Volontiranje u obrazovanju: učiti um, a istovremeno ne učiti srce, nije nikakvo učenje

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Što je to što škola dobiva uvođenjem volonterskog programa?

Aristotel je za obrazovanje rekao kako „učiti um, a istovremeno ne učiti srce, nije nikakvo učenje“.

Ovakva misao nas tjera da opet promislimo što je to što u obrazovnom procesu trebamo pružati učenicima. I tu nam se postavljaju pitanja o tome koliko vremena učenici u školama provode stječući nova znanja, što je važno za obrazovanje uma, a koliko vremena provode u usvajanju općih ljudskih vrijednosti poput tolerancije, pravednosti, empatije, solidarnosti, kritičnog promišljanja, nenasilja, suradnje, odgovornosti te osobnog rasta i razvoja, što je važno za obrazovanje srca, ako ćemo slijediti Aristotelovu misao.

Sve više škola, osnovnih i srednjih, organiziraju za svoje učenike različite volonterske akcije i projekte te time obogaćuju vannastavne aktivnosti, intenziviraju suradnju s lokalnom zajednicom i pružaju učenicima i roditeljima mogućnost da u školi djeluju izvan predviđenih uloga i time otvaraju put ka izgradnji kvalitetnijih međusobnih odnosa.

Učeči o volontiranju i kroz volontiranje, učenici upoznaju društvo u kojem žive, aktivno doprinose kvaliteti života onih kojima je pomoć društva potrebna, stječu odgovornost prema zajednici u kojoj žive, uče promišljati o društvenim problemima i kako aktivno doprinositi njihovom rješavanju te usvajaju korisne vještine, komunikacijske i organizacijske te dobivaju mogućnost da kroz iskustvo usvajaju najvažnije opće ljudske vrijednosti.

S druge strane, škole koje organiziraju volonterske aktivnosti postaju puno vidljivije u svojim lokalnim zajednicama, povezuju i jačaju svoje odnose s roditeljima i partnerima u svom okruženju, utječu na stvaranje školske klime koja odiše solidarnošću, plemenitošću i osjećajem da ono što rade je važno i korisno. Nastavnici se povezuju na novi, manje formalan, način sa svojim učenicima i roditeljima, otvaraju nove procese učenja jedni od drugih te ponekad doista dobiju novi polet i snagu za obavljanje svog  redovnog posla.

Ipak, kako bi ove dobrobiti bile postignute, pored dobre volje i motiviranosti potrebna su određena znanja i vještine. Kako prepoznati potrebu u školi i/ili lokalnoj zajednici na koju škola može odgovoriti organiziranjem volonterske aktivnosti? Kako organizirati akciju ili projekt koji traje cijelu školsku godinu? Kako pridobiti kolege da se uključe u takve projekte? Kako motivirati učenike na volontiranje ili možda uključiti vanjske volontere u školi koji imaju znanja i vještine koje su nam potrebne?

Sve to učitelji i nastavnici mogu saznati i naučiti na novom seminaru Foruma „Volontiranje u radu s djecom i mladima“ koji počinje s provedbom u 2016. godini. Pozivamo i vas da se uključite u program!

 

 

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.