Socio-emocionalno obrazovanje: ključno kurikularno područje u EU?

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Zanima vas područje socio-emocionalnog učenja i/ili se bavite međupredmetnom temom Osobni i socijalni razvoj? Preuzimite prijevod sažetka NESET-ove publikacije „Jačanje socio-emocionalnog obrazovanja kao ključnog kurikularnog područja u Europskoj uniji“, kojeg smo pripremili za vas.

U sklopu socio-emocionalnog učenja djeca razvijaju kompetencije samosvijesti i samoregulacije, povećavaju socijalnu osviještenost i kvalitetu svojih odnosa. Kombinacijom ovih kompetencija povećava se njihova sposobnost razumijevanja sebe i drugih, izražavanja i regulacije emocija, razvijanja zdravih i brižnih odnosa, empatije i suradnje s drugima, rješavanja sukoba na konstruktivan način, donošenja odgovornih i etičnih odluka te prevladavanja problema u akademskome i socijalnom životu.

Sve je više dokaza za to da su ove kompetencije povezane s pozitivnim stavovima učenika prema školi i učenju, s većim obrazovnim postignućem, povećanim prosocijalnim ponašanjem te smanjenjem antisocijalnog ponašanja, anksioznosti, depresivnosti i sucida. Pridonosi kvaliteti odnosa, socijalnoj koheziji i uključenosti u zajednicu, pozitivnim stavovima prema individualnoj i kulturalnoj različitosti, jednakosti i socijalnoj pravdi.

Upoznajte se s pregledom novijih spoznaja u ovom području te preporukama stručnjaka na razini Europske unije.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.