Školski volonteri u akciji!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Komercijalno-trgovačku školu Split polazi oko 390 učenika, a nastava se odvija u suvremeno opremljenim, informatiziranim učionicama. Ponosni su na uspjehe učenika u sportskim natjecanjima, ali i na dugogodišnji rad humanitarne sekcije. Sudjelovanjem u projektu „Školski volonteri“ željeli su potaknuti nove generacije učenika na volontiranje i razvijanje osjećaja solidarnosti i senzibilnosti za potrebe društva te im omogućiti priliku za kvalitetne načine provođenja slobodnog vremena.

Tijekom trajanja projekta proveden je jedan dugoročni program pomoći u učenju uz podršku dvoje vanjskih volontera. Petnaest volontera pomagača je uz podršku školske psihologinje i školskih volontera provodilo aktivnosti podrške u savladavanju gradiva učenicima koji su izrazili potrebu za podrškom. U školi su provedene četiri akcije, no učenici i učitelji najviše su se radovali sudjelovanju u humanitarnoj akciji „A di si ti?“ koju udruga MoSt organizira već 18. godinu zaredom. U akciji sudjeluju brojni građani, volonteri, organizacije i škole koje na štandovima u središtu grada prodaju različite predmete poput knjiga, udžbenika, igračaka, odjeće, božićne dekoracije, nakita i raznih antiknih predmeta, a sav se novac prikupljen od prodaje donira programu pomoći splitskim beskućnicima. Tako su i ove godine učenici i učitelji Komercijalno-trgovačke škole tijekom prosinca prikupljali razne kreativne predmete, pojedini volonteri su s knjižničarkom izradili kreativne božićne čestitke, a sve su to zajedno prodavali na kreativnom, šarenom i veselom štandu škole tijekom same akcije. Pored ove akcije, učenici i učitelji uključili su se i u akciju prikupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu „Solidarnost“. Učenici razreda koji je prikupio najviše namirnica prikupljene pakete odnijeli su u Samoposlugu te su posjetili i prihvatilište za beskućnike, gdje su imali priliku čuti više o radu prihvatilišta i potrebama beskućnika.

U školi se još uvijek s radošću prisjećaju Humanitarnog turnira „Srca i igaraˮ koji je škola organizirala u suradnji s Ekonomsko-birotehničkom školom iz Splita, koji je ujedinio učenike i učitelje obiju škola oko istog cilja: druženja, boljeg upoznavanja te prikupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu Udruge MoSt. Kako ističu u školi, cilj je također bio jačanje osjetljivosti kod učenika za  pomoć drugima u nevolji, te razvijanje prijateljstva i druženje učenika dviju škola, a sve u okviru razvoja preventivnog programa  zaštite od vršnjačkog nasilja, kao i ulaganja napora za konačno smanjivanje vršnjačkog nasilja.

Najviše se ponosimo sudjelovanjem na buvljaku „A di si ti?ˮ gdje učenici i profesori, unatoč svim neprilikama, uvijek dolaze i ne odustaju do zadnjeg trenutka. Ponosimo se i interesom i angažmanom naših učenika te njihovom spremnosti na sudjelovanje u svim akcijama. …razvili su pozitivne stavove prema pomaganju drugima te su počeli više razmišljati o tome koliko njihov doprinos okolini vrijedi. Uz sve to, najviše ističu kako su se zabavili, a pri tom učinili nešto dobro – to je ostavilo trag na njima kao osobama. (koordinatorica školskog projektnog tima)

Učenici o volontiranju kažu:

Kroz volontiranje smo shvatili koliko je dobro pomagati onima kojima to treba.

Nakon volontiranja shvatio sam koliko volim pomagati drugima.

Osjećali smo se jako dobro!

Najviše od svega smo se zabavili, a radili smo nešto dobro!

Akcija za Socijalnu samoposlugu


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.