Započeo projekt Constellation: strateško partnerstvo organizacija iz Latvije, Slovenije i Hrvatske

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Forum za slobodu odgoja započeo je s provođenjem strateškog partnerstva pod nazivom Constellation. Projekt je odobren od strane Nacionalne Agencije u Latviji u sklopu Erasmus+ KA1 poziva u području suradnje za inovacije i razmjenu primjera dobre prakse i provodi se pod vodstvom latvijske organizacije ideA.

Projekt Constellation trajati će 22 mjeseca, a partnerske organizacije uključene u projekt su: ideA (Latvija), Entreprenurship Movement Club (Slovenija). Jelgava Local Municipality (Latvija), Forum za Slobodu odgoja (Hrvatska) te Osnovna škola Cirkulane-Zavrč (Slovenija).

Prema statistici iz 2016. godine, u Europskoj je uniji bilo više od 6,3 milijuna mladih u NEET (mladi koji su nezaposleni, više nisu u sustavu obrazovanja, a ni u sustavu osposobljavanja) statusu u dobi između 13 i 25 godina. Ako uključimo i mlade u dobi do 29 godina, broj NEET mladih raste na ukupno 14 milijuna (Eurostat, 2016.).  Procjenjuje se da je direktan ekonomski gubitak diljem Europske unije iznosio 153 bilijuna eura, odnosno 1.2% bruto domaćeg proizvoda Europske unije zbog visokog udjela NEET mladih.

Ovom su strateškom partnerstvu prethodila četiri prijašnja projekta mobilnosti osoba koje rade s NEET i potencijalno NEET mladima u Latviji i Sloveniji (Inception, Inception 2.0, Inception3 i twInception) u sklopu Erasmus+ KA1 poziva. Forum za slobodu odgoja bio je partner u razvoju alata i metoda za osobe koje rade s mladima u formalnom i neformalnom okruženju usmjerenih prema prevenciji ulaska mladih u NEET skupinu, a Forumovi su predstavnici sudjelovali u prijašnjim međunarodnim Inception treninzima.

Opći cilj projekta Constellation je povećanje svijesti o marginaliziranim mladima koji se nalaze u NEET kategoriji (nezaposleni, nisu u obrazovnom sustavu, nisu uključeni u osposobljavanje).

Specifični ciljevi projekta su provođenje istraživanja o faktorima koji utječu na mlade i dovode ih do upadanja u NEET kategoriju; uspostavljanje suradnje između formalnog i neformalnog obrazovanja, provođenje edukativnih radionica s mladima i osobama koje rade s mladima te razvoj edukativnih materijala i online platforme za podršku osobama koje rade s mladima u formalnom i neformalnom obrazovnom okruženju.

Prva projektna aktivnost bio je partnerski sastanak održan u Latviji 25. i 26. listopada 2018. godine. Predstavnici svih partnerskih organizacija sudjelovali su na sastanku na kojem su se međusobno upoznali s organizacijama te predstavnicima, predstavljen je cjelokupni projekt, planirane projektne aktivnost, plan projektnog upravljanja, strategija vidljivosti, komunikacijski plan te uloge organizacija u pojedinim projektnim fazama.

Projektne aktivnosti koje će Forum provoditi u narednim mjesecima uključuju provođenje intervjua sa 20 mladih koji su se našli u NEET situaciji kako bi se identificirali faktori koji su utjecali na njih da postanu NEET. Na temelju rezultata provedenog istraživanja provodit će se edukativne radionice u fokus grupama s mladima i osobama koje rade s mladima u formalnom i neformalnom obrazovnom okruženju u periodu od 12 mjeseci. Povratne informacije fokus grupa temelj su za poboljšanje postojećih i razvoj novih metoda rada s mladima koje će biti obuhvaćene u edukativnom priručniku i dostupne kroz online platformu projekta.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.