Sretan Međunarodni dan žena svima!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Iako je na današnji dan običaj pokloniti ženama cvijet, mi smo danas htjeli sa svima vama podijeliti nešto trajnije od cvijeta, nešto čime vjerujemo da možete pridonijeti pravednijoj i ravnopravnijoj budućnosti svih žena i muškaraca, djevojčica i dječaka. Na mladima svijet ostaje pa je važno od najranijih dana poticati kod njih kritičko promišljanje o svijetu koji ih okružuje. Zašto je tolika neravnoteža u zastupljenosti žena i muškaraca u mnogim područjima života? Moraju li djevojčice crtati ili plesati dok dječaci igraju nogomet? Zašto dječaci ne bi plakali i govorili o emocijama kad su one sastavni dio svakog ljudskog bića? Zašto nam je toliko normalno govoriti: Idem k doktoru, ravnatelju, stručnjaku… ako zapravo idemo k doktorici, ravnateljici ili stručnjakinji? Toliko je zamki u koje svakodnevno upadamo – gdje rodna neravnopravnost dolazi do izražaja – koje su tako uobičajene i sveprisutne, a šalju tako jaku i pogrešnu poruku našim najmlađima.

U nastavku vas podsjećamo na dokument Smjernice za ostvarenje rodne ravnopravnosti u školamakoji je Forum razvio prošle godine kao podršku školama s radom u području rodne ravnopravnosti. Od malih koraka do velikih promjena, od radionica do primjera iz drugih škola, provjerite što možete učiniti da i vi u svojoj školi pokrenete pozitivne promjene kako biste svojim učenicama i učenicima pomogli da odrastu u osobe koje će biti jednako cijenjene, plaćene, sigurne i sretne bez obzira na spol.

U nastavku pogledajte dva primjera radionica s učenicima iz Smjernica: Zašto je dobro biti djevojčica ili dječak, Razotkrivanje medija – kritička analiza roda u medijskim porukama.


Fotografiju s naslovnice pod nazivom „Šareni osmijeh“ koja prati objavu teksta izradila je učenica Graditeljske škole Čakovec za Forumov natječaj “Oboji svijet” iz 2018. godine.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.