Search
Close this search box.

“Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje” u Slavonskom Brodu i Novoj Gradišci

Podijeli

U suradnji s Gimnazijom “Matija Mesić” iz Slavonskog Broda, Forum za slobodu odgoja sudjelovao je u provedbi projekta „STEM genijalci“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda .

U sklopu provedbe projekta organizirana je edukacija “Čitanje i pisanje za kritičko mišljenje” koju je pohađalo 42 nastavnika i stručnih suradnika, njih 26 iz Gimnazije Matije Mesića, a 16 iz Gimnazije Nova Gradiška. U rujnu je završena edukacija kroz koju su učitelji dobivali nova znanja o suvremenim metodama poučavanja, suradničkom učenju u kojem su učenici aktivni sudionici nastave, a nastavnik nije jedini izvor znanja. Edukacija je trajala 8 dana, u modulima po dva dana, a u međuvremenu nastavnici su trebali ispunjavati svoje zadaće i primjenjivati stečena znanja i vještine u nastavi. Voditeljice seminara bile su Biserka Šavora i Zlatica Šimunović.

Sudionici i sudionice pozitivno su ocijenili seminare, a donosimo neke od njihovih izjava nakon završene edukacije:

  • Promijenio sam metode i oblike rada, pristup i načine poučavanja. Naučio sam i dobio ideje kako bolje osmisliti nastavu, kako bolje razumjeti učenike i njihove potreba, kako čitati i pisati kritički. Puno je bolje od klasičnih oblika i metoda rada. Uz malo dobre volje sve su tehnike primjenjive i učinkovite samo ih treba pažljivo odabirati. O metodici smo naučili više nego tijekom studija. Jedna od najboljih edukacija uopće.
  • Dobila sam potvrdu da nastava treba biti zabavna, zanimljiva…korisna ne samo sa stajališta teorije i programa predmeta već vještina i kompetencija koje trebaju steći
  • Počela sam nastavni proces promatrati iz novog ugla. Stalno promišljam o metodama i vidim da je nastava dinamičnija i učenici zadovoljniji
  • Dobio sam malo veći osjećaj slobode u kreiranju nastavnog sata, nastojat ću manje robovati klasičnoj frontalnoj nastavi i dozvoliti učenicima da sami kreiraju dinamiku nastavnog procesa
  • Više promišljam o ulozi učenika u nastavnom procesu, trudim se kad god je moguće učiniti njih centrom nastavnog sata, pokušavam od njih stvoriti ljude koji promišljaju svojom glavom, imaju svoj stav prema onome što učimo – ovaj seminar nam je dao alate kako to možemo brže i uspješnije učiniti.

U sklopu projekta Forum za slobodu odgoja je također bio zadužen za izradu priručnika za učitelje o inovativnim metodama rada, učenja i poučavanja u nastavi koji  sadrži metode rada te različite tehnike poučavanja primjenjive u nastavi koji će nastavnici moći iskoristiti u svom radu.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.