Što vam Forum za slobodu odgoja donosi u 2020. godini!?

Podijeli

Kraj godine uvijek je vrijeme za pogled unatrag, ali, što je puno važnije, za pogled na ono što nas čeka u sljedećoj godini.

Naš je tim u 2019. godini bio iznimno aktivan u prijavi projekata te smo ukupno prijavili 40 projekata na domaće i međunarodne natječaje. Gotovo 50% svih prijavljenih projekata odobreno je na natječajima na kojima smo dodatno razvijali nove i postojeće projekte i stručna usavršavanja za učitelje/ice i ravnatelje/ice, roditelje, ali i djecu i mlade. Upravo zbog toga 2020. godina bit će izuzetno aktivna, s puno projekata i velikim brojem uključenih škola, stoga će, vjerujemo, biti prilike da se svatko tko želi uključi u neke od naših aktivnosti.

Od velikih projekata izdvajamo naš projekt „Start the Change“ (Pokreni promjenu!) kojeg smo ponovno dobili na centraliziranom Erasmus+ (K3, Social Inclusion) natječaju od strane Izvršne agencije Europske unije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA), a na kojeg su konkurirale sve zemlje članice EU pa dobivanje ovog projekta smatramo velikim uspjehom. Radi se o međunarodnom projektu u koji će biti uključene organizacije iz Sjeverne Makedonije i Portugala, kao i međunarodne organizacije Network of Education Policy Centers i SIRIUS Network. Ambiciozan projekt provodit ćemo u sljedeće tri godine, a aktivnosti u Hrvatskoj odvijat će se izravno s pet škola. Tim ćemo školama pristupiti cjelovito na način da ćemo raditi s učiteljima/icama, učenicima i roditeljima s ciljem doprinosa razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije. Važno je istaknuti kako se radi o dosad najvećem projektu kojeg je Forum provodio.

Od međunarodnih projekata ističemo i one koje ćemo provoditi kao partneri. Radi se o projektima kao što su „HEAD” na kojem ćemo u Hrvatskoj zajedno s POU Korak po korak razvijati program namijenjen ravnateljima i ravnateljicama na temu inkluzivnog obrazovanja, gorućoj temi u obrazovnom sustavu Hrvatske. Nositelj projekta je Network of Education Policy Centers, a projekt će se uz Hrvatsku provoditi i u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Nizozemskoj. Također, tu su i dva važna Erasmus+ K2 projekta – „CANDIICE” u sklopu kojeg ćemo razvijati kreativne alate i metode koji se mogu koristiti u nastavi vezano za temu poštivanja različitosti i razvijanja građanskih kompetencija djece i mladih, te „PROFILE” na kojem ćemo zajedno s II. OŠ Vrbovec razvijati kurikulum i obrazovne materijale na temu financijske pismenosti djece i mladih. Nastavljamo i s ERASMUS + projektom „Izgradnja rodne jednakosti u školama kroz cjeloviti pristup“ gdje zajedno s partnerima razvijamo alate i prikupljamo primjere dobre prakse u izgradnji škole koja se kroz kulturu, kurikulum i školske politike zalaže za rodnu jednakost. Ovaj projekt će u sljedeće 2 godine razviti niz kreativnih i korisnih alata kroz koje ćemo potaknuti škole da razmišljaju o važnosti ove teme.

Posebno izdvajamo i naš projekt „Učimo ih za njihovu budućnost“ gdje smo u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Gradom Rijekom započeli s uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u Krapinsko-zagorsku županiju. Ono što nas na projektu čeka u 2020. godini je konačno i „Akademija za ravnatelje“ koju već nekoliko godina razvijamo kao jedan od važnih programa neformalnog obrazovanja ravnatelja. U izradu programa uključili smo naše interne stručnjake i stručnjakinje, ali i vanjske suradnike koji su se godinama bavili upravo ovom temom te u siječnju počinjemo s prvim od pet modula u kojem će sudjelovati 21 ravnatelj/ica iz Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke.

Od domaćih projekata izdvajamo naš projekt „Sretno dijete“ kojeg ćemo ove godine u partnerstvu s 8 škola iz cijele Hrvatske provoditi zahvaljujući potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje ćemo sa školskim timovima i učenicima kroz seminare i školske projekte raditi na jačanju njihovih socijalno-emocionalnih kompetencija i rješavanju sukoba kroz program Vršnjačke medijacije.

S većim brojem škola u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, ali i drugim županijama radit ćemo i dalje na prevenciji vršnjačkoga nasilja putem našeg programa „Možemo to riješiti“ te ćemo nastaviti pružati edukaciju i stručne resurse djelatnicima škola u području osobnog i socijalnog razvoja djece i mladih.

Nastavljamo i dugogodišnju suradnju s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu na provedbi projekta „Škole ambasadori EU parlamenta“.

U suradnji s GOOD inicijativom nastavljamo s radom u lokalnim zajednicama i uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u gradove i županije po „riječkom modelu“, provodit ćemo i mentorske susrete s dosad uključenim školama te im ponuditi dodatne oblike edukacije za one teme koje se pokažu kao ključne. U prvoj polovici godine u suradnji s GOOD inicijativnom planiramo i organizaciju konferencije o rezultatima PISA testova gdje ćemo konkretizirati aktivnosti kojima ćemo doprinijeti razumijevanju PISA-e, ne samo među nositeljima obrazovne politike i učiteljima/icama već i među roditeljima i učenicima, ali i široj javnosti. Također, kao i posljednjih nekoliko godina, 1. lipnja organizirat ćemo konferenciju „Obrazovanje u fokusu“ kroz koju ćemo analizirati status obrazovne reforme.

Od naših standardnih godišnjih aktivnosti izdvajamo Godišnju konferenciju školske medijacije koju planiramo za početak svibnja te dodjelu Priznanja “Stjepan Cipek” učiteljima/icama i školama koja tradicionalno dodjeljujemo povodom Međunarodnog dana učitelja 5. listopada. Naš „Oboji svijet” natječaj u 2020. godini obilježit će 10 godina provedbe i dio aktivnosti planiramo organizirati u Rijeci jer će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture s temom „Luka različitosti“ .

Uz sve ovo, tijekom godine razvijat ćemo i nove publikacije od kojih posebno izdvajamo nove priručnike u sklopu našeg projekta „Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje“ koji će u budućnosti, vjerujemo, doseći svoj vrhunac jer metodologija odgovara trenutnoj provedbi novih predmetnih i međupredmetnih kurikuluma.

Od novih programa planiramo tijekom godine razviti novi seminar za učitelje/ice pod nazivom „Upravljanje razredom“ koji će biti namijenjen prvenstveno razrednicima kako bi kvalitetnije surađivali s roditeljima, ali i provodili aktivnosti sa svojim razredima, a planiramo i dodatni rad na razvoju programa održivog razvoja.

Vjerujemo kako ćete u ovim aktivnostima i projektima pronaći nešto za sebe i svoju školu te se izuzetno veselimo suradnjama koje nas čekaju.

Pratite naše aktivnosti i veselimo se vašem uključivanju! Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje pošaljite na iskaz interesa elektroničkom poštom na forum@fso.hr

Zahvaljujemo svim školama, učiteljima/icama, ravnateljima/icama te djeci i mladima koji su u ovoj godini bili dio naših projekata i programa. Zahvaljujemo i našim vanjskim suradnicima i suradnicama te našim volonterkama koji iznimno doprinose našem radu, a vjerujemo da će to činiti i u sljedećoj godini.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.