Zaključci okruglog stola „Kako školu učiniti sretnom?“

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Na okruglom stolu povodom Dana otvorenih vrata udruga 25. svibnja 2017. s našim smo gošćama panelisticama otvorili brojna zanimljiva pitanja, čiji su nas odgovori približili ideji sretne škole, sretnih učenika, ali i sretnih učitelja.

Dr. sc. Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu istaknula je što govore podatci dugogodišnjih istraživanja njenog tima: oko trećinu do polovice djece većinom je sretno i zadovoljno školom, no ističe kako su razlike između pojedinih škola zaista značajne. Čini se da postoje određene stvari koje razlikuju škole poput uprave, odnosa, učitelja, a koje doprinose tome da djeca budu znatno sretnija ili nesretnija u njima.

Prof. dr. sc. Majda Rijavec s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podsjetila nas je kako su pozitivne emocije poput sreće važan faktor za učenje, kreativno razmišljanje, pa čak i za percepciju svijeta oko nas. Također je istaknula odrednice sretne škole, poput kvalitetnih međuljudskih odnosa, učenja smislenog sadržaja u kojem možemo biti dobri, brige za sigurnost i zdravlje djece u svakom smislu, podrške za učenike kojima je potrebna pomoć i naravno, ključnog: učitelja i ulaganja u njihove kompetencije.

Prof. Ines Grubić iz Srednje škole Jastrebarsko podijelila je svoje iskustvo iz prakse, u kojem godinama proaktivno provodi različite inovativne projekte usmjerene učenicima. Također njena škola aktivno sudjeluje u projektu Foruma za slobodu odgoja „Sretno dijete“ u sklopu kojeg su prošli trodnevni seminar, prenijeli iskustva kolegama te provode projekt s učenicima.

Prof. Ana Munivrana, voditeljica programa “Osobni i socijalni razvoj” u Forumu za slobodu odgoja opisala je iskustvo suradnje sa školama kroz niz aktivnosti i projekata te istaknula kako Forum vjeruje upravo u ulaganje u odgojno-obrazovne djelatnike, u njihove kompetencije, ali i njihovu dobrobit. Ukratko je predstavila projekt „Sretno dijete“ u sklopu kojeg je razvijen i trodnevni edukativni program.

Raspravu je vodila izvršna direktorica Foruma, prof. Eli Pijaca Plavšić, koja se osvrnula i na aktualnu temu kurikularne reforme i pokušaja da se putem sveobuhvatne promjene koja je idejno došla „odozdo“, od samih učitelja sustav učini „sretnijim“, odnosno bližim potrebama djece.

Sudionici okruglog stola (većinom iz škola, ali i s fakulteta, iz izdavaštva i sindikata) aktivno su sudjelovali u raspravi i podijelili svoja iskustva, lijepa i ona manje lijepa te nam ostavili poruku da uvijek nastoje svojim entuzijazmom zadržati kvalitetu rada, čak i kad ih sustav u tome ne podržava.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.