Publikacija lako razumljivih odredbi Europske unije

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tijekom projekta READY: pristupačniji europski jezik za mlade razvili smo publikaciju lako čitljivih odredbi EU-a za mlade. Kroz seminare i radne skupine s mladim osobama smo oblikovali publikaciju koja približava jezik EU-a mladima te ,,preveli” složen pravni jezik institucija EU-a na lako čitljiv tekst upotrebljiv u svakodevnom životu mlade osobe.

Publikacija se oblikovala u nekoliko koraka, u prvom dijelu, kroz period ,,#1EU Ready to Read: Spremni:e za čitanje”, s mladima smo odabrali koje su odredbe ugovora EU-a najrelevantije u njihovom svakodnevnom životu. Potom smo te odredbe ugovora zajedno ,,preveli” na lako razumljiv i upotrebljiv jezik za svakodnevno korištenje.

U narednom smo periodu, ,,2EU Ready to See: Spremni:e za razumijevanje” zajedno s mladim osobama razvijali vizualni identitet odredbi i ključnih pojmova koji imaju najveći utjecaj na svakodnevni život. Kako bismo odredbe učinili lakše razumljivim, kreirali smo i niz pratećih infografika.

Lako razumljive odredbe ugovora EU-a zajedno s infografikama čine ovu publikaciju te se nadamo da će ona doprinjeti lakšem snalaženju mladih svakodnevici i približiti joj instituciju EU-a.

Publikacija će biti predstavljena donosiocima odluka na konferenciji u Bruxellesu u studenom te će se upotrijebiti kao alat dijaloga s mladima, koji će se pritom održati. Publikacija je dostupna na engleskom i hrvatskom jeziku, a do kraja ove godine biti će izrađena još i na francuskom, grčkom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Srdačno zahvaljujemo svim mladim osobama koje su svojim idejama, znanjem i radom zajedno s nama kreirale ovu publikaciju na hrvatskom jeziku! Nadamo se da će vam biti pomoć u približavanju i razumijevanju  Europske unije.

Projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa te se provodi do veljače 2024. godine.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.