Search
Close this search box.

Završena III. akademija za ravnatelje

Podijeli

Projektom „Učimo za njihovu budućnost“ nastojimo osnažiti i podržati ravnatelje:ice u izgradnji održive i demokratske škole.

Od 5. do 8. svibnja sastali smo se sa 16 osnovnoškolskih ravnatelja:ica, od kojih je šest prisustvovalo virtualnim putem, a deset uživo u Poreču. Održali smo peti, ujedno i posljednji, modul III. akademije za ravnatelje:ice osnovnih škola. Teme su bile o upravljanju ljudskim potencijalima u odgojno-obrazovnim ustanovama, važnosti glasa učenika:ca u školama te o pitanjima rodne ravnopravnosti u školama.

Prvi dan je započeo kratkom uvodnom sesijom u kojoj smo detaljnije predstavili peti modul i plan rada.

Drugi dan su Ana Munivrana i Eli Pijaca Plavšić održale niz radionica o ljudskim potencijalima u odgojno-obrazovnim ustanovama. Bavile su se pitanjima motivacije, procesa zapošljavanja nastavnog i drugog osoblja, jačanju radne uspješnosti, pokazateljima kvalitete u radu te važnosti povratne informacije u radnom kolektivu. Kroz interaktivne radionice i grupni rad, ravnatelji:ce su dobili:e potrebne alate za bolje određenje ciljeva vlastitog rada, procjene kvalitete te smjernice kako kroz opažanje nastave i godišnje razgovore s nastavnim osobljem mogu poboljšati radnu atmosferu te učinkovitost.

Višnja Pavlović je drugog dana Akademije govorila o važnosti glasa učenika u školama, ulozi vijeća učenika te kako unaprijediti njihov rad. Kroz podizanje svijesti o dobrobiti i mogućnostima jačanja njihova glasa u školskom okruženju, govorila je o naglašavanju slobode i autonomije učenika. Kroz rad u paru te grupni rad ravnatelji:ce su detektirali gdje bi sve učenici:e mogli biti aktivnije uključeni u njihovim školama te kako mogu napraviti promjenu. Potom se govorilo o učeničkim vijećima, problemu neprepoznavanja njihove važnosti u školama, ali i načinima kako osigurati kvalitetu samih vijeća, da učenici zaista sudjeluju u donošenju odluka, a da škola bude što otvorenija prema njihovim prijedlozima.

Zatim su Višnja i Ornela Malogorski, pedagoginja u bjelovarskoj Komercijalnoj i trgovačkoj školi održale seminar na temu rodne ravnopravnosti u školama te razgovarale s ravnateljima:cama o tome kako oni pristupaju temi u svojim školskim kolektivima. Predstavile su Smjernice za uvođenje rodne ravnopravnosti i iskoristile primjere unutar Smjernica za rad u paru za osvještavanje važnosti ove teme kod učenika:ca, ali i unutar nastavnog osoblja.

Posljednji dan edukacije i druženja završio je detaljnom anonimnom evaluacijom petog modula, no ujedno i cijele Akademije. Uistinu nas veseli da su ravnatelji:ce u Poreču te polaznici:e s virtualne platforme ocijenile modul s prosječnom ocjenom 4,92.

Ovo su neki od komentara koje su istaknuli:e:

„Vrlo dobro iskustvo, kao oblik edukacije bilo bi dobro da ima svoj kontinuitet. Uspjela se ostvariti aktivna i pozitivna atmosfera, uključenost svih sudionika. Vjerujem da će povezanost i kontakti među sudionicima ostati i nakon edukacije. Vrlo dobra organizacija. Sve jasno i na vrijeme odrađeno, kvalitetno informiranje i dogovaranje.“

„Edukacije sličnog tipa vrlo su dobrodošle pogotovo za ravnatelje na početku mandata i svakako bi bilo dobro da se nastavi ovako…“

„Jako dobra organizacija, primjerene i korisne teme, mogućnost razmjene iskustva. Sve pozitivno.“

„Informacije važne za moj daljnji rad – uključivanje učenika, kolegijalno opažanje…

„Aktualne teme potrebne u našoj praksi, vrlo dobri predavači, grupne rasprave, razmjena iskustava s kolegama.“

„Sadržaj. Iskustva ostalih kolega. Druženje.“


Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja_ica i ravnatelja_ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice. Više detalja o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici https://fso.hr/projects/ucimo-ih-za-njihovu-buducnost/

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom članku isključiva su odgovornost Foruma za slobodu odgoja i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.