Volontiranje ključno za učenje odgovornosti, kreativnosti i inicijativnosti

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Nastavnici, učitelji i volonteri iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba predstavili su svoje zanimljive školske volonterske projekte sudionicima konferencije „Volontiranje u školi: učenje odgovornosti, kreativnosti i inicijative“. Konferenciju je Forum za slobodu odgoja organizirao u utorak 22. rujna 2015. u Zagrebu kao završnu aktivnost projekta „Školski volonteri – osnaživanje javnih odgojno-obrazovnih ustanova za uključivanje volontera u rad s djecom i promicanje volonterskih inicijativa“. Projekt je podržan od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom školske godine 2014./15. mladi nezaposleni budući stručnjaci u radu s djecom i mladima su volontirali u osnovnim i srednjim školama pomažući nastavnicima, učiteljima i stručnim suradnicima da organiziraju uspješne volonterske programe i inicijative za učenike. Sudionici konferencije su mogli čuti koje su volonterske aktivnosti provodili te na koje sve načine se mogu organizirati volonterske aktivnosti kao i kako kvalitetno uvesti vanjske volontere u školi.

Sudionici su također čuli i zanimljivo predavanja dr.sc. Borisa Jokića o tome koju ulogu ima volontiranje u kontekstu nove kurikularne reforme, a prof.dr.sc. Majda Rijavec s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu predstavila je na koje sve načine možemo ostvariti psihološke dobrobiti za djecu i mlade u odgoju za volontiranje. Isto tako, gošća s Pedagoškog instituta iz Ljubljane, dr.sc. Eva Klemenčič je  izlagala o važnosti i ulozi volontiranja u širem kontekstu građanskog odgoja i obrazovanja te prikazala praksu zemalja Europske unije. Sva iskustva uvođenja volontera u škole i organiziranja volonterskih aktivnosti za učenike prikupljena su u priručniku „Volonterska kuharica – priručnik za pokretanje volonterskih programa u škole“ autora Roth, Pavlović i Morić, priručniku koji je također predstavljen na konferenciji.

Sudionici su na konferenciju kao svojevrsnu vrstu kotizacije donijeli različitu humanitarnu pomoć za podršku u trenutnoj izbjegličkoj i humanitarnoj krizi u Hrvatskoj te je pomoć nakon konferencije dostavljena Hrvatskom Crvenom križu.

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.