Search
Close this search box.

Tijek provedbe i sektorsko savjetovanje u sklopu projekta “SKOCKANO”

Podijeli

Od travnja 2021. sudjelujemo u projektu „SKOCKANO“ čiji je nositelj Centar za mirovne studije, a partneri na projektu su, uz Forum za slobodu odgoja, Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za građanske inicijative, Poreč, GOOD inicijativa te Phronesis SA iz Norveške. Projektom se nastoji odgovoriti na niz problema i potreba vezanih za provedbu programa neformalnog obrazovanja u organizacijama civilnog društva. Jedna od tih potreba je povećanje prepoznatljivosti i kvalitete tih programa kako unutar šire zajednice tako i među određenim dionicima.

Ovaj izazov će se adresirati razvojem i provedbom sustava osiguranja kvalitete programa neformalnog obrazovanja „SKOCKANO“ koji će pokriti sve bitnije aspekte razvoja, planiranja, provedbe i evaluacije programa neformalnog obrazovanja koje provode organizacije civilnog društva.

Početkom projekta započela je i prva aktivnost organiziranja radne skupine za razvoj i izradu standarda i kriterija sustava osiguranja kvalitete. Radna skupina se sastoji od osam članova:ica: troje članova iz hrvatskih partnerskih organizacija, tri vanjske stručnjakinje – Sunčana Kusturin, Martina Horvat i Nikoleta Poljak – te dvoje članova iz norveške partnerske organizacije.

Sredinom svibnja radna skupina održala je virtualni sastanak gdje su se članovi radne skupine iznijeli ideje i prijedloge o metodologiji mapiranja organizacija civilnog društva koje provode neformalne obrazovne programe te upitnika s kojim će se to mapiranje provesti. Nakon što je upitnik pripremljen, isti je poslan organizacijama te su prikupljeni odgovori 36 organizacija. Dobiveni odgovori kao i izrađeni izvještaj biti su temelj za daljnji rad radne skupine i razvoj sustava „SKOCKANO”.

U srpnju, je održan sastanak radne skupine uživo u Kući ljudskih prava u Zagrebu. Ciljevi sastanka bilo je definiranje ciljeva i načela sustava, područja standardiziranja i kriterija te oblikovanje procesa certificiranja. Daljnje konzultacije o nacrtu nastavile su se u više susreta virtualnim putem kada je radna skupina dovršila proces definiranje standarda. Dogovori o nacrtu završeni su sastankom početkom rujna.

Početkom rujna započela je aktivnost sektorskih savjetovanja kako bi se dobila povratna informacije od organizacija civilnog društva.

Sektorskom savjetovanju se možete priključiti na tri načina:

1. Sustav je postavljen za komentare i prijedloge putem ove poveznice na Google dokument, zaključno s 22. listopada 2021. Kako biste komentirali ovaj nacrt sustava potrebno je tražiti dopuštenje od administratora dokumenta te navesti naziv organizacije u ime koje komentirate nacrt (potrebno koristiti Google opciju za komentiranje). 

2. Sektorsko savjetovanje uživo s organizacijama civilnog društva održat će se u Osijeku, 30. rujna 2021. godine u 11 sati u prostorima DKolektiva, Ulica Stjepana Radića 16. Očekivano trajanje savjetovanja je 90 minuta, a zainteresirani:e kolege:ice mogu se prijaviti za sudjelovanje slanjem e-maila s imenom i prezimenom i nazivom organizacije koju predstavlja kolegici Maji Šarić na msaric@fso.hr.

3. Virtualno sektorsko savjetovanje održat će se 19. listopada u 11 sati preko ZOOM platforme. Za sudjelovanje u savjetovanju potrebna je registracija preko ZOOM platforme.

Kontakt osobe: Mario Bajkuša, mbajkusa@fso.hr i Maja Šarić, msaric@fso.hr 

Vaše mišljenje i povratna informacija su nam iznimno važni kako bi završni izgled sustava bio što je moguće kvalitetniji i na korist svima koji provode neformalne obrazovne programe.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.