Suradnja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Foruma: primjer uspješne suradnje na programu edukacije visokoškolskih nastavnika i studenata

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ukupno uzevši, vidim da je bio pun pogodak što sam pri prijavi projekta odabrala upravo Forum za edukacije s nastavnicima i studentima.
Voditeljica projekta

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Forum za slobodu odgoja suradnju su započeli u 2020. godini kao partneri na projektu „Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta“ financiranom iz Europskog socijalnog fonda. U gotovo dvije godine suradnje FSO je organizirao tri edukacije za veliki broj nastavnika i studenata Agronomskog fakulteta i to iz sljedećih tema: Škola poduzetnosti za studente, Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi i Poučavanje i vrednovanje usmjereno ishodima učenja. Seminare su vodile stručnjakinje i stručnjaci u programu: Vesna Vlahović Štetić, Željka Kamenov, Jelena Kuvač Kraljević, Marijana Špoljarić koje su provodile edukacije za nastavnike te Domagoj Morić i Mario Bajkuša koji su provodili edukaciju za studente.

Škola poduzetnosti za studente održana je u listopadu 2021. godine i na njoj je sudjelovalo 25 studenta fakulteta. Edukacija je trajala 5 dana, a tema koje su obrađene bile su vezane uz pisanje životopisa i molbe, razvoja komunikacijskih vještina, razvijanje ideja u projekt – od ideje do projekta, javni nastup te samozapošljavanje. Studenti su bili iznimno zadovoljni edukacijom te su je ocijenili prosječnom ocjenom 4,79 (na skali od 1 do 5) te su istaknuli sljedeće komentare:

Ovakve edukacije bi se trebale više organizirati u sklopu obrazovanja.

Edukacija mi je bila izuzetno korisna i svakako bih preporučila svima koje zanima poduzetnost.

Radite odličan posao, zahvaljujem na trudu i entuzijazmu.

Sveobuhvatna edukacija “Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi” održana je za 50 nastavnika fakulteta, paralelno su bile organizirane 2 grupe sudionika i sudionica koji su prošli ukupno 80 sati edukacije. Sudionici i sudionice edukaciju su ocijenili kao visoko kvalitetnu te je prosječna ocjena svih održanih radionica 4,8 (na skali od 1 do 5). Program je osmišljen kako bi se pomoglo sveučilišnim nastavnicima i svima drugima koji sudjeluju u nastavi na sveučilištima. Program, osim svoje filozofije sadrži i sustav koraka i konkretnih tehnika u poučavanju utemeljen na postavkama kognitivističkih teorija učenja. Posebnu kvalitetu projekta predstavlja izravna primjenjivost naučenog kao i fleksibilnost u primjeni u različitim akademskim disciplinama. Sudionici su svoje zadovoljstvo seminarom izrazili kroz anonimne evaluacije svake radionice te cjelokupnog dojma o seminaru. Gotovo svi sudionici istaknuli su kako bi ovakav seminar trebao biti sastavni dio edukacije svih visokoškolskih nastavnika smatrajući da većina tijekom studija nije bila dovoljno uključena u edukacije iz metodike podučavanja.

Radeći ovaj posao uvijek mi je bilo žao kad u terminu vježbi ponedjeljkom od 8 do 10 sati vidim koliko su studenti pospani i nezainteresirani. Pitala sam se jel to do mene…pokazali ste mi da mogu bar to pokušati promijeniti. Pokušat ću! Hvala vam od srca, uživala sam i da je bar puno takvih kao vas. Nemamo prilike dovoljno naučiti o samoj metodologiji poučavanja.

Najviše mi je koristilo učenje o novim metodama poučavanja s kojim se nikad prije tijekom svog obrazovanja nisam susrela. Nadalje, ne samo da smo upoznati s nekim metodama/tehnikama, nego su sve detaljno objedinjene/prikazane na primjerima iz prakse. Radionica me također natjerala na promišljanje određenog načina izvođenja nastave, na uočavanje grešaka i načina kako ih ispraviti.

Izrazito ugodno iskustvo, poticajno okruženje, vrlo jasno razrađene metode na primjerima provučenim kroz samu edukaciju.

Studenti odlično reagiraju na način poučavanja koji je drugačiji od klasičnog, često monotonog predavanja, o kojoj god novoj tehnici se radi. Imala sam anketu i u komentarima puno pohvala za nastavu održanu po ovom modelu.

Jednodnevna radionica Planiranje, praćenje i vrednovanje ishoda učenja tijekom stručne prakse održana je za 50 sudionika u srpnju 2020. Seminar je bio usmjeren na definiranje i određivanje kompetencija i ishoda učenja, Bloomovu taksonomiju, metode i strategije poučavanja kako bi se planirani ishodi ostvarili, određivanje ECTS bodova i slično. Sudionici su također bili iznimno zadovoljni edukacijom koju su ocijenili prosječnom ocjenom 4,7 (na skali od 1 do 5) te su istaknuli:

Pohvale za vrlo strukturirano vođenje seminara, navođenje konkretnih primjera, sugestije.

Kroz seminar smo imali puno praktičnog rada, što je vrlo korisno.

Na kraju ističemo kako je suradnja s fakultetom bila odlična te je provedba projekta bila izvedena po najvišim standardima planiranja i implementacije. Zahvaljujemo Agronomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na povjerenju i prilici te na sjajnoj suradnji.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.