Search
Close this search box.

Što vam Forum za slobodu odgoja donosi u 2023. godini?

Podijeli

Godina 2023. u Forumu počinje, kao i uvijek, s puno planova, ideja i projekta u tijeku, kao i ciljeva i želja da zajedno razvijamo i unaprjeđujemo odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj (i šire :). Donosimo vam kratki pregled svega onoga što smo pripremili u novoj godini te vas pozivamo da nam se pridružite: kao partneri, kao sudionice i sudionici edukacija, provoditelji aktivnosti s učenicama i učenicima, ravnatelji u odgojno-obrazovnim ustanovama. 

U 2023. godini u našem fokusu i dalje su kompetencije stručnjaka koji rade s djecom i mladima, naročito u području inkluzije, podrške i nenasilja te mentalnog zdravlja i dobrobiti. Također unaprjeđujemo građanske kompetencije, pravnu i financijsku pismenost, poznavanje Europske unije, svijest o važnosti održivog razvoja, kvalitetu upravljanja školama te programa neformalnog obrazovanja. Jačamo i promičemo teme poput solidarnosti, rodne ravnopravnosti, glasa učenika, izjednačavanja mogućnosti u obrazovanju te inkluzivnih praksi.


PREVENTIVNI PROGRAMI I MENTALNO ZDRAVLJE U ŠKOLI

Socio-emocionalno učenje, emocionalna pismenost i mentalno zdravlje u fokusu su našeg programa u kojem smo partneri s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku: Škole podrške: učenje za otpornost, inkluziju i mentalno zdravlje u školama Sisačko-moslavačke županije“. Program se od 2021. godine provodi u Sisačko-moslavačkoj županiji, a u 2023. godini se širi u nove županije. U suradnji s UNICEF-om u 2023. godini nastavljamo pružati podršku školama u Hrvatskoj koje pohađaju učenici i učenice iz Ukrajine, kroz projekt „Škole zajedništva / Школи спільнот“.

Kroz međunarodni projekt LET´S TALK: Razvoj rodno osjetljivog programa mentalnog zdravlja za mlade” stvaramo novi program edukacije te priručnike za mentalno zdravlje djece i mladih osjetljivih na pitanja roda i spola.

U sklopu projekta BE-IN: Inovativne prakse inkluzivnog i emocionalnog obrazovanja s ciljem sprečavanja ranog napuštanja školovanja” razvijamo resurse i alate u područjima inkluzije i emocionalnog učenja, s ciljem sprječavanja ranog napuštanja školovanja.

Projekt Zajedno: škole kao partneri u jačanju roditeljskih kompetencija” donosi novi seminar i materijale u području suradnje škola i roditelja.

S većim brojem škola u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i drugim županijama radit ćemo i dalje na prevenciji vršnjačkog nasilja putem našeg preventivnog programa školske medijacije „Možemo to riješiti“. Također ćemo ostvariti suradnju sa školama koje su svoje preventivne programe prijavile za podršku Ministarstvu znanosti i obrazovanja.


GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

U sklopu međunarodnog projekta: LAW in everyday life (Pravo u svakodnevici)” promičemo temeljnu pravnu pismenost u školama. Razvijen je Kompetencijski okvir pravne pismenosti za 14-godišnjake i 18-godišnjake, bit će izrađeni i dostupni nastavni materijali o pravnoj pismenosti za nastavnike i učenike kroz koje ćemo podizati svijest o važnosti pravne pismenosti.

Uz to, partneri smo i na međunarodnom projektuREADY: pristupačniji europski jezik za mlade” koji podiže svijest o važnosti i ulozi Europske unije kod mladih, čineći im razumljivije relevantne odredbe europskih ugovora te europskih politika u području mladih.  Izradom obrazovnih materijala i edukacija za nastavnike i mlade podiže se građanska pismenost kod mladih ljudi, kako bi bolje razumjeli značenje europskih ugovora i važnost koju oni imaju u njihovim životima. Također, kroz projekte „MEGA: jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja“ i EUNITE mapiramo kako se i koliko uči o Europskoj uniji u hrvatskim školama te razvijamo dodatne nastavne materijale i e-učenje za nastavnike:ce na ovu temu. Nastavljamo i dugogodišnju suradnju s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu na evaluaciji provedbe projekta „Škole ambasadori EU parlamenta” u 60 srednjih škola u Hrvatskoj.

