U sklopu projekta “Start the Change!” objavljene su dvije publikacije

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Priručnik “Pokreni promjenu!” ima za cilj osnažiti učitelje, mlade ljude i njihove roditelje u razumijevanju i prepoznavanju složenosti i izazova suvremenog društva te ojačati njihove osobne, društvene i građanske kompetencije. Četiri tematska područja priručnika pružaju nastavnicima i drugim stručnjacima koji rade s mladima različit i bogat sadržaj za osnaživanje učenika i pružanje podrške njihovom razvoju u sretne, zrele i odgovorne pojedince. Prvi dio ovog priručnika donosi detaljan opis projekta “Pokreni promjenu!” Koji provodi Forum za slobodu odgoja iz Hrvatske u partnerstvu s Think Globalom iz Velike Britanije, Centrom mladih Dravinja iz Slovenije i Centar za kreativni razvoj “Danilo Dolci” iz Italije. Drugi dio donosi zanimljive rezultate istraživanja provedenih među mladima u četiri zemlje. U ovom dijelu se čitatelj može upoznati s stavovima, mišljenjima i vrijednostima mladih o izazovima s kojima se suočavaju oni i društva u kojima žive. Gore spomenuto istraživanje predstavlja osnovu za program edukacije “Start the Change!” opisan u trećem dijelu priručnika. Program je namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicia nudeći im sadržaj koji im omogućuje da podrže mlade ljude u razvijanju svoje otpornosti na rizične faktore, pozitivnog samopoimanja, sposobnosti za samoaktualizaciju, kvalitetnu komunikaciji i izgradnju odnosa s onima koji su različiti od njih. Četvrto i peto poglavlje priručnika pružaju konkretne alate i primjere dobre prakse u radu s mladima kako bi se potaklo čitatelje da planiraju i provode projekte u svojim lokalnim zajednicama.

Priručnik je objavljen na četiri jezika: engleskom, talijanskom, slovenskom i hrvatskom.

Druga publikacija je zbirka radionica “Pokreni promjenu!”. Zbirka je razvijena za učitelje kako bi mogli izravno provoditi radionice s učenicima. Radionice su organizirane u tri glavna područja: osobni i društveni razvoj, građanski odgoj i volonterski projekti. Cilj publikacije je pomoći učenicima razvijati svoje građanske kompetencije – znanja, vještine i stavove – koji karakteriziraju djecu i mlade kao aktivne članove svoje zajednice, osnažujući ih da bolje poznaju i izraze sebe i svoj identitet. Sve to će doprinijeti boljem razumijevanju složenosti svijeta u kojem živimo razvijajući u njima vrijednosti tolerancije i poštovanja raznolikosti, kao i osjećaj dubokog poštovanja svakoga tko živi na planeti Zemlji, uključujući i sam Planet je kao jedinstvena mreža koja nas sve povezuje. Svaka radionica je razvijena da traje jedan školski sat. Svaka radionica je detaljno opisana i popračena je korisnim savjetima za provedbu kao i pripadajućim radnim listom za učenike. Publikacija sadrži i ideje za dodatne aktivnosti, prijedloge dodatnih izvora i citate kao poticaj za raspravu.

Zbirka je isto tako objavljena na četiti jezika: engleskom, talijanskom, slovenskom i hrvatskom.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.