Search
Close this search box.

Djeca i roditelji za kvalitetan medijski program – bez ponižavanja i ismijavanja u medijima!

Podijeli

Forum za slobodu odgoja poziva roditelje i djecu da izraze svoj stav o neprikladnom medijskom sadržaju kojem su sve češće izloženi.

Upravo sadržaji koji su prezentirani djeci i obiteljima,popularne reality emisije i “zabavne” emisije, ali i nasilni filmovi u najgledanijim terminima, neprikladni su za najranjivije skupine u društvu – djecu i mlade. Navedeni sadržaji teško su prihvatljivi i odraslima, a kako se dogodilo da cijele generacije medijski odgajamo za potpuno krive vrijednosti u potpunosti je neshvatljivo. Emisije poput Big Brothera i drugih emisija koje se trenutno prikazuju na televizijskim postajama spuštaju ljestvicu neukusa sve niže, a posebno je zabrinjavajuće da se navedene emisije prikazuju u terminu dostupnom djeci i mladima, u 21 sat, gdje se prikazuju scene ekstremnog alkoholiziranja sudionika i objavljivanja neprikladnih i neetičnih razgovora o rizičnim seksualnim iskustvima.

Izgovor za sve najčešće je da su djeca i mladi danas izloženi sličnim sadržajima na svim razinama, posebno putem interneta, i da su im ti sadržaji lako dostupni. Naime, laka dostupnost takvih sadržaja putem interneta je jedan od protuargumenata koji se provlači svugdje. Dakle, zašto bismo sada moralizirali oko Big Brothera, ako je sve na internetu. No, ovo nikako ne smije postati argument da se ovakvi sadržaji stvaraju, dodatno potenciraju i da se od njih radi show, uz veliku reklamu.

Također, još je više zabrinjavajuća činjenica odabira sudionika, kao i njihovog portretiranja. Na koji način se odvijao proces selekcije? Koji tim stručnjaka je sudjelovao u odabiru samih sudionika? Je li dovođenje mladih ljudi u rizičnu situaciju, njihovim zatvaranjem u kuću s nepoznatim ljudima, alkoholiziranjem, snimanjem i montiranjem scena seksa nešto što želimo vidjeti u medijima? Želimo li gledati snimke u kojoj se romska obitelj nepovoljne ekonomske situacije “zahvaljuje Big Brotheru” koji im je omogućio sudjelovanje u emisiji? Jesu li to poruke i vrijednosti koje želimo da naša djeca usvajaju? I želimo li biti kotačić u velikoj produkcijskoj igri u kojoj je najvažnije pružiti samo “kruha i igara”? Želimo li poticati skandale, voajerizam, poniženje i ismijavanje drugih u medijima?

Mnogi su roditelji i mladi navedene probleme već prepoznali pa niti ne gledaju televiziju, a pogotovo ne obraćaju pažnju na ovakve emisije. U tome im se pridružujemo, a ostale pozivamo na bojkotiranje sličnog sadržaja.

Za kraj – možda je krajnje vrijeme da shvatimo da su medijsko obrazovanje, obrazovanje potrošača i građansko obrazovanje važni, jer uz ovoliki pritisak medijskih, političkih i korporacijskih interesa, naša djeca imaju sve manje šanse “misliti svojom glavom”.

Stoga, pozivamo sve građane da zajedno ugasimo loš program i pobunimo se protiv ponižavanja i ismijavanja u medijima!

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.