Search
Close this search box.

Održana završna konferencija projekta „Regionalna potpora inkluzivnom obrazovanju“

Podijeli

Og1e4ogIMNDhf0mMpTQT3NQ0OX3fttJEbzht3UgRSzk,Y8BVCyDvYrUqUhosziXSN-vbmo7eA3C7auCnaCrP0gIOd 11. do 14. listopada 2015. godine u Petrčanima je održana završna konferencija projekta „Regionalna potpora inkluzivnom obrazovanju“.

Projekt je ovo u kojem sudjeluje sedam država (Hrvatska, Srbija, BiH, Makedonija, Albanija, Crna Gora i Kosovo), a kojeg financira i prati Vijeće Europe zajedno s Europskom unijom. Naglasak konferencije bio je na uključivanju svih u obrazovanje i obrazovni sustav – od učenika s poteškoćama, do darovitih i izvanrednih učenika, do stranaca, Roma. Konferenciji je nazočilo ukupno sedam škola iz Hrvatske koje su u projektu, a to su:

  • Osnovna škola Vladimir Nazor, Ploče,
  • II. gimnazija, Split,
  • Osnovna škola Okučani,
  • Gospodarska škola Čakovec,
  • Ekonomska i upravna škola, Osijek,
  • Osnovna škola „Dr. Ivan Merz“, Zagreb i
  • Gimnazija Bernardin Frankopan, Ogulin.

Konferencija je trajala dva dana, pa je tako prvog dana održano predstavljanje projekata svih sedam škola, dok su drugi dan održane pedagoško-interaktivne radionice. Prilikom predstavljanja projekata, svi sudionici ukazali su na inkluziju u školskom sustavu i ujedno prikazali kako i na koji način su oni provodili svoje školske inkluzivne projekte.

Drugog, završnog dana, održane su pedagoško-interaktivne fokus grupe za učenike, nastavnike i roditelje. Svaka grupa bila je posebno odvojena sa svojim predavačima gdje su na kreativan način učili o predrasudama, etiketiranju i sl. Poseban naglasak bio je na samopouzdanju, tj. učenici su svojim izlaganjem uvježbavali vještinu javnog nastupa. Jednostavnim početkom, jednostavnim tijekom, i završetak konferencije bio je isto tako jednostavan.

Ujedinili smo se u različitosti jer na jednom mjestu okupilo se sedam različitih škola, sedam različitih ideja, projekata, sedam različitih podneblja. Pilot projekt inkluzivnog obrazovanja uspio je, a cilj je da ovih sedam škola budu uzor drugima u svojoj zajednici. Milenijskom fotografijom uokvirili smo ovaj susret, a u sjećanje ga urezali riječima i porukom; GRADIMO INKLUZIJU – INKLUZIJA GRADI NAS!

Matko Guštin, 4.a, Ekonomska i upravna škola Osijek, Osijek

 

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.