Što vam Forum za slobodu odgoja donosi u izazovnoj 2021. godini!?

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Vrijeme krize kojoj smo svjedočili u prethodnoj godini, a sve je izvjesnije da ćemo joj svjedočiti i u godinama koje slijede, u našem radu kao i u radu mnogih organizacija i institucija dovelo je do preslagivanja prioriteta i želje da pružimo još veću i konkretniju podršku onima s kojima najviše radimo, u našem slučaju školama, učiteljima i učiteljicama, djeci i mladima, ravnateljima i ravnateljicama. Vrijeme pandemije koja je zahvatila cijeli svijet i potresa zbog kojih već mjesecima podrhtava tlo središnje Hrvatske, u svima nama su pobudili želju da svoj rad još više fokusiramo i prilagodimo onima koji u našem društvu imaju vrlo važnu ulogu kao i onima koji su u najvećoj potrebi.

Vrijeme neizvjesnosti i nesigurnosti pokazalo nam je kako sve ono za što se već skoro 30 godina zalažemo u obrazovnom sustavu u Hrvatskoj i na čemu trajno radimo itekako ima svoju važnost i prostor za kontinuirano unaprjeđenje. Stoga i u 2021. godini fokus našeg rada ostaje na razvoju osobnih i socijalnih kompetencija, mentalnom zdravlju, dobrobiti odgojno-obrazovnih radnika i radnica, učenika i učenica, važnosti razvoja građanskih kompetencija, ali nam otvara i prostor za nove teme poput upravljanja školama u doba krize, zatim jačeg promicanja i poticanja tema poput solidarnosti, volontiranja, mentalnog zdravlja, važnosti glasa učenika, nejednakosti te promociji inkluzivnih praksi.

Naš je tim u kriznoj 2020. godini bio iznimno aktivan u razvoju materijala za škole koji su služili kako u nastavi na daljinu učenici ne bi bili zakinuti za provedbu važnih međupredmetnih tema. Razvijali smo materijale koji su služili boljem planiranju povratka u škole nakon dugog razdoblja zatvorenih škola; planiranju preventivnih školskih projekata kako bi škole veći naglasak u svojim školskim kurikulumima stavile na važnost glasa učenika i njihove dobrobiti; različita istraživanja koje smo provodili kako bismo istražili stvarne potrebe djece i mladih te odgojno-obrazovnih radnika i na temelju njih razvijali naše buduće projekte. Ponosni smo na to što je Europski parlament prepoznao naše napore u sprječavanju širenja virusa COVID-19 kroz našu kontinuiranu potporu odgojno-obrazovnim radnicima i školama tijekom pandemije. U 2020 g. smo ukupno prijavili skoro 30 projekata na domaće i međunarodne natječaje, od kojih nam je više od 50% odobreno. U nedostatku domaćih natječaja, koji na žalost nisu prepoznali važnost organizacija civilnog društva u vrijeme krize, fokus nam je bio na prijavljivanje međunarodnih projekata u suradnji s međunarodnim organizacijama te će nam upravo zbog toga 2021. godina biti, iako nepredvidljiva, i dalje izuzetno aktivna, s puno projekata i velikim brojem uključenih škola. U svim projektima koje provodimo nastojimo prilagoditi aktivnosti kako bismo odgovorili na trenutne potrebe škola i promjene koje se događaju u obrazovanju uslijed pandemije i potresa. Stoga će, vjerujemo, biti prilike da se svatko tko želi uključi u neke od naših aktivnosti.

Od velikih projekata izdvajamo drugu godinu provedbe našeg projekta „Start the Change“ (Pokreni promjenu!) . Radi se o međunarodnom projektu u koji su uključene organizacije iz Sjeverne Makedonije i Portugala, kao i međunarodne organizacije Network of Education Policy Centers i SIRIUS Network. Nakon provedenih inicijalnih edukacija za organizacije i škole uključene u projekte, nakon provedbe istraživanja s učenicima, u ovoj godini radit ćemo na implementacija projekata u školama, dodatnim stručnim usavršavanjima, izradi publikacija i predstavljanja rezultata projekta donosiocima odluka kroz više različitih tipova aktivnosti. Nastavljamo i provedbu projekta „HEAD” na kojem krećemo s provedbom programa Akademija za ravnatelje/ice za 23 odabranih ravnatelja i ravnateljica iz srednjih škola u Hrvatskoj s naglaskom na inkluzivne prakse u planiranju aktivnosti škola. Nositelj projekta je Network of Education Policy Centers, a projekt se uz Hrvatsku provodi i u Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Nizozemskoj. Također, tu su i četiri važna Erasmus+ K2 projekta koji se nastavljaju i ovoj godini. U sklopu projekta  „CANDIICE”  razvijamo kreativne alate i metode koji se mogu koristiti u nastavi vezano za temu poštovanja različitosti i razvijanja građanskih kompetencija djece i mladih. U sklopu projekta „PROFILE” razvijamo obrazovne materijale na temu financijske pismenosti djece i mladih, a tijekom 2021. godine će biti razvijena i pripadajuća aplikacija koja će se moći koristiti u nastavi. Nastavljamo i s ERASMUS+ projektom „Izgradnja rodne jednakosti u školama kroz cjeloviti pristup“ gdje smo zajedno s partnerima razvili alate i prikupili primjere dobre prakse u izgradnji škole koja se kroz kulturu, kurikulum i školske politike zalaže za rodnu jednakost.  Kroz projekt „MEGA: jačanje europske dimenzije odgoja i obrazovanja“ mapirat ćemo kako se i koliko uči o Europskoj uniji u hrvatskim školama, te ćemo razviti dodatne materijale na ovu temu. Na projektu „WE PROJECT“ usredotočit ćemo se na razvoj edukacije o sprečavanju diskriminacije mladih LGBTQ+ osoba u radnom okruženju, a edukacija će biti namijenjena raznim dionicima među kojima su i stručne službe srednjih škola.

