Search
Close this search box.

Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru pokreće promjenu!

Podijeli

Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar nalazi se u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, a školu pohađa 406 učenika. Riječ je o dvojezičnoj školi u kojoj su osim jezične prisutne i nacionalna i vjerska različitost. Iz tog razloga u ovoj je školi oduvijek bilo važno govoriti o temi različitosti i prihvaćanja, a učitelji zajedno s učenicima pronalaze različite načine da učenici neprestano promišljaju o svijetu u kojem žive, uvažavajući različite kulture, nacije, rase, religije.

Kako bi od samih učenika saznali što oni misle o problemu diskriminacije u lokalnoj zajednici i školi, učenici krajem prošle godine ispunjavaju anketu. Odgovori prikupljeni anketom pokazuju kako većina učenika ne smatra da u školi postoji problem diskriminacije. No dio učenika naglašava kako su svjedoci ili se osobno suočavaju s nacionalnom, vjerskom, jezičnom, spolnom ili socijalnom diskriminacijom. Kao prednost učenici ističu jednosmjensku nastavu što omogućava svakodnevnu interakciju različitih skupina te priliku da osvijeste što im je zajedničko, a ne samo u čemu se razlikuju. Iako su neki učenici naveli kako i sami nesvjesno diskriminiraju, svi su se složili oko jednog: diskriminacija nije dobra.

Svjesni važnosti teme prihvaćanja različitosti u svojoj školi, školski tim okupljen oko realizacije projekta Foruma za slobodu odgoja „Pokreni promjenu“ osmišljava nove aktivnosti kojima žele nastaviti s poučavanjem učenika svoje škole o važnosti komunikacije različitih kultura i etničkih skupina te savladavanju prepreka međusobnom interakcijom, razumijevanjem i pružanjem pomoći.

Projektni tim osmislio je i krenuo s provedbom dviju aktivnosti u sklopu svog novog projekta – „Teslini Europejci“. Te aktivnosti obihvaćaju osnivanje volonterskog kluba škole te provođenje deset radionica s učenicima iz oba programa. Teme su: Interesi učenika, Svjedočenje nasilju u školama, Diskriminacija, Budućnost, Identitet, Predrasude i stereotipi, Medijska pismenost; Demokracija, ljudska prava i interkulturalnost; Sukobi s interkulturalnom dimenzijom i njihova rješenja, Volontiranje.

U realizaciju svog projekta učitelji, stručni suradnici i učenici planiraju uključiti: Udrugu žena Vukovar, Vukovarske iskrice, B.a.b.e (sigurna kuća), Europski dom Vukovar, Dom umirovljenika Vukovar, Dom zdravlja Vukovar, Policijsku postaju Vukovar, Vukovarce dobre volje, PRONI Centar Vukovar, Spajalicu – odjel za mlade u Gradskoj knjižnici Vukovar.

Pedeset učenika već aktivno sudjeluje u brojnim aktivnostima škole poput obilježavanja obljetnica, sportske aktivnosti, građanski i zdravstveni odgoj, Crveni križ, humanitarni rad, ekologija. No želja projektnog tima bila je osnovati volonterski klub prepoznatljiv u školi i cijeloj lokalnoj zajednici. Nakon registracije kluba plan je bio napraviti popis volontera i njihovih zadaća, a zatim i volonterskih iskaznica u što su se uključili učenici tehničari za računalstvo. Na ovaj volonterski klub mogu računati učenici, ali i lokalna zajednica kojoj učenici volonteri također žele biti na raspolaganju.

Od mnogih akcija koje je Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar osmislila u sklopu projekta izdvajamo obilježavanje Dana ružičastih majica, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad vršnjacima. Učenici 1. b TR razreda svojim su vršnjacima prenijeli poruku da se poštovanje, razumijevanje i empatija uče, a na nasilje su odgovorili zagrljajem. Ružičaste majice s željom prenošenja iste poruke obukli su ravnatelj i pedagog koji je održao radionicu o važnosti prepoznavanja nasilja. Njihova poruka vršnjacima je jasna: Želimo da nasilje prestane odmah i ovdje!

Još je mnogo planova i aktivnosti ispred ovih mladih ljudi željnih promjene u svojoj školi i lokalnoj zajednici, a mi se radujemo svim pozitivnim pričama koje će proizaći iz njihove želje da budu kreatori boljeg, tolerantnijeg i pravednijeg društva.

+++

Učitelji i stručni suradnici iz 15 osnovnih i srednjih škola iz područja cijele Hrvatske, sudionici projekta Pokreni promjenu, već 5 mjeseci ostvaruju aktivnosti s ciljem promicanja zajedništva i prihvaćanja različitosti. Podsjetimo, projekt „Pokreni promjenu – prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ ili skraćeno „Pokreni promjenu“ je europski projekt čiji je cilj prevencija radikalizacije u društvu te promocija demokratskih vrijednosti, osnovnih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva među mladima u četirima europskim zemljama (Hrvatska, Slovenija, Velika Britanija i Italija). Projektom se želi osnažiti učitelje, djecu, mlade te njihove roditelje u razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva, kao i jačati njihove osobne, socijalne i građanske kompetencije.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.