Search
Close this search box.

Volonterski klub V.O.L.I.M. (Vrijedno. Odgovorno. Lako. Iskreno. Moćno)

Podijeli

Komercijalnu i trgovačku školu Bjelovar polazi oko 300 učenika koji se obrazuju kroz trogodišnje i četverogodišnje programe za smjer prodavač i komercijalist. KTŠ kao škola ponosna je na bogat izbor izvannastavnih aktivnosti koje se svake školske godine nude učenicima kako bi im se omogućio razvoj različitih kompetencija te kako bi se kod njih razvijao osjećaj pripadanja školskoj zajednici.

Učenici i učitelji su se u projekt „Školski volonteri“ uključili osnivanjem školskog volonterskog kluba V.O.L.I.M. kojim su obuhvatili brojne humanitarne akcije koje provode svake godine. No u ovom su projektu prepoznali i priliku da osmisle i provedu nove projekte s ciljem učeničkog razvijanja građanskih kompetencija te osjećaja solidarnosti i senzibilnosti za potrebe društva u kojem žive. Provedene su brojne volonterske aktivnosti kojima su prikupljena sredstava za potrebe samih učenika, ali i projekti u kojima su učenici tjedno volontirali i na taj način tijekom cijele školske godine aktivno sudjelovali i doprinosili dobrobiti školske i lokalne zajednice. U svim projektima i akcijama  sudjelovala je skoro polovina svih učenika škole, tako da djelovanje volonterskog kluba unutar škole ukazuje na potencijal okupljanja velikog broja učenika i učitelja u sklopu jedne izvannastavne aktivnosti.

Iako su provedene brojne volonterske inicijative i projekti, predstavljamo tri dugoročna projekta:

Volontiranje u Udruzi OSIT – jednom do dvaput mjesečno, pa i za vrijeme praznika i proloma oblaka, učenici su se posvetili druženju s odraslim osobama s intelektualnim teškoćama u bjelovarskoj Udruzi OSIT te na taj način obogatili i svoje i njihovo  vrijeme raznim igrama i aktivnostima (kreativne radionice, karaoke, društvene igre…).

Školski vrt – učenici i učitelji su se aktivno uključili u uređenje školskog cvjetnjaka i vrta koji je dobio novi izgled te su pored brojnih trajnica posađene voćke, a niknuli su i prva salata, luk i špinat. Projekt se pokazao iznimno uspješan i zbog povezivanja s lokalnom zajednicom – djelatnici Vrtnog centra Marina pomogli su savjetima, a Poljoprivredna agencija školi je donirala sadnice te također ponudila svoje stručne savjete.

Školske SOVE (edukacija vršnjaka) – učenice okupljene u grupi SOVE (Savjetovanje o vezama) marljivo su kroz različite radionice poučavale svoje vršnjake o temama iz područja prevencije nasilja. Svojim radionicama učenice su poticale na promišljanje o kvalitetnim vezama i kvalitetnijoj komunikaciji te izgradnji boljih odnosa. U projektu je ostvarena i suradnja s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Bjelovarsko-bilogorske županije.

Učenici su postali senzibiliziraniji za probleme u okolini, spremniji pomoći i uključiti se. Njihovo samopouzdanje je povećano te su više puta istaknuli da su ponosni što pripadaju svojoj školi. Imali su priliku razvijati vlastitu kreativnost, a njihove vještine rada u timu, suradnja i komunikacijske vještine su poboljšane. Osjećaj zadovoljstva je izraženiji, a time i samopouzdanje i samopoštovanje. U novim aktivnostima primjetan je odgovorniji odnos prema obavezama. (koordinatorica školskog projektnog tima)

Osjećaj da mogu nekome pomoći je poseban, a tek ponos koji osjećam zbog toga! (Lea, 4. razred)

Volim volontirati i jedva čekam da ponovo nešto korisno radimo! (Matija, 2. razred)

Kad volontiram i nekome pomognem, to mi uljepša dan! (Marija, 4. razred)

Za mene je volontiranje srce ispunjeno srećom i njihovim osmijesima. Ono što dobijem volontiranjem puno je vrednije od onoga što dam. (Danijela, 2. razred)

Školske SOVE savjetuju vršnjake o vezama, odnosima, komunikaciji


Projektom „Školski volonteri: osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programaˮ studenati i mladi nezaposleni stručnjaci u radu s djecom i mladima, organizacije civilnog društva i škole zajedničkim su snagama osmislile održive i kvalitetne volonterske programe u školama te na taj način izgradile dugoročne volonterske programe i akcije. U projektu je sudjelovala 21 škola u 3 regije: Zagreb, Osijek, Split.

Ovaj dvogodišnji projekt, koji financijski podržava Europska unija iz Europskog socijalnoga fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, završava 31. svibnja 2019. godine. Tijekom njegove provedbe više od 1600 učenika sa svojim učiteljima, roditeljima i članovima lokalnih zajednica doprinosilo je boljitku društva kroz školsko volontiranje. Završna aktivnost projekta je Konferencija „Volontiranje u školi – vrijednost za sadašnjost i budućnostˮ koja će se održati 16. svibnja 2019. godine u Zagrebu, a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost autora i Foruma za slobodu odgoja i ne odražava nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.