Volonterke Mlinarske, nositeljice dobre vibre u zajednici!

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Škola za medicinske sestre Mlinarska prva je stručna škola za izobrazbu medicinskih sestara u sjevernoj Hrvatskoj. Uz nju se nalazi i Učenički dom za učenice koje dolaze iz udaljenijih krajeva. Od 2010. godine uvedeno je petogodišnje školovanje, tj. dvije godine općeg i tri godine stručnog obrazovanja te nakon završetka petogodišnjeg programa učenice odmah dobivaju licencu od Hrvatske komore medicinskih sestara.

Škola sudjeluje u mnogim europskim projektima te je u sklopu jednog takvog 2013. osnovan i volonterski klub koji svake godine provodi različite volonterske akcije. U „Školske volontere” škola se uključila kako bi proširila ponudu volonterskih aktivnosti svojim učenicama, a to su i ostvarili. Učenice su kroz brojne akcije nastale tijekom projekta imale priliku sudjelovati u poticanju i promoviranju raznih zdravstvenih aktivnosti s korisnicima doma za starije osobe. Učenice su razveselile i najmlađe s Odjela dječje onkologije gdje svake godine u blagdansko doba poput marljivih patuljaka prikupljaju i pakiraju poklone uz nezaobilazno nadmetanje koja će od njih imati čast osobno odnijeti poklone. Isto tako, tijekom školske godine radile su na senzibilizaciji javnosti za pomoć napuštenim životinjama u Dumovcu i organizaciji akcije prikupljanja sredstava, a problem im nije predstavljalo ni zasukati rukave kako bi pomogle i beskućnicima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja i donirale sredstva socijalnom dućanu u Sigetu.

Od brojnih volonterskih projekata u nastavku izdvajamo samo neke od njih:

Svijet u malom“ volonterski je program proveden u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe „Park”. U sklopu ovog programa provedene su dvije inicijative. U sklopu inicijative „Igre naše mladosti“ volonterke su u dva navrata posjetile korisnike Doma te s njima igrale različite društvene igre poput Crnog Petra i Čovječe, ne ljuti se, ali i Belu gdje su korisnici pokazali izniman talent i spretnost te pobjeđivali volonterke, što ih je posebno radovalo. Tijekom inicijative „Budi moje oči, čitaj mi!“ volonterke su tijekom posjeta Domu korisnicima čitale, ali i imali prilike čuti njihove bogate životne priče. Suradnja učenica i korisnika Doma, na obostrano zadovoljstvo, nastavlja se te se planiraju nove aktivnosti.

„Vau-vau projekt“ je projekt koji su osmislile i provele članice volonterskog kluba i u sklopu kojeg su volontirale i druge učenice, ali i roditelji. Volonterke su osmislile i kreirale promidžbene materijale kako bi podigle svijest o potrebama napuštenih životinja te zajedno s roditeljima prikupile potrepštine koje su odnesene u Sklonište za napuštene životinje „Dumovec“. Tamo su volonterke sudjelovale u edukaciji o odgovornom ponašanju prema životinjama, a učenice volonterke i roditelji volonteri već zajedno dogovaraju nove aktivnosti u suradnji sa Skloništem.

Volonterska akcija „Pahuljica sreće“ tradicionalna je božićna akcija Volonterskog kluba u sklopu koje volonterke posjećuju Dječju onkologiju pri Klinici za tumore i malim pacijentima dijele božićne poklone koje prethodno prikupljaju učenice škole. Posjet je ostvaren u suradnji s odjelnim psihologom koji je educirao učenice o komunikaciji između roditelja i osoblja, što je bila i dodatna vrijednost akcije za medicinsku struku učenica volonterki. 

Najljepše je bilo kad smo prolazili po odjelu, a mala djevojčica nam je slala puse i bila presretna s poklonom. Kad tako nešto vidiš i doživiš, shvatiš da sve sitnice koje nas čine nesretnim zapravo ne bi trebale, jer ima puno stvari na svijetu radi kojih bi trebali biti sretni, kao npr. naše zdravlje. (učenica volonterka)

 U Skloništu „Dumovec“ zahvaljujući „Vau-vau projektu“


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta bila je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja je održana 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.