U sklopu našeg projekta „Učimo ih za njihovu budućnost“ gdje smo u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Gradom Rijekom započeli s uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u Krapinsko-zagorsku županiju. Nakon uspješno provedene prve Akademije za ravnatelje u prethodnoj godini, u 2021. provest ćemo još jednu, dodatnu Akademiju zaravnateljice i ravnatelje osnovnih škola Grada Rijeke, Krapinsko-zagorske županije, Grada Siska i Istarske županije. Naši novi nacionalni ESF projekti tematskih mreža – „Metar“ i “TEMCO” u sljedeće tri godine vezat će se za naše dvije bliske teme – održivost i klimatske promjene te cjeloživotno obrazovanje. U sklopu ovih projekata ćemo s više desetaka partnerskih organizacija raditi na istraživanjima i preporukama za donositelje odluka u ovim područjima.

Nastavljamo i dugogodišnju suradnju s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u Zagrebu na provedbi projekta „Škole ambasadori EU parlamenta“.

U suradnji s GOOD inicijativom nastavljamo s radom u lokalnim zajednicama i uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u gradove i županije. Također, kao i posljednjih nekoliko godina, u lipnju ćemo organizirat konferenciju „Obrazovanje u fokusu“ kroz koju ćemo analizirati status obrazovne reforme.

S većim brojem škola u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i s drugim županijama radit ćemo i dalje na prevenciji vršnjačkoga nasilja putem našeg programa školske medijacije „Možemo to riješiti“ (u okviru projekta „Mijenjajmo svijet medijacijom“) te ćemo nastaviti pružati edukaciju i stručne resurse djelatnicima škola u području osobnog i socijalnog razvoja djece i mladih. Dodatnu vrijednost projektu pruža suradnja s lokalnim Centrima za socijalnu skrb, od kojih izdvajamo Centar za socijalnu skrb Zagreb čiji djelatnici polaze Napredni program medijacije. Ovdje izdvajamo i Godišnju konferenciju školske medijacije koju planiramo za početak svibnja te naš „Oboji svijet” natječaj koji traje tijekom cijele godine i svečano se obilježava dodjelom nagrada na Međunarodni dan tolerancije 16. studenoga.

Također, kao i prijašnjih godina velik naglasak u našem radu bit će usmjeren na izradu publikacija, alata i materijala za škole koji će odgovarati na trenutne i stvarne potrebe koje će odgojno-obrazovni radnici i djeca i mladi imati u danom trenutku. Nadamo se kako ćemo u svom budućem radu veći fokus staviti na projekte i programe te materijale koji će se ticati odgovora odgojno-obrazovnih institucija u vrijeme krize (tzv. Education in emergency).

Vjerujemo kako ćete u ovim aktivnostima i projektima pronaći nešto za sebe i svoju školu te se izuzetno veselimo suradnjama koje nas čekaju.

Podsjećamo vas da se uključite i u naše seminare – iako se veselimo susretima uživo dio seminara smo prilagodili i online okružju pa svakako pratite na našoj mrežnoj stranici sve datume i seminare koje ćemo održavati tijekom godine.

Pratite naše aktivnosti i veselimo se vašem uključivanju! Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u našim projektima ili seminarima pošaljite nam iskaz interesa elektroničkom poštom na forum@fso.hr. Zahvaljujemo svim školama, ustanovama, učiteljima/icama, ravnateljima/icama te djeci i mladima koji su u ovoj zahtjevnoj godini bili dio naših projekata i programa i koji su nas cijelo vrijeme inspirirali i poticali da svoj rad usmjeravamo njihovim stvarnim potrebama te svima onima koji su nam, kao i prethodnih godina, poklanjali svoje povjerenje. Posebno zahvaljujemo svim odgojno-obrazovnim radnicima i radnicama koji su se u zahtjevnoj godini preko noći prilagodili novonastalim okolnostima i obavljali iznimno težak posao te na taj način djeci i mladima pružili sliku koliko toliko normalnog života i bili uvijek tu za njih. Na tome vam od srca hvala!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.