Međunarodni EDI GO projekt istraživat će inkluzivne prakse u organizacijama koje rade s mladima i u kojima rade mladi te ponuditi okvir za procjenu vlastite organizacijske inkluzivnosti, kao i program stručnog usavršavanja u tom području.

Nacionalni ESF projekti tematskih mreža„Metar do bolje klime“ i Tematska mreža Cjeloživotno obrazovanje dostupno svima vezani su za dvije ključne teme – održivost i klimatske promjene, te jednak pristup cjeloživotnom obrazovanju. Nadalje, novim Erasmus+ međunarodnim projektom, od ove godine, otvaramo malo poznatu temu učenja i poučavanja o zelenoj financijskoj pismenosti „Greening financial literacy“. U sklopu ovih projekata s više desetaka partnerskih organizacija radimo na istraživanjima, zagovaranju i preporukama za donositelje odluka u ovim područjima.

U suradnji s GOOD inicijativom nastavljamo s radom u lokalnim zajednicama i na uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u gradove i županije.


OSNAŽIVANJE RANJIVIH SKUPINA I ZAŠTITA PRAVA DJECE I MLADIH U SUSTAVU OBRAZOVANJA

Kroz projekt Kutija promjena” razvijamo alate, prikupljamo primjere dobre prakse i provodimo edukacije za škole koje se zalažu za rodno osjetljivo obrazovanje.

„Oboji svijet” natječaj putem kojeg djeca i mladi od 2010. diljem Hrvatske kroz umjetničke i kreativne  forme izražavaju svoj odgovor na pitanja različitosti i tolerancije ima važno mjesto u djelovanju Foruma. Natječaj se otvara sredinom godine, a najbolji radovi učenica i učenika na temu tolerancije i poštivanja različitosti odabiru se i nagrađuju povodom 16. studenog, Međunarodnog dana tolerancije.


UPRAVLJANJE ŠKOLOM: STRUČNI RAZVOJ RAVNATELJA

Kroz jedinstven i sveobuhvatan 55-satni program Akademija za ravnatelje:ice ostvaruje se suradnja sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave koje na taj način žele unaprijediti prakse upravljanja školama. Središte ovog programa je profesionalizacija uloge ravnatelja osnovnih i srednjih škola s naglaskom na inkluzivnom obrazovanju. U 2023. godini u tijeku je edukacija za ravnatelje škola u Sisačko-moslavačkoj županiji te započinje grupa za ravnatelje Međimurske i Karlovačke županije.


JAČANJE KAPACITETA CIVILNOGA DRUŠTVA

Projektom SKOCKANO razvijen je i dostupan sustav osiguravanja kvalitete neformalnog obrazovanja u organizacijama civilnog društva (OCD). Jačaju se njihovi kapaciteti za provedbu neformalnog obrazovanja i primjenu sustava kvalitete, produbljuju se sektorske i međusektorske suradnje te jača vidljivost sektora. Navedenim aktivnostima podiže se kvaliteta rada OCD-a u području neformalnog obrazovanja te unapređuje okvir i okruženje za djelovanje OCD-a koji provode neformalno obrazovanje. Nositelj projekta je Centar za mirovne studije, a uz Forum za slobodu odgoja partneri su: Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za građanske inicijative, Poreč; GOOD Inicijativa i Phronesis SA, Norveška.


ZA KRAJ

Vjerujemo kako ćete u ovim aktivnostima i projektima pronaći nešto za sebe i svoju školu ili organizaciju te se izuzetno veselimo suradnjama koje nas čekaju. Podsjećamo vas da se uključite i u naše otvorene seminare i da svakako pratite na našoj mrežnoj stranici datume i seminare koje ćemo održavati tijekom godine. Također, svoj interes nam možete iskazati i putem elektroničke pošte na: forum@fso.hr.

Sve naše novosti i prilike pratite putem mjesečnih Vijesti Foruma za slobodu odgoja koje vam možemo slati na e-mail, a za koje se možete prijaviti OVDJE. Još više o tome što radimo potražite na našoj FB stranici.

Zahvaljujemo svim školama, ustanovama, učiteljima:cama, ravnateljima:cama te djeci i mladima koji su dosad bili dio naših projekata i programa i koji su nas cijelo vrijeme inspirirali i poticali da svoj rad približimo njihovim stvarnim potrebama.

Posebno zahvaljujemo svim odgojno-obrazovnim radnicima i radnicama koji će i ove, 2023. godine biti podrška djeci i mladima, učiti ih i zastupati, i tako im pružiti priliku za sretniju i ravnopravniju budućnost.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.