Europska raziličitost danas: studijski posjet Sloveniji

Podijeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

U okviru projekta Europska različitost danas, financiranog iz programa Erasmus+, čiji je cilj osnaživanje osoba koje rade s mladima u području globalnog učenja, integracije migranata i interkulturalnog obrazovanja, održan je prvi studijski posjet.

Studijski posjet je održan u Slovenskim Konjicama u Sloveniji, gdje je sjedište partnerske organizacije Mladinski centar Dravinjsko Doline. Na studijskom posjetu su sudjelovali predstavnici Foruma za slobodu odgoja koji rade s mladima u području građanskog odgoja, interkulturalnosti, nenasilnog rješavanja sukoba. Tema studijskog posjeta u Sloveniji je bila integracija migranata, a slovenski partneri su predstavili projekt Mladi ambasadori međukulturalnog dijaloga. U ovom projektu se učenike podučava o integraciji, interkulturalnosti, stereotipima i predrasudama, a u okviru projekta su razvijene brojne radionice i nastavne pripreme namjenjene podučavanju učenika osnovnih i srednjih škola.

Također, organiziran je posjet Osnovnoj školi Loče gdje je obrađena tema integracije migranata, gdje su učenici slušali izlaganja nekoliko osoba koje su se doselile u Slovenske Konjice i okolna mjesta iz različitih razloga. Na taj su način direktno komunicirali s nekim iz druge kulture, drugog jezičnog područja te različitog životnog iskustva. Radionice su učenicima osvjestile ulogu stereotipa i predrasuda u svakodnevnoj međuljudskoj i međugrupnoj integraciji, te različite vrste prihvaćanja i odbijanja drugih ljudi i grupa. Nakon završenog posjeta školi, predstavnici Foruma za slobodu odgoja i Mladinskog centra Dravinjske Doline su se osvrnuli na projekt, njegovu provedbu i rezultate. Također su razmotrili na koje se sve načine mogu iskustva iz projekta Mladi ambasadori međukulturalnog dijaloga primjeniti u radu Foruma za slobodu odgoja, radu trenera, te su raspravljali o budućoj suradnji na ovim temama.

Ishod studijskog posjeta je uspješna razmjena iskustava i usvajanje primjera dobre prakse, koji će kasnije biti šireni kroz Forumov rad. Ovaj je sastanak poslužio i kao dobar nagovještaj uspješnosti nadolazećih studijskih posjeta koji će se u prvoj polovici 2018. godine održati u Londonu s partnerskom organizacijom Think Global i Palermu s partnerskom organizacijom CSC Danilo Dolci

Ova web stranica zahtijeva kolačiće kako bi pružila sve mogućnosti. Korištenjem ove web stranice vi se slažete s pravilima njihove uporabe.