Što vam Forum za slobodu odgoja donosi u 2020. godini!?

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kraj godine uvijek je vrijeme za pogled unatrag, ali, što je puno važnije, za pogled na ono što nas čeka u sljedećoj godini.

Naš je tim u 2019. godini bio iznimno aktivan u prijavi projekata te smo ukupno prijavili 40 projekata na domaće i međunarodne natječaje. Gotovo 50% svih prijavljenih projekata odobreno je na natječajima na kojima smo dodatno razvijali nove i postojeće projekte i stručna usavršavanja za učitelje/ice i ravnatelje/ice, roditelje, ali i djecu i mlade. Upravo zbog toga 2020. godina bit će izuzetno aktivna, s puno projekata i velikim brojem uključenih škola, stoga će, vjerujemo, biti prilike da se svatko tko želi uključi u neke od naših aktivnosti.

Od velikih projekata izdvajamo naš projekt „Start the Change“ (Pokreni promjenu!) kojeg smo ponovno dobili na centraliziranom Erasmus+ (K3, Social Inclusion) natječaju od strane Izvršne agencije Europske unije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA), a na kojeg su konkurirale sve zemlje članice EU pa dobivanje ovog projekta smatramo velikim uspjehom. Radi se o međunarodnom projektu u koji će biti uključene organizacije iz Sjeverne Makedonije i Portugala, kao i međunarodne organizacije Network of Education Policy Centers i SIRIUS Network. Ambiciozan projekt provodit ćemo u sljedeće tri godine, a aktivnosti u Hrvatskoj odvijat će se izravno s pet škola. Tim ćemo školama pristupiti cjelovito na način da ćemo raditi s učiteljima/icama, učenicima i roditeljima s ciljem doprinosa razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije. Važno je istaknuti kako se radi o dosad najvećem projektu kojeg je Forum provodio.

Od međunarodnih projekata ističemo i one koje ćemo provoditi kao partneri. Radi se o projektima kao što su „HEAD” na kojem ćemo u Hrvatskoj zajedno s POU Korak po korak razvijati program namijenjen ravnateljima i ravnateljicama na temu inkluzivnog obrazovanja, gorućoj temi u obrazovnom sustavu Hrvatske. Nositelj projekta je Network of Education Policy Centers, a projekt će se uz Hrvatsku provoditi i u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Nizozemskoj. Također, tu su i dva važna Erasmus+ K2 projekta – „CANDIICE” u sklopu kojeg ćemo razvijati kreativne alate i metode koji se mogu koristiti u nastavi vezano za temu poštivanja različitosti i razvijanja građanskih kompetencija djece i mladih, te „PROFILE” na kojem ćemo zajedno s II. OŠ Vrbovec razvijati kurikulum i obrazovne materijale na temu financijske pismenosti djece i mladih. Nastavljamo i s ERASMUS + projektom „Izgradnja rodne jednakosti u školama kroz cjeloviti pristup“ gdje zajedno s partnerima razvijamo alate i prikupljamo primjere dobre prakse u izgradnji škole koja se kroz kulturu, kurikulum i školske politike zalaže za rodnu jednakost. Ovaj projekt će u sljedeće 2 godine razviti niz kreativnih i korisnih alata kroz koje ćemo potaknuti škole da razmišljaju o važnosti ove teme.

Posebno izdvajamo i naš projekt „Učimo ih za njihovu budućnost“ gdje smo u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Gradom Rijekom započeli s uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u Krapinsko-zagorsku županiju. Ono što nas na projektu čeka u 2020. godini je konačno i „Akademija za ravnatelje“ koju već nekoliko godina razvijamo kao jedan od važnih programa neformalnog obrazovanja ravnatelja. U izradu programa uključili smo naše interne stručnjake i stručnjakinje, ali i vanjske suradnike koji su se godinama bavili upravo ovom temom te u siječnju počinjemo s prvim od pet modula u kojem će sudjelovati 21 ravnatelj/ica iz Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke.

Od domaćih projekata izdvajamo naš projekt „Sretno dijete“ kojeg ćemo ove godine u partnerstvu s 8 škola iz cijele Hrvatske provoditi zahvaljujući potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje ćemo sa školskim timovima i učenicima kroz seminare i školske projekte raditi na jačanju njihovih socijalno-emocionalnih kompetencija i rješavanju sukoba kroz program Vršnjačke medijacije.

S većim brojem škola u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, ali i drugim županijama radit ćemo i dalje na prevenciji vršnjačkoga nasilja putem našeg programa „Možemo to riješiti“ te ćemo nastaviti pružati edukaciju i stručne resurse djelatnicima škola u području osobnog i socijalnog razvoja djece i mladih.

Nastavljamo i dugogodišnju suradnju s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu na provedbi projekta „Škole ambasadori EU parlamenta“.

U suradnji s GOOD inicijativom nastavljamo s radom u lokalnim zajednicama i uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u gradove i županije po „riječkom modelu“, provodit ćemo i mentorske susrete s dosad uključenim školama te im ponuditi dodatne oblike edukacije za one teme koje se pokažu kao ključne. U prvoj polovici godine u suradnji s GOOD inicijativnom planiramo i organizaciju konferencije o rezultatima PISA testova gdje ćemo konkretizirati aktivnosti kojima ćemo doprinijeti razumijevanju PISA-e, ne samo među nositeljima obrazovne politike i učiteljima/icama već i među roditeljima i učenicima, ali i široj javnosti. Također, kao i posljednjih nekoliko godina, 1. lipnja organizirat ćemo konferenciju „Obrazovanje u fokusu“ kroz koju ćemo analizirati status obrazovne reforme.

Od naših standardnih godišnjih aktivnosti izdvajamo Godišnju konferenciju školske medijacije koju planiramo za početak svibnja te dodjelu Priznanja “Stjepan Cipek” učiteljima/icama i školama koja tradicionalno dodjeljujemo povodom Međunarodnog dana učitelja 5. listopada. Naš „Oboji svijet” natječaj u 2020. godini obilježit će 10 godina provedbe i dio aktivnosti planiramo organizirati u Rijeci jer će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture s temom „Luka različitosti“ .

Uz sve ovo, tijekom godine razvijat ćemo i nove publikacije od kojih posebno izdvajamo nove priručnike u sklopu našeg projekta „Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje“ koji će u budućnosti, vjerujemo, doseći svoj vrhunac jer metodologija odgovara trenutnoj provedbi novih predmetnih i međupredmetnih kurikuluma.

Od novih programa planiramo tijekom godine razviti novi seminar za učitelje/ice pod nazivom „Upravljanje razredom“ koji će biti namijenjen prvenstveno razrednicima kako bi kvalitetnije surađivali s roditeljima, ali i provodili aktivnosti sa svojim razredima, a planiramo i dodatni rad na razvoju programa održivog razvoja.

Vjerujemo kako ćete u ovim aktivnostima i projektima pronaći nešto za sebe i svoju školu te se izuzetno veselimo suradnjama koje nas čekaju.

Pratite naše aktivnosti i veselimo se vašem uključivanju! Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje pošaljite na iskaz interesa elektroničkom poštom na forum@fso.hr

Zahvaljujemo svim školama, učiteljima/icama, ravnateljima/icama te djeci i mladima koji su u ovoj godini bili dio naših projekata i programa. Zahvaljujemo i našim vanjskim suradnicima i suradnicama te našim volonterkama koji iznimno doprinose našem radu, a vjerujemo da će to činiti i u sljedećoj godini.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.