Suradnja s Pravobraniteljicom za djecu

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Kako spriječiti psihičko nasilje među djecom, kako upozoriti i na one nevidljive, ali bolne oblike nasilja, kojima je cilj isključiti pojedino dijete ili grupu iz društva te kako i djecu i odrasle potaknuti na razmišljanje o tome, suosjećanje sa žrtvama i djelovanje – bila su to ključna pitanja kojima su se bavili članovi Mreže mladih savjetnika (MMS) Pravobraniteljice za djecu na sastanku održanom 26. svibnja 2015., u Zagrebu, u Maloj kući dječjih prava. Članovi Mreže su djeca i mladih iz osnovnih i srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske koji u sklopu ovog projekta podržavaju pravobraniteljicu za djecu u njenom radu.

Sami članovi su izabrali stručnjake od kojih su željeli čuti više o tome kako mogu djelovati na smanjenje nasilja među vršnjacima i kako mogu pomoći onima koji su pretrpili nasilje. Među stručnjacima koji su govorili s članovima Mreže su bile i naše stručnjakinje iz programa Medijacija, voditeljica programa i trenerica medijacije Ana Karlović i trenerica medijacija Višnja Pavlović. One su upoznale članove Mreže tome kako se sama djeca i mladi već od nižih razreda osnovne škole i sama mogu uključiti u miroljubivo rješavanje sukoba među svojim vršnjacima – medijaciju.

Osim o medijaciji, članovi Mreže su mogli čuti o mogućnostima djelovanja u vezi s vršnjačkim nasiljem od strane predstavnice policije te Hrabrog telefona. Nakon razgovora sa stručnjacima mladi savjetnici su radili na donošenju plana aktivnosti za jačanje svijesti među djecom i odraslima i senzibiliziranje javnosti za ovo važno pitanje te se radujemo budućim rezultatima rada ovih mladih ljudi.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.