Kreativni natječaj „Oboji svijet!”

Forum za slobodu odgoja 2010. godine započeo je s obilježavanjem Međunarodnog dana tolerancije projektom „Oboji svijet šarenim bojama tolerancije”. Tada malen, ali entuzijastičan projekt potaknuo je učenike da razmišljaju o toleranciji, nenasilju, mirnom rješavanju sukoba i konstruktivnom načinu djelovanja u svojoj okolini. Ideja širenja pozitivnih poruka i konstruktivnog djelovanja ostala je središnja misao ovog projekta i narednih godina.

Njegov početak obilježen je akcijama povodom Međunarodnog dana tolerancije u kojima su učenici osnovnih i srednjih škola građanima dijelili poruke o toleranciji. Kako je vrijeme odmicalo, u projekt je uveden kreativni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola koji sada obuhvaća škole iz cijele Hrvatske. Učenici se na natječaj javljaju radovima u kategoriji fotografije, stripa, plakata, priče, pjesme, video uratka te ostalih načina kreativnog izražavanja, a sve s ciljem promoviranja tolerancije, nenasilja, mirnog rješavanja sukoba uz poticanje kreativnosti i inovativnosti učenica i učenika.

Na natječaj godišnje stigne nekoliko stotina radova, a najbolji su radovi bili izlagani u knjižnicama diljem Hrvatske kako bi i na taj način poruke učenika došle do još većeg broja ljudi te ih potaknule na promišljanje o nenasilju, prihvaćanju različitosti te prepoznavanju različitosti među ljudima kao bogatstva koje čini ovaj svijet ljepšim i zanimljivijim.

Središnji događaj posljednjih godina postala je priredba „Oboji svijet!” koja se tradicionalno održavala povodom Međunarodnog dana tolerancije, gdje su učenici predstavljali svoje radove, razmjenjivali svoje kreativne i pozitivne poruke te su im dodijeljene i nagrade.

 

Zahvaljujući Forumovu međunarodnom dvogodišnjem projektu „Start the Change” ovaj je kreativni natječaj 2018. godine održan i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji i Sloveniji pa su se na taj način ovoj lijepoj kreativnoj priči pridružili i učenici iz tih zemalja.

 

Godine 2019. ovaj kreativni natječaj ulazi u škole diljem Hrvatske: škole postaju organizatori svojih malih „Oboji svijet!” kreativnih natječaja, a školska komisija odabire najbolje radove te ih šalje Forumu. Među pristiglim radovima tradicionalno se odabiru oni najkreativniji s najboljom porukom koji se zatim promoviraju na Forumovim mrežnim stranicama kako bi poruka nenasilja, pozitive, prihvaćanja, ljubavi, poštovanja… bila poslana što dalje.

Na ovaj je natječaj do sad pristiglo više od 4 200 radova koje je izradilo više od 10 300 učenika_ca diljem Hrvatske, ali i iz škola iz inozemstva koje provode nastavu na hrvatskom jeziku.

Oboji svijet

Preuzmite Oboji svijet 2023 promotivni plakat!

Plakat preuzmite OVDJE: Krenuo je ovogodišnji Oboji svijet natječaj! Potaknite svoje učenike i učenice da promišljaju i kreativno se izraze o temama uključivosti, pravičnosti, raznolikosti,