Search
Close this search box.

Završena V. generacija Akademije za ravnatelje i ravnateljice, s fokusom na mentalno zdravlje i dobrobit

Podijeli

S lipnjem je V. generacija ravnatelja i ravnateljica Međimurske i Varaždinske županije završila program Akademije za ravnatelje:ice.

U periodu od pet mjeseci i 55 sati stručnog usavršavanja kroz 5 modula ravnatelji i ravnateljice su se ojačali u temama: vođenje školom jasnom vizijom, odnosi i komunikacija, školski kurikulum, projektni menadžment i vidljivosti škole,  inkluzivne strategije na razini škole te suradnja s roditeljima. A sve u cilju stvaranja inkluzivnog školskog okružja s fokusom na dobrobit djece i mladih, ali i odgojno-obrazovnih djelatnika, roditelja i same lokalne zajednice.

Cilj Akademije je pružiti ravnateljima i ravnateljicama potrebna znanja, informacije te smjernice kako kroz razvoj, praćenje i evaluaciju strateških planova postaviti  temelj za stvaranje škole koja će pružiti podršku svim učenicima.

Kroz petomjesečno druženje, ravnatelji i ravnateljice su se međusobno umrežili, povezali i stvorili jednu jaku grupu i mrežu ravnatelja s istih geografskih područja što se pokazalo kao vrijedan resurs ne samo zbog boljeg razumijevanja problematike i izazove s kojima se susreću, već i zbog stvaranja grupne kohezije koja im je omogućila dublje razumijevanje i podršku jedni drugih ali i zajedničko promišljanje o unaprjeđenju škola, ali i samih lokalnih zajednica u kojima djeluju.

Neki od komentara ravnatelja i ravnateljica iz evaluacija:

Jedna od prvih aktivnosti provedenih kroz prvi modul „Vođenje škole jasnom vizijom“ bila je  vježba pod naslovom Sanjajmo zajedno. Kroz vježbu ravnatelji i ravnateljice su imali prilike promišljati što je to za njih idealna škola. No, vježba otvara i promišljanja o tome koliko je važno da uz ravnatelje:ice o idealnoj školi promišljaju svi uključeni.

SANJAJMO ZAJEDNO

• UČITELJI/CE: idealna škola u kojoj bih želio/ljela raditi.

• UČENICI: kako izgleda škola koju bih želio pohađati?

• RODITELJI: kakva je najbolja škola za moje dijete?

• RAVNATELJ/ICA: kakve zaposlenike želim u svojoj školi? (nastavno i nenastavno osoblje)? Što želim u svom školskom kurikulumu? Kako želim surađivati s lokalnom zajednicom?

• LOKALNA ZAJEDNICA: kako škola može doprinijeti našoj zajednici.

Ovo je jedan od prvih koraka u stvaranju uključive, inspirativne, demokratske i sretne škole koja počiva u prvom redu na osnaživanju ravnatelja i ravnateljica pa posljedično i svih ostalih odgojno-obrazovnih radnika:ca pružajući im kompetencije, alate i podršku za stvaranje jednakih prilika za sve učenike:ice.

Akademija za ravnatelje:ice je održna u sklopu projekta „Škole podrške: učenje za otpornost, inkluziju i mentalno zdravlje (2023./2024.), u suradnji s Uredom UNICEF-a u Hrvatskoj.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.