeva. Projekt je prijavljen i odobren unutar programa Civil Society Facilty Framework Partnership Agreements. Ugovor je potpisan 1. prosinca 2012. godine.

U Jugoistočnoj Europi postoji oko 25 milijuna potencijalnih novih građana Europske unije, a svaki od njih je potrošač energije. Pitanje energija je jedno od najkompleksnijih pitanja s kojima se suočava regija s međusobno povezanim i dalekosežnim utjecajima društva, gospodarstva i okoliš JI Europe. Kompleksonsti će u svakom slučaju doprinijeti i skora deregulacija tržišta do 2015. godine.

Strategija održive energije za Jugoistočnu Europu (eng. The South East Europe Sustainable Energy Policy – SEE SEP) je osmišljena kako bi se ovi izazovi i premostili. SEE SEP je višegodišnji program koji obuhvaća 16 partnera iz regije, a podupire ga Europska komisija, Balkan Trust for Democracy i UNDP.

Doprinos projekta bit će osnažiti organizacije civilnog društva i građane za aktivniji utjecaj na politike politike i prakse prema poštenijoj, čistijoj i sigurnijoj energetskoj budućnosti regije. Koristeći posebne alate za energetsko modeliranje i izradu scenarija, SEE SEP mreža će predložiti alternativnu strategiju održive energije JI Europe, nadopunu postojeće (umjesto izrade novih) izvješća, studija i strategija. Kroz strateško zagovaranja i praćenja, SEE SEP mreža će raditi na podizanju svijesti o utjecaju trenutne energetske politike nasuprot alternativne, niskougljične, održivog politike za građane i njihove buduće generacije.

SEE SEP će omogućiti i pravovremene konzultacije s građanima, uspostaviti grupu stručnjaka i stvoriti kvalitetna istraživanja, nadzor i strateško zagovaranje, kao i stvoriti platformu ili siguran prostor za tripartitni dijalog između Vlada, organizacija civilnog društva te tvrtki na lokalnoj, nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini.

Cilj je da se prepoznaju ključni negativni aspekti energetskog sektora (uključujući i energetsko siromaštvo, korupciju, štete za okoliš i loše primjene zakona EU i direktivama), te da se prizna vrijednost sudjelovanja civilnog društva u procesima reformi energetskim sektora.

Na samom projektu, partnerska organizacija DOOR će biti zadužena za koordinaciju nacionalnih aktivnosti, kao i za provedbu svih stručnih aspekata projekta vezanih za izradu i planiranje strategije.

Uloga Foruma za slobodu odgoja je da ključne segmente projekta prilagodi javnosti te iskomunicira ključnim dionicima te široj javnosti

VODITELJ:ICA PROJEKTA:

TRAJANJE PROJEKTA:

PROVODITELJI:

MREŽNA STRANICA PROJEKTA

UZ PODRŠKU:

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.