Trogodišnji projekt “Pokreni promjenu!” bliži se kraju – završna međunarodna konferencija održana u Zagrebu s preko 100 sudionica:ka

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U Zagrebu se krajem studenog okupilo preko 100 sudionika i sudionica iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Belgije, Kosova i Bosne i Hercegovine kako bi zaokružili trogodišnji rad na temi glasa djece i mladih i njihove participacije u školskom kontekstu, predstavili rezultate, ali i otkrivali nove prostore za daljnji rad i suradnju na ovoj temi.

Konferencija je tako imala i edukativni i radni karakter, posebno za grupu učenika i učenica iz Portugala i Hrvatske koji su u svojim školama bili dio projekta, a na samoj konferencija radili na svojim porukama i svojem pogledu na preporuke za donositelje odluka. Poručili su nam da ne traže nemoguće, da je ova tema izuzetno važna i da i mali pomak u slušanju i uvažavanju njihovog glasa ima velik utjecaj na njih, njihovo zadovoljstvo i samopouzdanje. No, isto tako, pitaju se o kontinuitetu započetih promjena i ukazuju na važnost nastavaka ovakvih projekata te uspostave održivog sustava za njihovu snažnu i smislenu participaciju. Iz Hrvatske su poseban doprinos ovom dijelu dali učenice i učenici iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar te Škole za medicinske sestre Vrapče.

Konferenciju su i otvorili i zatvorili sami učenici, svojim porukama koje su uobličili kroz glazbu – pa je tako na početku učenica Gimnazije Bjelovar Patricija Špoljarić izvela svoju pjesmu „Biti iskren“, a na samom kraju učenik iste škole Ante Krešić „Oboji svijet“ kojima su i osvojila nagrade na ovogodišnjem „Oboji svijet“ natječaju.

Odrasli su s druge strane imali priliku dublje promišljati o ovoj temi kroz predavanje Ane Munivrana, izvršne direktorice Foruma „Voice of children in a grown-ups´ system: what do they say?”, dok su u panel raspravi pod vodstvom Mialy Dermish slušali o iskustvima iz Sj. Makedonije (Biljana Nikolovska Prlja), Hrvatske (Višnja Pavlović i Maja Feil Ostojić) i Portugala (Monica Sousa) – sudionice su s nama podijelile svoja razmišljanja iz različitih perspektiva (ravnateljske, učiteljske te istraživačke) o tome što za nas odrasle uopće znači „glas djece“, kako su aktivnosti projekta utjecale na odrasle, na učenike:ce, ali i cjelokupne školske zajednice. Sudionici su imali prilike i detaljnije čuti o uspjesima projekta u školama iz Hrvatske (OŠ Ivana Meštrovića, KTŠ Bjelovar i ŠMS „Vrapče“), Portugala i Sjeverne Makedonije.

Zadnja panel rasprava koju je vodila Ivana Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, a sudjelovali Nikola Baketa (IDIZ, Hrvatska), Biljana Trajkovska (Ministarstvo obrazovanja i znanosti, Sj. Makedonija) te Luis J. Oliveira Fardilha (IPDJ, Portugal) nastojala je osvijestiti i naglasiti važnost participacije učenika:ca kao ključ za unaprjeđenje inkluzivnosti školskih zajednica.

Na konferenciji smo predstavili i niz publikacija nastalih u sklopu projekta koje možete pronaći i ovdje. Posljednja objavljena je „Osnaživanje participacije učenika/ca – smjernice za obrazovne politike”. Posebno se veselimo i objavljivanju “Knjige dobrih ideja”, koja iz perspektive učenica:ka prikazuje sav trud i rad škola uključenih u projekt.

Galeriju fotografija s konferencije ćemo objaviti uskoro, a više o svim aktivnostima projekta pročitati ovdje.


Ne tražimo nemoguće, ne očekujemo da se slušaju samo naše želje i da mi određujemo pravila. Samo tražimo veći balans između glasa odraslih i nas.
učenici – sudionici konferencije

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.